Kyckling med äpplen och bacon i calvadossås

Introduktion och förberedelse

Helstekt kyckling i ugnen med smak av cider, calvados, grädde, äpplen, bacon och champinjoner.

Kycklingen får god smak av torr fransk eller svensk cider.

Gott med kokt potatis samt rostade rotfrukter.

Portionsberäkning

Räkna en kyckling på 1,2-1,5 kg till 4 portioner.

Val av cider och calvados

Här har jag räknat två flaskor på 33 cl torr cider men du kan också ta en helflaska runt 70 cl.

Välj en torr cider förslagsvis från Sverige eller Normandie (cidre bouche) ex. Boulard eller Drouin.

Tips på calvados till såsen är en ung calvados (Fine) med mycket äppelsmak ex. Lecompte Originel.

4 portioner kyckling med äpplen

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,2 kg hel kyckling
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 66 cl torr cider
  • 2 äpplen ex. aroma
  • 150 gram rökt fläsk eller bacon i tärningar
  • 150 gram champinjoner
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 gul lök
  • 2 dl grädde
  • 6 cl calvados
  • Tillbehör: 12 kokta potatisar, gärna delikatesspotatis
  • 0,5 kålrot
  • 150 gram rotselleri
  • 2 palsternackor
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 65 gram blandad grönsallad
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta ur kycklingen.
  3. Gnid in kycklingen med salt, peppar och citronsaft.
  4. Lägg i en ugnsäker form med bröstet uppåt.
  5. Stek kycklingen i mitten av ugnen i 30 minuter.
  6. Rensa och dela svampen; tärna fläsk eller bacon; kärna ur och klyfta äpplena till klyftor; skala och finhacka löken under tiden. Förbered också rostade rotfrukter: skala och dela samtliga rotfrukter i dm långa stavar ca 1 cm tjocka. Lägg i en ugnsfast form och blanda med olivolja, salt och peppar.
  7. Ta ut kycklingen och fördela champinjoner, fläsk, äpplen och lök runt om kycklingen i formen. Häll grädde, cider samt calvados runt om. Sätt in kycklingen i ugnen igen förslagsvis lång ner så att du för plats med rostade rotfrukter över kycklingen. Stek kycklingen klar i ytterligare 40 minuter.
  8. Rosta rotfrukterna mjuka i ca 40 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden.
  9. Skölj och skala ev. potatisen och koka den mjuk i ca 25 minuter.
  10. Ta ut kycklingen och lägg upp den på en skärbräda. Skär loss lår och bröst. Dela lår till fyra delar. Dela bröst till fyra delar.
  11. Lägg upp champinjoner, fläsk och äpplen samt såsen på ett stort serveringsfat och servera kycklingbitarna över.
  12. Servera kycklingen med rostade rotfrukter, kokt potatis samt ev. en blandad grönsallad och halverade cocktailtomater toppat med lite cidervinäger samt olivolja.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 467 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-02