Kyckling i ugn

Ugnsstekt kyckling - hel eller i delar. Ett grundrecept på grillad kyckling.
Grillar du en hel kyckling så blir det god smak av att fylla den med ett hackat äpple och en halv gul lök.
Här har jag valt att steka kycklingen på låg värme så att den håller sig saftig för att sedan höja värmen och ge skinnet fin färg och knaprighet.
Gott till ugnstekt kyckling är en sås på skyn; potatis som klyftpotatis, hasselbackspotatis, kokt potatis, råris, bönor; sallad som grönsallad, tomatsallad; kokta grönsaker som broccoli, vaxbönor, blomkål; morot med mera.
Om du vill ha pulled chicken - som ramlar sönder i köttet - kan du skippa termometer och steka hel kyckling i ca 3 timmar och kyckling i delar ca 1,5 timmar (på 150 grader).
Det är väl värt att köpa en stor fin svensk majskyckling eller kravmärkt kyckling.
Vill du ha en fin och saftig kyckling så binder du upp låren mot kroppen med ett bomullssnöre.

6 portioner kyckling i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim 10 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 kyckling, hel eller i delar. 1,5-2,5 kg
  • 2 msk smör
  • 0,5 citron
  • 2 kvistar färsk rosmarin eller 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 äpple (valfritt till fyllning hel kyckling)
  • 0,5 gul lök (valfritt till fyllning hel kyckling)
  • Enkel sås: 3 dl sky från kycklingen
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skölj kycklingen och torka den torr med lite hushållspapper.
  3. Hel kyckling: ta ut inkråmet och fyll gärna med tärnat äpple och hackad lök. Bind gärna upp och ihop låren med bomullssnöre.
  4. Skölj, dela och pressa citronsaft över kycklingen och vänd runt den i citronsaft.
  5. Salta och peppra kycklingen runt om.
  6. Smält eller mjuka upp smöret och gnid in kycklingen i smör.
  7. Lägg kycklingen i en ugnsform. Plocka eller strö över rosmarin. Skär citronen i två bitar och bredvid kycklingen.
  8. Sätt in en termometer i tjockaste delen av kycklingen, förslagsvis längst in vid låret.
  9. Stek kycklingen mitt i ugnen tills innertemperaturen är 70 grader. Det tar mellan 1-2 timmar.
  10. Ta ut och pensla den.
  11. Höj värmen till 225 grader. Dags att ge kycklingen lite mer färg.
  12. Grilla kycklingen vidare i ca 10 minuter tills den har fin färg och skinnet är knaprigt.
  13. Ta ut och låt kycklingen vila under folie i 20 minuter innan servering. Laga gärna en sås på skyn under tiden.
  14. Enkel sås: Krama ur citronbitarna. Sila av skyn från kycklingen i en såskastrull.
  15. Blanda ut mjöl i kallt vatten och rör i skyn.
  16. Koka upp under omrörning.
  17. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Gott i är antingen någon tsk soja eller en tsk torkad dragon. Vidare kan du ha stekt svamp i för svampsås.
  18. Servera kycklingen: lägg upp kycklingen på skärbräda och skär upp den. Skär loss lår och dela dem. Skär ut bröst och skär i sneda skivor mot köttfibrerna. Skär loss vingarna. Plocka bort resterande kött från skrovet. Lägg upp på fat efter hand.
  19. Servera den ugnsstekta kycklingen med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer