AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Kyckling i kokosmjölk kycklinggryta

Kyckling i kokosmjölk kycklinggryta Kyckling i kokosmjölk. En variant på kycklinggryta på thaivis med kycklingfilé, kokosmjölk, röd curry och grönsaker. Servera kycklinggrytan med thairis eller äggnudlar.
Du kan variera kycklinggrytan med grön currypasta istället för röd; lägga till grönsaker som röd paprika, zucchini, groddar, ananas, champinjoner, morot, palsternacka; vidare ha i färsk hackad ingefära, thaibasilika, citrongräs, mer chilifrukt, limeblad, limesaft, råsocker, sesamolja. Välj de ingredienser du har hemma eller gillar.
Du kan byta kycklingfiléerna mot annan del av kycklingen som urbenade lår, kycklingdelar med ben delade i mindre bitar (ta då ca 600 gram).
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 9)
4 port kycking i kokosmjölk kycklinggryta

Ingredienser:

  • 3 kycklingfiléer, ca 400 gram
  • 1 burk, ca 400 g, mini-majs
  • 125 g frysta haricots verts
  • 200 g bambuskott, skurna på längden
  • 1 tsk jordnöts- eller matolja
  • 1/2-1 msk currypasta, röd
  • 1 burk, ca 400 ml, kokosmjölk
  • 1 msk strösocker
  • 1-2 msk asiatisk fisksås

Tillagning:

  1. Förbered tillbehör som att sätta på ris. Vill du ha nudlar till så kan du koka dem efter du kokt kycklinggrytan.
  2. Skär kycklingen i lagom 2x2 cm stora bitar.
  3. Dela majsen på längden. Dela tinade haricots verts på mitten.
  4. Häll olja i en stor stekpanna, stekgryta eller wokpanna
  5. Fräs först kycklingbitarna en stund så att de får färg.
  6. Tillsätt currypastan, kokosmjölken, socker och fisksås. Koka någon minut.
  7. Tillsätt grönsakerna som majs, haricots verts och bambuskott. Låt koka någon minut till. Smaka av med salt och ev. mer currypasta.
  8. Servera kyckling i kokosmjölk med ris eller nudlar.


 

Fler recept ur samma kategori som Kyckling i kokosmjölk kycklinggryta:

Pyttipanna
Pyttipanna. I recept till svensk pyttipanna användes förr ofta rester av söndagssteken.
Pyttipanna kan göras med allt från kokt och stekt kött till kyckling, korv, köttfärs, kassler och skinka. Eller utan som vegopytt, kanske med Quorn eller sojakorv.
Potatisen kan varieras med rotfrukter, linser och bönor; löken med purjolök, rödlök och vitlök.
Pyttipannan kan också stuvas i ljus sås och smaksättas med stark fransk senap, buljongtärning och/eller soja.
Klassiska tillbehör till pyttipanna är stekt ägg, inlagda rödbetor och saltgurka.
Fiskterrine med saffranssås
Fiskterrine med saffranssås, kokt potatis och grönsallad. En god fiskrätt.
Här för 8 portioner men du kan halvera receptet om du ha en mindre form. De vanliga bröd- eller sockerkaksformarna passar till 8 portioner. Överbliven fiskterrine går utmärkt att spara och servera kall till ex. romsås och kokt potatis eller frysa in och servera senare som en förrätt osv.
Vintips till fiskterrinen är ett vitt vin från Alsace ex. Pinot Gris eller ej eklagrad Chardonnay.
Lammkotletter med ugnsgrillad paprika och potatis
Lammkotletter med ugnsgrillad paprika, potatis och lök serverat med sallad med avokado samt rödvinssky som sås.
Vintips till lammkotletter är ex. franskt rött vin från Chateau-neuf-du-pape, Bourgogne eller en Pinot Noir från Nya Zeeland.
Du kan också grilla lammkotletterna på utegrill några minuter på varje sida och sedan låta dem steka klart 5-10 minuter på lägre värme i folie (som ändå är varm från tillbehör). Gör då skyn med bara rödvin och smaksätt med någon tsk soja.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Grillat majskycklingbröst med chilibearnaise
Grillat majskycklingbröst med chilibearnaise, ugnsrostad potatis samt vårlök och kokt broccoli.
Majskyckling är mycket god kyckling uppfödd på majs.
Vill du grilla på utegrill så penslar du kycklingfiléerna med smält smör, olja, salt, peppar och rosmarin från en kopp och grillar båda sidor några minuter vardera och sänker sedan värmen och grillar vidare i ca 10 minuter (ev. slår in i folie så att de inte bränns). Vårlöken kan du då baka med potatisen i ca 20 minuter.
Sötsur kyckling à la Tobbe
Sötsur kyckling à la Tobbe. Kyckling med sötsur sås och grönsaker.
Servera med jasminris.
Fylld italiensk kycklingfilé inlindad med parmaskinka
Fylld italiensk kycklingfilé inlindad med parmaskinka samt sås med färskost. En god middagsrätt med kyckling som passar ex. klyftpotatis samt avokado- och tomatsallad som på bilden. Andra goda tillbehör är tagliatelle, pressad kokt potatis, kokta små potatisar, råris eller polenta. Tomatsallad, grönsallad samt kokta svarta bönor med hackad rödlök passar också till (blanda med god vinäger, olivolja, salt och vitpeppar).
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Kokta vårprimörer
Kokta vårprimörer som blomkål, vårlök och knippmorötter är goda att koka och smaksätta med smält smör eller olivolja, salt och peppar.
Vårprimörer är gott tillbehör till det mesta.
Marinerade rödbetor
Marinerade rödbetor som är en kall sallad på rödbetor och gulbetor i olivolja, örter, vitlök och balsamvinäger. Gott som tillbehör och på buffe.
Blir också gott med gula betor.
Rissallad med fetaost
Rissallad med fetaost är en kall smakrik vegetarisk sallad med grönsaker som morot, sparris, paprika, persilja, puylinser, tomat i vinäger och majonnäs.
Rissalladen passar till buffé, picknick, lätt lunch eller tillbehör på middag.
Rissallad är vanlig i Frankrike. Fetaosten ger här en god sälta till salladen.
Koka gärna större omgångar ris och puylinser innan och låt svalna. Resterna av ris och puylinser kan du sedan frysa in och ha till annat.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Flamberad pepparbiff oxfile med konjaksås
Flamberad pepparbiff med konjaksås. Kanongod 70-talsrätt med biff eller oxfile med nymalen svartpeppar. Sås med konjak och svartpeppar, grädde och dijonsenap.
Gott med klyftpotatis, ugnstekt tomat samt spenat sallad. Gott till är också grönsaker som broccoli, kokt morot, grönsallad, brysselkål eller ärter.
Vintips till är ett fylligt rödvin med lite pepparton ex. Cabernet Sauvignon från Bourdeaux, en Syrah från Rhone eller en Shiraz från Australien.
Gillar du grönpeppar och rosépeppar kan du blanda det med svartpepparn.
Istället för konjak kan du ta annan brandy eller calvados.
Kycklingpita
Kycklingpita. Pitabröd med hemgjort grillat kycklingkebabkött, vitlökssås med gurka, tomatsalsa med färsk koriander, marinerade bönor samt isbergssallad.
God vardags- eller fredagsmiddag från grillen där alla åldrar kan fylla sina pitabröd efter tycke.
Gillar du stark mat så kan du ha het chilisås som tabasco till. Samt ev. pfeffonis.
Koka gärna en omgång egna bönor som adzuki-, svarta- eller valfria bönor. Kom ihåg att lägga dem i blöt över natten kvällen innan. Koka dem sedan mjuka ca 2 timmar. Spara eller frys in överblivna bönor. Färdigkokta bönor från burk tycker jag inte är lika goda men är ok alternativ om de sköljs väl.
Parmesanflarn med solroskärnor
Parmesanflarn med solroskärnor. Goda som tilltugg, på buffé eller garnering till fisk- eller skaldjursrätter ex. skaldjurspasta eller grillad fisk med mera.
Som tilltugg med två vardera så blir det 9 portioner. Som garnering 18 stycken. Kan sparas i lufttät burk men är godast inom någon dag.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Blomkålsmos
Blomkålsmos är ett gott och nyttigt alternativ till potatismos med lägre GI och LCHF-anpassat.
Mos på blomkål kan du servera till det mesta där potatismos passar som grillad eller stekt korv, grillad lax, köttgryta eller grillad eller stekt halloumiost, paprika och zucchini (ringla ev. över god balsamvinäger och olivolja vid servering).
Vill du ha ett festligare mos så tillsätter 0,5 dl riven parmesan på slutet. Någon droppe tryffelolja kan man också ha i om man gillar det. Hackad persilja eller basilika är också gott i.
Kycklingrullader med bacon
Kycklingrullader med bacon runt och fyllda med fetaost, parmesan och basilika. Här med rostad vanlig potatis eller sötpotatis; en kall fetaostsås samt sallad på färsk spenat och rivna morötter.
Du kan välja andra tillbehör efter tycke ex. klyftpotatis och tomatsås, potatisgratäng, potatismos och skirat smör, risotto osv.
Penne Diablo
Penne Diablo pasta med stark chorizo korv i tomatsås.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kycklingspett med enkel sataysås
Kycklingspett med sataysås passar som plockmat, tilltugg, på buffe, grillat, fest och kalas eller vickning.
Sataysås är en jordnötssås med kokosmjölk.
Serverar du thairis till kycklingspetten så blir det en hel rätt. Ha då gärna någon grönsak som kokt broccoli eller frästa wokgrönsaker till.
Vegetarisk thaigryta
Vegetarisk thaigryta med grönsaker i röd curry och kokosmjölk. Servera thaigrytan med klibbigt thairis eller basmatiris.
Man kan ha olika grönsaker i thaigrytan. Du kan byta efter tillgång. Röd eller gul paprika, champinjoner samt en burk bambuskott är också gott i thaigryta.
Du kan byta röd currypasta mot grön currypasta.
Massaman Thai kycklingcurry
Massaman Thai kycklingcurry. Framröstad som världens godaste maträtt! Lite överdrivet såklart men denna thailändska kycklingcurry är riktigt god.
Massaman kycklingcurry är en currygryta med kyckling, kokosmjölk, röd currypasta, jordnötter, kanel, stjärnanis, lime och grönsaker.
Istället för kyckling med ben (som dock ger mer smak) så kan du ta fyra kycklingfiléer (en per portion) eller urbenat kycklingkött.
Se alla recept ur kategorin Thaimat
Kålsoppa
Kålsoppa. Kålsoppa kokas med vitkål, potatis och morötter samt med eller utan rimmat fläsk. Här är det recept på den skånska varianten med rimmat fläsk.
Kålsoppa är billig, nyttig och mycket god - speciellt dagen efter då kålsmaken stått till sig.
Hemgjord kålsoppa kan serveras med grov senap och gott varmt bröd som ex. grahamsbröd.
Kålsoppa passar till vardags samt till soppbuffe med gott bröd, färskost och senap till.
Istället för vitkål blir kålsoppan också god med spetskål, salladskål eller savoykål. Vidare kan du ha en hackad purjolök i. Gröna linser är också gott i kålsoppa. Gurkmeja och curry är andra kryddor som funkar bra om du vill variera smaken på kålsoppan.
Shabu Shabu - en slags japansk fondue
Shabu Shabu är en slags japansk fondue. Japansk Shabu Shabu är en sällskapsrätt. En slags fondue där gästerna doppar kött och grönsaker i en buljonggryta och sedan i soja i egna små dippskålar bredvid.
Mycket nyttigare än köttfondue med olja och feta såser. Kan ätas med pinnar eller vanliga bestick samt fonduegafflar.
Serveras med japanskt ris. Riset sparar japanen vanligtvis till sist.
Här är ett förslag på grönsaker som kan varieras med andra grönsaker som shiit-take svamp, vårlök, ostronskivling, sjögräs, bok choy och även nudlar som udon.
Ljus lageröl eller grönt te och sake är gott att dricka till japansk fondue.

Pasta med räkor i tomatsås
Pasta med räkor i tomatsås och riven ost. En god och enkel lunch eller middag. Du kan välja valfri pasta - jag gillar spagetti eller penne till denna rätt.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook