Kyckling i vin Coq au vin kycklinggryta

Kyckling i vin även kallat Coq au vin på franska. En klassisk god och enkel fransk kycklinggryta med rött vin, lök, fläsk och champinjoner.
Coq au vin kan du servera med ett gott surdegsbröd; rostade grönsaker; pressad potatis; eller potatismos (potatismos smaksatt med palsternacka är gott); eller basmatiris, råris eller kokt vete.
Vintips till kyckling i vin är ett rött kryddigt och mustigt vin från ex. Rhone i Frankrike eller en Shiraz från Australien. Det kan du ha i kycklinggrytan också.
Receptet är med kyckling men blir också mycket gott med tupp (coq) som fransmännen döpt rätten efter.

4 portioner kyckling i vin Coq au vin

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1,2 kg hel färsk kyckling
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 12 steklökar eller schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 15 små färska champinjoner
  • 4 skivor rimmat fläsk
  • 2 msk smör
  • 3 dl fylligt rödvin
  • 1 kvist färsk timjan eller något krm torkad
  • 1 kvist persilja
  • 1 lagerblad
  • 5 cm hackad purjolök
  • 1 bit blekselleri
  • 1 msk smör
  • 2 msk mjöl

Tillagning

  1. Stycka kycklingen i 8 delar så du får 4 bröstbitar och 4 lårbitar. Skär sedan itu låren vid leden. Skär ev. bröstet i lagom portionsbitar ex. dela på tre.
  2. Salta, peppra och vänd kycklingbitarna i mjölet. Lägg på en tallrik vid sidan.
  3. Skala lök och vitlök samt rensa svamp.
  4. Skala lökar och dela dem i halvor.
  5. Hacka vitlöken och dela stora svampar på halva.
  6. Skär fläsket i bitar.
  7. Ta fram en stekgryta eller använd en stekpanna att bryna i och en kastrull som du lägger över i.
  8. Lägg fläsket i stekgrytan med smör, kycklingbitar och lök.
  9. Bryn och rör då och då.
  10. Tillsätt vitlöken och svampen och stek någon minut till.
  11. Fyll på med rödvin och lägg i kryddorna.
  12. Koka upp kycklinggrytan och låt sjuda (gärna under lock) i 40 minuter.
  13. Vill du reda din gryta så att såsen blir lite tjockare så kan du ta upp kyckling, svamp och lök lägga på i en skål vid sidan. Blanda en msk mjukt smör och 1 msk mjöl till en deg och red av såsen med sk beurre manié. Låt koka i minst 5 minuter eller reducera till önskad smak och tjocklek i ca 30 minuter utan lock. Lägg sedan tillbaka kycklingen mm och koka upp till servering.
  14. Smaka av grytan med salt och peppar.
  15. Servera kyckling i vin med rostade grönsaker; pressad potatis; eller potatismos (potatismos smaksatt med palsternacka är gott); eller basmatiris, råris eller kokt vete.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer