AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Kyckling i kokosmjölk kycklinggryta

Kyckling i kokosmjölk kycklinggryta Kyckling i kokosmjölk. En variant på kycklinggryta på thaivis med kycklingfilé, kokosmjölk, röd curry och grönsaker. Servera kycklinggrytan med thairis eller äggnudlar.
Räkna ca 400 gram kycklingfilé.
Du kan variera kycklinggrytan med grön currypasta istället för röd; lägga till grönsaker som röd paprika, zucchini, groddar, ananas, champinjoner, morot, palsternacka; vidare ha i färsk hackad ingefära, thaibasilika, citrongräs, mer chilifrukt, limeblad, limesaft, råsocker, sesamolja. Välj de ingredienser du har hemma eller gillar.
Du kan byta kycklingfiléerna mot annan del av kycklingen som urbenade lår, kycklingdelar med ben delade i mindre bitar (ta då ca 600 gram).
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.3 av 5 (Antal röster: 11)
4 port kycking i kokosmjölk kycklinggryta
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 400 gram kycklingfilé
  • 400 gram mini-majs
  • 125 gram frysta haricots verts
  • 200 gram bambuskott, skurna på längden
  • 1 tsk jordnöts- eller matolja
  • 1 msk röd currypasta
  • 1 burk, ca 400 ml, kokosmjölk
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk asiatisk fisksås

Tillagning:

  1. Förbered tillbehör som att sätta på ris. Vill du ha nudlar till så kan du koka dem efter du kokt kycklinggrytan.
  2. Skär kycklingen i lagom 2x2 cm stora bitar.
  3. Dela majsen på längden. Dela tinade haricots verts på mitten.
  4. Häll olja i en stor stekpanna, stekgryta eller wokpanna
  5. Fräs först kycklingbitarna en stund så att de får färg.
  6. Tillsätt currypastan, kokosmjölken, socker och fisksås. Koka någon minut.
  7. Tillsätt grönsakerna som majs, haricots verts och bambuskott. Låt koka någon minut till. Smaka av med salt och ev. mer currypasta.
  8. Servera kyckling i kokosmjölk med ris eller nudlar.


 

Fler recept ur samma kategori som Kyckling i kokosmjölk kycklinggryta:

Pasta Alfredo
Pasta Alfredo. En vegetarisk pasta med parmesanost, smör och grädde som grund. Här med persilja, gröna ärtor och svartpeppar. Genialiskt enkel men mycket god.
Pastan kan även toppas med ex. vitlöksfrästa räkor eller stekt kyckling för en icke vegetarisk variant.
Pasta Alfredo kan lagas med valfri färsk eller torkad pasta. Förslag är spagetti, tagliatelle eller skruvar.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Dillkött med fläskkött
Dillkött med fläskkött. Kokt kött i dillsås smaksatt med ättika.
Servera dillkött med pressad potatis eller kokt potatis samt gärna kokt morot. Kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter är gott till dillkött. En sallad med tomat, gurka, finriven morot och ex. mangoldblad är gott till.
Istället för färsk dill kan du ta några msk torkad dill.
Köper du kött med ben så får du dubblera vikten.
Thaigryta med räkor
Thaigryta med räkor, kokosmjölk, grön currypasta, grönsaker, lite fisk och lime samt fisksås. Enkelt att laga med färdig grön currypasta.
Passar med thairis till. Serveras som en gryta eller soppa.
Köp MSC-märkta räkor och fisk. Godast, lyxigast och dyrast är om du skalar räkorna själv.
Du kan välja vit fisk som kolja, torsk eller plattfisk eller lax. Eller ersätta med mer räkor eller kräftstjärtar.
Här är det thai green curry pasta som har de mesta kryddorna typiska för thaimat. Du kan ta så mycket du önskar. Kan vara rätt stark så smaka av med den på slutet.
Vill du inte hacka grönsaker kan du köpa färdig fryst wokmix samt fryst broccoli och frysta bönor. Vidare kan man ha i zucchini i bitar och bambuskott.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Grillad kyckling i ugn med örter och grönsaker
Grillad kyckling i ugn med örter och grönsaker från medelhavet. Kycklingklubbor eller kycklingdelar grillade i långpanna med timjan, vitlök, citron och lök.
Förslag på tillbehör till de grillade kycklingdelarna är ugnsrostad potatis, morot, zucchini, paprika och oliver samt en kall sås gjord med frisk grekisk matyoghurt blandad med salt fetaost.
Istället för kycklinglår kan du dela en hel färsk kyckling - det blir jättegott. Godast blir färsk svensk kyckling.
Vintips till är ett vitt friskt vin ex. från Australien - De Bortoli Semillon.
Köp färsk svensk kyckling gärna från en ekogård.
Om du är osäker på om kycklingen är klar kan du ta upp en bit och skära i den. Då ser du om kycklingköttet är rött och rått invid benet. Men på en timme är den oftast klar. Bränner grönsaker eller kycklingen i toppen så kan du vända runt lite i pannan samt ev. täcka med lite folie.
Kyckling i ugnen passar både till fest, buffe samt till vardags.
Ugnsstekt kyckling med rotfrukter
Ugnsstekt kyckling med rotfrukter och gräddig skysås med svamp.
Du kan variera rotfrukter efter tycke. Här har jag valt potatis, kålrot, palsternacka, kålrot och sötpotatis. Annat som passar i är rotselleri, rödbeta, gulbeta, persiljerot, rödlök, vitkål, kålrabbi, svartrot och jordärtsskockor. Samt vitlöksklyftor om man gillar det.
Du kan välja att köpa färsk hel kyckling som vanlig gårdskyckling, fin majskyckling eller kravmärkt kyckling. Det finns också frysta hela kycklingar ex. utomhuskyckling Sol&Sprätt. Tina då kycklingen i kylen något dygn innan. Tomat och grönsallad är också gott till.
Du behöver steksnöre. Vidare kan man använda stekpåse.
1,9-2 kg kyckling räcker till 5 stora portioner eller 6 mindre portioner.
Piccata milanese ostpanerad schnitzel med tomatsås
Piccata milanese är en ostpanerad schnitzel som kan serveras med tomatsås samt rostade rotfrukter, polenta eller ris.
Hemlagad Piccata milanese kan du göra med kyckling, kalvschnitzel, fläskschnitzel eller utbankad fläskfilé.
På bilden har jag rostat potatis, sötpotatis, rotselleri, morot, palsternacka och kålrot samt halva rödlökar och hel vitlök. Rosta med olivolja i ugnen i 45 minuter på 200 grader.
Tomatsås kan du byta ut mot ex. grillade grönsaker som paprika, tomat, lök och zucchini eller ratatouille (fransk grönsaksröra med olivolja, vitlök, paprika, lök, zucchini) eller peperonata (italiensk grönsaksröra med olivolja, vitlök, paprika, lök och basilika).
Ris är kanske vanligast till Piccata milanese. Själv gillar jag basmatiris eller råris. Vidare passar också quinoa, kokt vete eller ugnsrostade potatisklyftor.
Vegetarisk blir piccatan med quornfilé istället för kött.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Grönsallad med fetaost
Grönsallad med fetaost, tomat och rödlök samt salladsdressing. En god sallad som passar som tillbehör till ex. grillat.
Ska du servera salladen som ensam rätt så kan du laga en variant på grekisk sallad - lägg till 10 cm tärnad gurka, 15 kalamata-oliver samt ev. krutonger. Krutongerna kan du laga genom att rosta grovt tärnat surdegsbröd i lite olivolja i en panna eller i ugnen.
Guacamole med gräddfil
Guacamole med gräddfil. Gräddfil är perfekt att späda ut dyr avokado med och gott blir det också.
Om du vill kan du ta några msk avokadoolja i guacamolen. Istället för limesaft kan du ta citronsaft.
Nässelsoppa soppa med nässlor
Nässelsoppa är nyttig, billig och god. Soppa med nässlor kan såklart göras på flera vis och serveras vid olika tillfällen.
Nässelsoppa passar både till vardags med ägg på klassiskt vis, till soppmiddag med gott nybakt bröd och färskost, till fest med lax och grädde till gott vitvin.
Du kan piffa upp nässelsoppan med något krm riven muskot.
Serverar du nässelsoppan som förrätt kan du ha ägghalvor som vanligt men lägga till någon msk räkor, eller två snurrade laxskivor rökt eller gravad lax, toppa med någon msk färskost, ricotta eller keso eller smula över fetaost. Vidare kan du ha i en dl vitvin för att matcha vinval. Vin som passar till nässelsoppa är ex. Chablis eller Chardonnay.
Du kan också mixa och passera nässelsoppan genom ex. ett durkslag. Då behöver du ren kraftfull mixer typ matberedare som kan slå sönder nässelfibrerna. Med en stavmixer blir det bara trådiga nässelfibrer.
Nässlor innehåller mycket nyttigt som mineraler och är känt sedan länge som en ört med många goda egenskaper. Andra grönsaker som passar i nässelsoppa är purjolök, potatis, morot, rotselleri, palsternacka mm.
Nässlor kan du plocka lite överallt där de växer (undvik att plocka vid vägen samt gödselstacken såklart). Behöver jag säga att du ska använda handskar. Plocka bladen av nässlornas toppskott ca 10 cm och rensa bort grova stammar. Godast är de nyutslagna bladen på våren. Då kan man plocka och koka upp samt frysa in likt fryst spenat.
Brännässla är speciellt bra för blodet samt är urindrivande (detox). Avkok (koka 10 minuter) på brännässlor är bra för hårbotten - använd som sköljvatten eller massera in i hårbotten.
Räkna runt 2 liter löst sammanpressade nässlor till nedan recept. Eller runt 5 dl förvällda nässlor.
Istället för schalottenlök kan du ta 1 gul lök eller 15 cm purjolök.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Vegetarisk quorngryta med färsk gnocchi
Vegetarisk quorngryta med färsk gnocchi är enkelt och gott. En god och snabb rätt med quornfilé eller grytbitar av quorn smaksatt med lök, champinjoner, paprika och lite grädde (eller sojagrädde) samt färsk gnocchi.
Zucchini är också gott i kycklinggryta.
Gnocchi är en pasta gjord med potatis och finns att köpa färsk.
Mild ostbricka och vitt vin
Mild ostbricka och vitt vin. Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan. Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt. Voila - miljoner fransmän, hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.
Välj en till fyra mildare ostar (totalt ca 600 gram).
På bilden ser du från vänster Viejo Maestro, Brillat Savarin och en Camembert.
Yoghurtsås med vitlök
Yoghurtsås med vitlök. En snabb, god, enkel och nyttig sås att laga som passar till grillat, buffé, sallad eller paj.

Se alla recept ur kategorin Festrecept
Smulpaj
Smulpaj med äpplen. Superenkel och god äppelpaj.
Om du vill kan du strö över lite kanel över äpplena eller vaniljsocker.
Servera smulpajen med vaniljsås eller vaniljglass.
Korv med stekt potatis
Korv med stekt potatis. Färsk stekt råkorv med råstekt potatis och stekt ägg är gott som lunch. Gillas av alla åldrar.
Välj gärna färsk god råkorv som salsiccia, bratwurst eller chorizo. Räkna en stor eller två mindre per portion. Du kan också steka vanlig korv efter tycke och tillgång såklart.
Gott med hackad persilja, grov eller stark senap och ketchup. Saltgurka och inlagda rödbetor är också gott till.
Grillad kycklinglårfilé
Grillad kycklinglårfilé. Här på marinerad på spett. Du kan servera kycklingspetten som du vill. Här med grillad potatis och paprika, två enkla kalla såser med crème fraiche och pesto samt sweet chili samt sallad.
Du behöver fyra grillspett. Är de av trä så lägg dem i blöt innan.
Kycklinglårfilé är urbenat kycklinglår. Det är prisvärt och saftigt att grilla. Spetten kan även grillas i ugnen eller stekas i panna.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Grön currypasta
Grön currypasta till thailändska grytor, soppa eller annan thaimat. Fixa hemgjord currypasta.
Currypastan lagas i två delar - första delen är torra rostade kryddor som mortlas och sedan tillsätts de färska (blöta) kryddorna och allt mortlas till en pasta.
Du kan ta mellan 5-20 gröna Birds Eye Chilis (mycket starka) beroende på hur starkt du vill ha det.
Du behöver en stor mortel i sten.
Currypastan kan frysas in i delar eller sparas i kylen ca en vecka.
Du hittar ingredienserna i en asiatisk specialaffär.
Thaisoppa med kyckling tom khaa gai
Enkel Thaisoppa med curry och kyckling, typ Tom Khaa Gai kycklingsoppa.
Man kan också ha i en grovhackad stjälk citrongräs samt 2-3 limeblad tillsammans med kokosmjölken. Vidare kan du ha i någon dl grovhackad färsk koriander samt thaibasilika på slutet om du vill lyxa till thaisoppan på slutet.
Vårrullar
Thailändska vårrullar. Hemjorda friterade vårrullar med spring roll deg och god fyllning.
Gott som tilltugg, förrätt eller lunch med sallad. På bilden grönsallad och thailändsk vitkålssallad (sök recept här på receptfavoriter.se).
Laga gärna söt chilisås, plommonsås, soja eller asiatisk dressing (se recept här på receptfavoriter) till servering.
Hittar du inte spring roll pastry eller vårrulleplattor kan du ersätta dem med dubbel filodeg skuren i rutor ca 19x19 cm.
Fyllningen kan varieras efter tycke. Gott är ex. att blanda hälften fläskfärs och hälften hackade räkor.
Färsk shiitake eller champinjoner, groddar, riven färsk ingefära, strimlad grönkål, ostronsås, bambuskott mer mera är också gott i vårrullar.
Spring roll pastry-blad hittar du i asiatiska affärer i frysen. Tina gärna i kylen över natten. Ev. överblivna blad kan frysas nån gång till. Vanligt är att det är 50 blad i ett paket.
Torkad svamp som chinese mushrooms hittar du i asiatiska affärer. Svenska torkade trattkantareller blir också gott.
Vårrullarna kan förberedas innan och styckfrysas när de är rullade direkt på brickan eller bakplåten. De kan sedan friteras direkt från frysen.
Se alla recept ur kategorin Thaimat
Klenäter klenor
Klenäter eller klenor. Recept på hemgjorda klenäter eller klenor.
Klenäter är kakor som friteras i kokosfett och vänds i strösocker. Inte så svårt egentligen men mycket goda.
Ha alltid ett lock redo att lägga över och kväva frityrfettet om olyckan och elden är framme. Försök aldrig att släcka hett brinnande frityrfett med vatten.
Istället för citronskal kan du smaksätta klenäterna med 6 stötta kardemummakärnor. Man kan också ha i 1 msk brännvin eller 1 msk konjak.
Pasta med ädelostsås
Pasta med ädelostsås. Här med bacon och kycklingfilé men det är valfritt till. Pastasåsen kan du laga med ädelost, grönmögelost eller blåmögelost. Här med Kvibille ädelost men du kan ta annan ost som Saint Aigur, Gorgonzola, Stilton eller Roquefort.
Gott med en grönsallad och bröd med färskost till.
Vit sparris med rökt lax och smörsås
Vit sparris med rökt lax och smörsås. Gott som förrätt eller till buffé.
Du kan också ta grön sparris istället för vit. Du kan utesluta den rökta laxen på bilden om du önskar.
Vintips till kokt sparris blir ett vitt vin förslagsvis Pinot Blanc, Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace, Frankrike eller Tyskland. Vitt Gruner Weltliner från Österrike är också gott till.
Provkoka en sparris om du är osäker på om den behövs skalas (sparris kan vara lite träig längst ner). Använd en sparrisskalare eller en potatisskalare (skala tunt så att inte hela sparrisen försvinner!). Skär också ett nytt snitt längst ner på sparrisen.
Sparrisen blir lättare att hålla reda på kokta i buntar ihopbundna med bomullssnöre. Speciellt om man vill förbereda sparrisen innan gästerna kommer. Förvara de kokta sparrisbuntarna under en blöt handduk i sval eller kyl. Det går såklart bra att koka sparrisen utan att bunta den med snöre också.
Sparris delas in i tre klasser - Extra, klass 1 och klass 2. Köp helst Extra eller klass 1 sparris som är mycket fin och god samt ej ska behövas skalas (ej träig i skal).
Ska de kokta sparrisarna användas senare (de kan värmas igen) läggs de i isvatten eller spolas i kallt vatten att svalna. Förvara sedan under blöt handduk i sval eller kyl.
Smörsås kallas också Beurre Blanc. En klassisk enkel, snabb och god sås till fisk eller grönsaker. Smörsås görs med schalottenlök, vinäger, vitt vin samt smör.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook