Kyckling i vin Coq au vin kycklinggryta

Kyckling i vin även kallat Coq au vin på franska. En klassisk god och enkel fransk kycklinggryta med rött vin, lök, fläsk och champinjoner.
Coq au vin kan du servera med ett gott surdegsbröd; rostade grönsaker; pressad potatis; eller potatismos (potatismos smaksatt med palsternacka är gott); eller basmatiris, råris eller kokt vete.
Vintips till kyckling i vin är ett rött kryddigt och mustigt vin från ex. Rhone i Frankrike eller en Shiraz från Australien. Det kan du ha i kycklinggrytan också.
Receptet är med kyckling men blir också mycket gott med tupp (coq) som fransmännen döpt rätten efter.

4 portioner kyckling i vin Coq au vin

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1,2 kg hel färsk kyckling
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 12 steklökar eller schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 15 små färska champinjoner
  • 4 skivor rimmat fläsk
  • 2 msk smör
  • 3 dl fylligt rödvin
  • 1 kvist färsk timjan eller något krm torkad
  • 1 kvist persilja
  • 1 lagerblad
  • 5 cm hackad purjolök
  • 1 bit blekselleri
  • 1 msk smör
  • 2 msk mjöl

Tillagning

  1. Stycka kycklingen i 8 delar så du får 4 bröstbitar och 4 lårbitar. Skär sedan itu låren vid leden. Skär ev. bröstet i lagom portionsbitar ex. dela på tre.
  2. Salta, peppra och vänd kycklingbitarna i mjölet. Lägg på en tallrik vid sidan.
  3. Skala lök och vitlök samt rensa svamp.
  4. Skala lökar och dela dem i halvor.
  5. Hacka vitlöken och dela stora svampar på halva.
  6. Skär fläsket i bitar.
  7. Ta fram en stekgryta eller använd en stekpanna att bryna i och en kastrull som du lägger över i.
  8. Lägg fläsket i stekgrytan med smör, kycklingbitar och lök.
  9. Bryn och rör då och då.
  10. Tillsätt vitlöken och svampen och stek någon minut till.
  11. Fyll på med rödvin och lägg i kryddorna.
  12. Koka upp kycklinggrytan och låt sjuda (gärna under lock) i 40 minuter.
  13. Vill du reda din gryta så att såsen blir lite tjockare så kan du ta upp kyckling, svamp och lök lägga på i en skål vid sidan. Blanda en msk mjukt smör och 1 msk mjöl till en deg och red av såsen med sk beurre manié. Låt koka i minst 5 minuter eller reducera till önskad smak och tjocklek i ca 30 minuter utan lock. Lägg sedan tillbaka kycklingen mm och koka upp till servering.
  14. Smaka av grytan med salt och peppar.
  15. Servera kyckling i vin med rostade grönsaker; pressad potatis; eller potatismos (potatismos smaksatt med palsternacka är gott); eller basmatiris, råris eller kokt vete.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer