AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Kyckling i kokosmjölk kycklinggryta

Kyckling i kokosmjölk kycklinggryta Kyckling i kokosmjölk. En variant på kycklinggryta på thaivis med kycklingfilé, kokosmjölk, röd curry och grönsaker. Servera kycklinggrytan med thairis eller äggnudlar.
Du kan variera kycklinggrytan med grön currypasta istället för röd; lägga till grönsaker som röd paprika, zucchini, groddar, ananas, champinjoner, morot, palsternacka; vidare ha i färsk hackad ingefära, thaibasilika, citrongräs, mer chilifrukt, limeblad, limesaft, råsocker, sesamolja. Välj de ingredienser du har hemma eller gillar.
Du kan byta kycklingfiléerna mot annan del av kycklingen som urbenade lår, kycklingdelar med ben delade i mindre bitar (ta då ca 600 gram).
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 11)
4 port kycking i kokosmjölk kycklinggryta

Ingredienser:

  • 3 kycklingfiléer, ca 400 gram
  • 1 burk, ca 400 g, mini-majs
  • 125 g frysta haricots verts
  • 200 g bambuskott, skurna på längden
  • 1 tsk jordnöts- eller matolja
  • 1/2-1 msk currypasta, röd
  • 1 burk, ca 400 ml, kokosmjölk
  • 1 msk strösocker
  • 1-2 msk asiatisk fisksås

Tillagning:

  1. Förbered tillbehör som att sätta på ris. Vill du ha nudlar till så kan du koka dem efter du kokt kycklinggrytan.
  2. Skär kycklingen i lagom 2x2 cm stora bitar.
  3. Dela majsen på längden. Dela tinade haricots verts på mitten.
  4. Häll olja i en stor stekpanna, stekgryta eller wokpanna
  5. Fräs först kycklingbitarna en stund så att de får färg.
  6. Tillsätt currypastan, kokosmjölken, socker och fisksås. Koka någon minut.
  7. Tillsätt grönsakerna som majs, haricots verts och bambuskott. Låt koka någon minut till. Smaka av med salt och ev. mer currypasta.
  8. Servera kyckling i kokosmjölk med ris eller nudlar.


 

Fler recept ur samma kategori som Kyckling i kokosmjölk kycklinggryta:

Linsbiffar linsbullar
Linsbiffar och linsbullar. Biffar och bullar kan man göra av många olika slags kokta linser.
Linsbiffar är goda till det mesta; förslagsvis med potatismos, kokta gröna ärtor, tomat- och gurksallad samt skirat smör;
eller klyftpotatis, tzatziki samt tomat- och grönsallad;
eller råris, tomatsås samt avokadosallad;
eller coleslaw, majskolv och rostade rotfrukter.
Kokta bönor som sojabönor eller ärter som kikärter går utmärkt istället för linser.
Majs är mycket gott i linsbiffarna också - ta förslagsvis 2 dl. Hackade nötter är också gott i linsbiffar.
Carbonara med bacon och purjolök
Carbonara med bacon och purjolök. En variant på klassisk pasta Carbonara. Bacon, purjolök, vitlök, svartpeppar, grädde och äggula (valfritt).
Som pasta kan du välja castellane (pastan på bilden), spagetti, skruvar, gnocchis, penne eller annan valfri pasta.
Gott i är också att fräsa med en halv röd spansk chilipeppar för mer smak.
Squash- eller zuchinifrittata
Squash- eller zuchinifrittata. Frittata är en god spansk omelett. Här med strimlad zucchini, purjolök samt kokt tärnad potatis i omelettsmet som gräddas i panna i ugnen.
Frittatan är god med sallad ex. på paprika, isbergssallad, fetaost, olivolja och vinäger.
Servera gärna ett gott bröd till också.
Frittatan kan serveras varm eller kall. I spanien är det vanligt med en tårtbit kall frittata som tapas.
En perfekt resträtt på överbliven kokt potatis. Du kan öka mängden potatis och t.o.m. ersätta squashen om du vill.
Squash är det engelska namnet med ursprung från indianernas askutasquash. Zucchini är det italienska namnet. Courgette är det franska.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Kycklingfilé eller kycklingfile toppad med soltorkad tomat, ruccola och mozzarella
Kycklingfilé toppad med soltorkad tomat, ruccola, oliver, och mozzarella samt italiensk dressing. En perfekt rätt till buffé.
Kycklingen kan stekas dagen innan, tom frysas. Vid servering skivar du kycklingen och toppar med god soltorkad tomat, ruccola och mozzarella samt dressing.
Potatissallad, potatisgratäng, couscous, råris, quinoa, kokt vete mm passar till.
Vintips är ett vitt från norra Italien.
Kyckling wrap med koriander
Kycklingwrap med koriander. Tortilla rulle eller wrap med kyckling, koriander och grönsaker.
Grillade kycklingrullader på spett
Grillade kycklingrullader på spett fyllda med mozzarella, chili och basilika.
Servera med valfria tillbehör ex. någon varm eller kall sås och klyftpotatis, bulgursallad eller couscous.
Spetten kan också stekas i panna eller ugn.

Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Grönsaksspett
Grönsaksspett är gott som tillbehör. Smidigt att laga om du ändå grillar annat. Grillspett med paprika, rödlök och zucchini.
Du kan andra grönsaker efter tillgång ex. champinjoner, purjolök, bitar av kokt majs, kokta små potatisar, aubergine eller knipplök.
Du behöver fyra spett - helst platta stålspett (då blir spetten lättare att vända runt då grönsakerna sitter fast) men träspett eller vanliga stålspett funkar också. Lägg träspett i blöt under tiden du förbereder grönsakerna (annars kan de brinna upp).
Spetten kan också stekas i ugnen på 225 grader i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Vegetarisk omelett
Vegetarisk omelett med fetaost, soltorkad tomat, broccoli, rödlök och cocktailtomater smaksatt med riven parmesan, vitlök, curry och paprika.
Du kan variera innehåll i omeletten ex. ta majs, purjolök, tärnad paprika, gröna ärtor eller kokta morotstärningar gott i. Riven mozzarella eller lagrad ost istället för parmesan.
Gott till är ex. en grönsallad med isbergssallad, ruccola samt halverad cocktailtomater serverat med en senapsdressing.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Vegetarisk lasagne med grönsaker
Vegetarisk lasagne med massor av goda grönsaker som aubergine, zucchini, paprika, tomat, champinjoner samt bechamelsås toppat med god mozzarellaost.
Sex stora portioner mustig och god lasagne med grönsaker. Räcker till åtta om gästerna är små i portionerna.
Om du vill förenkla din lasagne så finns färdig gratängsås och tomatsås att köpa. Godast och utan tillsatser blir det dock med hemlagat.
Lasagnen får god smak dagen efter men pastan är då rätt mjuk så det är en smaksak om lasagnen är godare dagen efter.
Receptet kan halveras och bakas i en mindre form. Eller så kan hela receptet bakas i två mindre formar. I mindre form så gräddas lasagnen bättre och jämnare.
Tomatsåsen ska helst småputtra en timme under lock för riktigt god smak. Laga den gärna dagen innan. Då kan du också bryna på grönsakerna och blanda i såsen till en grönsaksröra som blir mycket god smak på över natten i kylen. Koka sedan upp grönsaksröran och varva med pastaplattor och gratängsås som vanligt.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Toast Skagen
Klassisk Toast Skagen med räkor, majonnäs och dill.
Du kan garnera med löjrom om du vill ha en riktigt lyxig toast skagen. Eller ta annan rom.
Vidare kan du ha något salladsblad på toasten också.
Du kan också ha lite riven pepparrot i räkröran.
Istället för majonnäs och crème fraiche kan du ha matyoghurt i Skagenröran.
Öl eller vitt torrt vin passar till Toast Skagen.
Skala helst egna räkor till toasten. Du kan också ta färdigskalade (billigare) räkor till röran och sedan garnera med några fina stora handskalade räkor.
Kokt sparris
Kokt sparris är gott som förrätt eller tillbehör. Sparris är klassiskt som förrätt med hollandaisesås, smör eller som förrättssallad med parmaskinka och mozzarella mm.
Räkna 3 - 5 sparrisar som tillbehör och 5 - 8 sparrisar som förrätt per portion. Tjockare vita sparrisar kan du räkna 1-2 som tillbehör och 3-4 som förrätt.
Provkoka en sparris om du är osäker på om den behövs skalas (sparris kan vara lite träig längst ner). Använd en sparrisskalare eller en potatisskalare (skala tunt så att inte hela sparrisen försvinner!). Skär också ett nytt snitt längst ner på sparrisen.
Kokar du mycket sparris så blir det lättare att hålla reda på dem i buntar ihopbundna med bomullssnöre. Speciellt om man vill förbereda sparrisen innan gästerna kommer. Förvara de kokta sparrisbuntarna under en blöt handduk i sval eller kyl.
Rulltårta med hallonsylt
Rulltårta med hallonsylt. Gott till fikat. Rulltårta med bakpulver, ägg, socker och vetemjöl fylld med hallonsylt och grädde eller vaniljkräm.
Har du problem med att få sockerkakan att lossna från bakplåtspappret så pensla med lite kallt vatten på pappret, vänta några sekunden och dra sedan loss pappret.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Mandelfisk fisk med mandel
Mandelfisk. Fisk med mandel är en fiskgratäng där fisken gratinerats eller bakats med mandel, ströbröd, smör, persilja och lite vitlök.
Mandelfisk passar med kokt potatis eller potatismos samt grönsaker som kokt kålrot, sockerärtor, vaxbönor, broccoli, brytbönor, gröna ärtor eller finrivna morötter.
Du kan byta ut smör mot vegetabiliskt margarin, rapsolja eller olivolja för lite nyttigare variant.
Du kan använda flagad mandel eller vanlig mandel som du skållar och hackar (eller behåller skalet på och bara hackar).
Grillad paprika
Grillad paprika är gott som tillbehör till det mesta. Röd, gul och grön paprika blir mycket god när du grillar den. Sedan kan du marinera paprikan i god olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.
Du kan dubbla receptet och grilla många paprikor du sedan kan spara med tättslutande lock tätt packade i glasburk och sedan fyllt på så det täcker med olivolja.
Grillad paprika är ett gott alternativ till grillat kött för vegetarianer.
Paprikorna kan serveras med eller utan skinnet.
Du kan grilla paprikorna nästan helt svarta på skinnsidan och sedan dra av skinnet. Skölj dem då ev. i kallt vatten eller låt de svalna i en bunke övertäckta med plastfilm och dra sedan bort skinnet.
Köttgryta med paprika
Köttgryta med paprika. En god gryta med nötkött, lamm eller viltkött i massor av mustig paprika, creme fraiche, ajvar och vitlök. Du kan göra grytan mild eller hetta upp den med het ajvar och chili. Gott till är kokt potatis, blomkål och broccoli. Råris eller basmatiris är också gott till paprikagrytan. Servera gärna stark eller mild ajvar och matyoghurt eller gräddfil till grytan.
Ajvar är en paprikaröra på burk.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Thailändsk fiskgryta med kokos
Thailändsk fiskgryta med kokos. En gryta med fisk och grönsaker med smaker från Thailand. Chili, citrongräs, lime, vitlök med mera ger god smak.
När du gjort grunden eller basen till fiskgrytan kan du ha lite vad du gillar. Gott i är också torsk, räkor, musslor med mera. Andra grönsaker som passar är minimajs, bambuskott, groddar, bok choy, gröna bönor, zucchini, aubergine osv.
Ta gärna i några blad grovhackade thaibasilika eller färsk koriander på slutet för riktigt god smak.
Vårrullar
Thailändska vårrullar. Hemjorda friterade vårrullar med spring roll deg och god fyllning.
Gott som tilltugg, förrätt eller lunch med sallad. På bilden grönsallad och thailändsk vitkålssallad (sök recept här på receptfavoriter.se).
Hittar du inte spring roll pastry eller vårrulleplattor kan du ersätta dem med dubbel filodeg skuren i rutor ca 19x19 cm.
Fyllningen kan varieras efter tycke. Gott är ex. att blanda hälften fläskfärs och hälften hackade räkor.
Färsk shiitake eller champinjoner, groddar, riven färsk ingefära, strimlad grönkål, ostronsås, bambuskott mer mera är också gott i vårrullar.
Spring roll pastry-blad hittar du i asiatiska affärer i frysen. Tina gärna i kylen över natten. Ev. överblivna blad kan frysas nån gång till. Vanligt är att det är 50 blad i ett paket.
Torkad svamp som chinese mushrooms hittar du i asiatiska affärer. Svenska torkade trattkantareller blir också gott.
Vårrullarna kan förberedas innan och styckfrysas när de är rullade direkt på brickan eller bakplåten. De kan sedan friteras direkt från frysen.
Thaigryta med kyckling i röd curry
Thaigryta med kyckling i röd curry. Thaikyckling eller thaigryta.
Servera thaigrytan med klibbigt thairis eller basmatiris.
Man kan ha olika grönsaker i thaigrytan. Du kan byta efter tillgång. Röd eller gul paprika samt en burk bambuskott är också gott i thaigrytan.
Du kan byta röd currypasta mot grön currypasta.
Se alla recept ur kategorin Thaimat
Vit sparris med rökt lax och kall citronsås
Vit sparris med rökt lax och kall citronsås med crème fraiche. Gott som förrätt eller till buffé.
Du kan också ta grön sparris istället för vit. Du kan utesluta den rökta laxen på bilden om du önskar.
Vintips till kokt sparris blir ett vitt vin förslagsvis Pinot Blanc, Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace, Frankrike eller Tyskland. Vitt Gruner Weltliner från Österrike är också gott till.
Provkoka en sparris om du är osäker på om den behövs skalas (sparris kan vara lite träig längst ner). Använd en sparrisskalare eller en potatisskalare (skala tunt så att inte hela sparrisen försvinner!). Skär också ett nytt snitt längst ner på sparrisen.
Sparrisen blir lättare att hålla reda på kokta i buntar ihopbundna med bomullssnöre. Speciellt om man vill förbereda sparrisen innan gästerna kommer. Förvara de kokta sparrisbuntarna under en blöt handduk i sval eller kyl. Det går såklart bra att koka sparrisen utan att bunta den med snöre också.
Sparris delas in i tre klasser - Extra, klass 1 och klass 2. Köp helst Extra eller klass 1 sparris som är mycket fin och god samt ej ska behövas skalas (ej träig i skal).
Ska de kokta sparrisarna användas senare (de kan värmas igen) läggs de i isvatten eller spolas i kallt vatten att svalna. Förvara sedan under blöt handduk i sval eller kyl.
Tabbouleh med hirs
Tabbouleh med hirs. En glutenfri tabbouleh. En slags sallad med kokt hirs, persilja, tomat, citron och rödlök.
Ett gott tillbehör till det mesta. Kan serveras ljummen eller kall.
Gott i är även hackad mynta och tärnad gurka.
Trofie pasta med bacon, svamp och grädde
Trofie pasta med bacon, svamp och grädde. Trofie är en god pastasort som liknar smala skruvar. Du kan byta mot annan pasta efter tycke.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook