Kycklingbröst med pesto

Introduktion och förberedelse

Kycklingbröst får god smak toppade med pesto. Här med rostade rotfrukter med potatis och vitlök.

Lättlagat och gott med smak av basilikan i peston.

Överkurs är att laga hemgjord pesto.

  • En grönsallad samt bröd är gott till.
  • Vill du ha den sås till kan du blanda crème fraiche med några msk av peston eller enbart citronsaft, salt och svartpeppar.

Toppa kycklingbrösten med pesto för god smak och servera med rostade rotfrukter samt en kall sås.
Toppa kycklingbrösten med pesto för god smak och servera med rostade rotfrukter samt en kall sås.

4 portioner kycklingbröst med pesto

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 kycklingbröst
  • 4 msk pesto
  • 2 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ROSTADE ROTFRUKTER: 4 potatisar av fast sort
  • 1/4 kålrot
  • 1/4 rotselleri
  • 2 morötter
  • 2 små palsternackor
  • 1/4 purjolök
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Gör i ordning rotfrukterna först: sätt på ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skala kålrot och rotselleri med skalkniv.
  3. Skala potatis, palsternackor och morot med potatisskalare.
  4. Rensa, dela och skölj purjolök.
  5. Skala lök.
  6. Dela allt i kuber på ca två cm eller skär i grova stavar.
  7. Blanda grönsakerna med olja och oskalade vitlöksklyftor i en ugnsfast form (långpannan om du lagar till fler) eller en stor stekpanna.
  8. Rosta i ca 30 minuter - provsmaka och rosta ev. längre.
  9. Bryn kycklingbrösten i smör i en ugnsfast stekpanna. Salta och peppra. Ta av från värmen och fördela någon msk pesto över varje kycklingbröst.
  10. Ställ in i ugnen när det är 15 minuter kvar av rotfrukterna. Ta ut efter tio minuter och låt stå och vila fram till servering.
  11. Lägg upp kycklingbrösten på fat. Om du vill kan du skära upp dem i skivor snett över fibrerna till serveringen.
  12. Vispa gärna ur pannan som du stekt kycklingen i med en halv dl vatten. Det blir en god sky att skeda över kycklingen vid servering. Du kan också blanda en kall sås med en burk crème fraiche samt några tsk av peston samt blanda i skyn i den såsen.
  13. Servera kycklingen med önskade tillbehör som rotfrukterna, sallad och kall sås.
  14. Man äter ej skalen på vitlökarna utan bara det goda innehållet.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 561 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-15