AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Kyckling i kokosmjölk kycklinggryta

Kyckling i kokosmjölk kycklinggryta Kyckling i kokosmjölk. En variant på kycklinggryta på thaivis med kycklingfilé, kokosmjölk, röd curry och grönsaker. Servera kycklinggrytan med thairis eller äggnudlar.
Du kan variera kycklinggrytan med grön currypasta istället för röd; lägga till grönsaker som röd paprika, zucchini, groddar, ananas, champinjoner, morot, palsternacka; vidare ha i färsk hackad ingefära, thaibasilika, citrongräs, mer chilifrukt, limeblad, limesaft, råsocker, sesamolja. Välj de ingredienser du har hemma eller gillar.
Du kan byta kycklingfiléerna mot annan del av kycklingen som urbenade lår, kycklingdelar med ben delade i mindre bitar (ta då ca 600 gram).
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 9)
4 port kycking i kokosmjölk kycklinggryta

Ingredienser:

  • 3 kycklingfiléer, ca 400 gram
  • 1 burk, ca 400 g, mini-majs
  • 125 g frysta haricots verts
  • 200 g bambuskott, skurna på längden
  • 1 tsk jordnöts- eller matolja
  • 1/2-1 msk currypasta, röd
  • 1 burk, ca 400 ml, kokosmjölk
  • 1 msk strösocker
  • 1-2 msk asiatisk fisksås

Tillagning:

  1. Förbered tillbehör som att sätta på ris. Vill du ha nudlar till så kan du koka dem efter du kokt kycklinggrytan.
  2. Skär kycklingen i lagom 2x2 cm stora bitar.
  3. Dela majsen på längden. Dela tinade haricots verts på mitten.
  4. Häll olja i en stor stekpanna, stekgryta eller wokpanna
  5. Fräs först kycklingbitarna en stund så att de får färg.
  6. Tillsätt currypastan, kokosmjölken, socker och fisksås. Koka någon minut.
  7. Tillsätt grönsakerna som majs, haricots verts och bambuskott. Låt koka någon minut till. Smaka av med salt och ev. mer currypasta.
  8. Servera kyckling i kokosmjölk med ris eller nudlar.


 

Fler recept ur samma kategori som Kyckling i kokosmjölk kycklinggryta:

Ceasarsallad med räkor
Ceasarsallad med räkor, surdegskrutonger, ceasardressing, romansallad, parmesan och bacon (valfritt).
Du kan köpa räkor med skal och skala själv - vilket är godast - eller använda färdigskalade räkor.
Gott i är också avokado i skivor.
Fiskgryta med potatis
Fiskgryta med potatis, sej eller torsk, lax och grönsaker. Denna matiga fiskgryta är god med vitlöksmajonnäs samt bröd och passar till vardags, middag eller fest.
En fiskgryta lik fisksoppa men fastare och matigare med mer potatis, fisk och grönsaker.
Överbliven fiskgryta går utmärkt att spara i kylen eller frysa - smaken blir ännu godare dagen efter.
Du kan använda färsk eller fryst fisk eller både och.
Du kan byta fisksort mot annan samt grönsaker efter tillgång. Välj helst Krav eller MSC märkt fisk ex. finns MSC märkt sej i frysdisken.
Här har jag smakat av fiskgrytan med thailändsk fisksås, vinäger samt lite tryffelolja.
Pastasås med bacon baconpasta
Pastasås med bacon. Snabb baconpasta med rökt bacon, lök, crème fraiche och vitlök.
Du kan också koka med broccoli med pastan och ha på riven morot och delade cocktailtomater.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Grillade kycklingspett med couscoussallad
Grillade kycklingspett med couscoussallad samt en kall yoghurtsås med vitlök.
Grillade kycklingfiléer
Grillade kycklingfiléer som marinerats och sedan grillas på utegrill eller i grillpanna.
Marinad med vitlök, olivolja, chiliflakes, vinäger, svartpeppar samt spiskummin. Gott till kycklingmarinad är också något krm rosmarin, tsk soja samt riven färsk ingefära.
Använder du frysta kycklingfiléer så tina dem förslagsvis över natten i kylen. Lägg dem sedan i marinaden.
Grillade kycklingfiléer kan du servera med valfria tillbehör förslagsvis klyftpotatis, tzatziki och tomatsallad. Du kan också låta dem kallna och servera i wraps, sallader, tärnade i bakpotatisröra osv.
Kycklingfilé med asiatisk glace
Kycklingfilé med asiatisk glace smaksatt med chili, ingefära, vitlök och sesamolja. Gott till buffé eller huvudrätt till vardags eller fest.
Se alla recept ur kategorin Kycklingrecept
Marinerade kronärtskockor
Marinerade kronärtskockor i olivolja, vitlök, chili, citron och basilika. Gott som tilltugg, tapas, på pizza, till sallad eller som tillbehör till det mesta.
Istället för kronärtskockshjärtan kan du ta kronärtskocksbottnar. Skär dem då i halvor.
Pico de gallo mexikansk tomatsalsa
Pico de gallo - mexikansk tomatsalsa - som är spanska för tuppens näbb.
Mexikanarna gillar den då den innehåller färgerna i den mexikanska flaggan dvs. röda tomater, grön chili och färsk koriander samt gul (vit) lök. Rödlök eller vårlök blir lika gott.
Tillsätt lite chili i taget om du inte gillar stark mat (1/4 chili i taget är ett förslag).
Zucchinisoppa med kyckling
Zucchinisoppa med kyckling. God soppa på zucchini toppad med fräst strimlad kyckling och zucchinitärningar samt garnerad med riven parmesan. Zucchinisoppan får god smak av vitlök, basilika, oregano och grädde.
Gott som förrätt, lunch eller lätt middag.Ett gott bröd, grissinis, foccacia, vitlöksbröd eller baguetter gratinerade med ost passar till.
Vill du ha en ännu matigare soppa kan du ha i 2 dl kokt bulgur på slutet.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Sashimi med lax
Sashimi med lax. Servera en tallrik eller fat skivad färsk med japanska tillbehör. Gott som förrätt.
Sashimi är rå lax med inlagd ingefära, soja och wasabi.
Rå lax är det säkrast om man fryser i något dygn innan den serveras rå (då dör eventuella men ovanliga parasiter). Detta gäller speciellt gravida. Ofta har vanlig färsk lax ändå varit fryst en gång så fråga i affären.
Sashimi är också gott som alternativ till den gravade laxen på midsommarbordet och julbordet.
Vill du ha en variant på sojasåsen så kan du tillsätta hackad färsk koriander, hackad färsk chili, lite sesamolja samt en halv pressad vitlök.
Räksnittar på tunnbröd
Räksnittar på tunnbröd. Goda räkor på creme fraiche och rostat tunnbröd. Här har jag räknat tre per portion men gör man fler andra varianter av snittar så räcker det kanske med två var.
Du kan såklart ta annat bröd också som vitt rostbröd utan kanter, ostkex eller valfritt.
Vinbål
Vinbål som passar på kalas, fester och buffe. Ett glas vinbål gör susen. Gör gärna ett alkoholfritt bål också.
Stora skålar med färgglatt bål ser dessutom trevligt ut. Ett stort isblock håller bålen kyld. Isblocket kan dekoreras med frukter som skivade jordgubbar och citronmeliss. Exempelvis kan du frysa två halvfyllda mjölkpaket med vatten, skivade jordgubbar samt några blad citronmeliss. När de fryst tar du bort paketet och har två fina isblock.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Pasta med korv och bacon
Pasta med korv och bacon i tomatsås. God och enkel pastasås med färsk italiensk korv - här salsicca.
Istället för salsicca kan du ta valfri färsk korv ex. chorizo. Använder du ej färsk korv så ska du ej trycka ut korvsmeten utan bara strimla korvarna.
Lammstek med potatisgratäng och rödvinssås
Lammstek med potatisgratäng och rödvinssås. En klassiker med smak av vitlök, rosmarin och rött vin.
En urbenad lammstek på runt ett 1 kilo räcker till minst 4 personer. Räkna 1,5 kg räcker till 6 portioner. Laga dock en hel stek och spara det som blir över ex. tärna och koka i indisk currysås med ris.
Sås till lammsteken görs av köttskyn och rödvin.
Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.
Pasta med tomatsås och svamp
Pasta med tomatsås, svamp (skogschampinjon), rödvin, vitlök, chili och örter. En smakrik vegetarisk tomatpasta toppad med fräst svamp.
Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon eller annan god matsvamp.
Utan smör, grädde och ost blir pastan vegan. Ersätt gärna grädden med sojagrädde och smöret med olivolja.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Thaigryta med kyckling och röd currypasta
Thaigryta med kyckling och röd currypasta. En enkel och god thaigryta att göra som kan varieras.
Garnera gärna thaigrytan med färsk koriander om du gillar det. Thaigrytan kan också smakas upp med 6 limeblad, citrongräs, färsk ingefära, röd chili samt galangal.
Istället för kyckling blir det gott med annat kött eller fisk som fläskfilé eller lax. Vidare är grönsaker som blomkål, purjolök, slantad morot, champinjoner samt bambuskott också gott i thaigrytan.
Kyckling i kokosmjölk kycklinggryta
Kyckling i kokosmjölk. En variant på kycklinggryta på thaivis med kycklingfilé, kokosmjölk, röd curry och grönsaker. Servera kycklinggrytan med thairis eller äggnudlar.
Du kan variera kycklinggrytan med grön currypasta istället för röd; lägga till grönsaker som röd paprika, zucchini, groddar, ananas, champinjoner, morot, palsternacka; vidare ha i färsk hackad ingefära, thaibasilika, citrongräs, mer chilifrukt, limeblad, limesaft, råsocker, sesamolja. Välj de ingredienser du har hemma eller gillar.
Du kan byta kycklingfiléerna mot annan del av kycklingen som urbenade lår, kycklingdelar med ben delade i mindre bitar (ta då ca 600 gram).
Massaman Thai kycklingcurry
Massaman Thai kycklingcurry. Framröstad som världens godaste maträtt! Lite överdrivet såklart men denna thailändska kycklingcurry är riktigt god.
Massaman kycklingcurry är en currygryta med kyckling, kokosmjölk, röd currypasta, jordnötter, kanel, stjärnanis, lime och grönsaker.
Istället för kyckling med ben (som dock ger mer smak) så kan du ta fyra kycklingfiléer (en per portion) eller urbenat kycklingkött.
Se alla recept ur kategorin Thaimat
Vegetarisk gryta vegogryta sojagryta
Vegetarisk gryta vegogryta sojagryta med sojaprotein eller quornfärs. God, enkel och mustig gryta som passar att servera med rårispilaff med svarta bönor och majs; smulad fetaost samt grönsallad med senapsdressing som på bilden eller med valfritt tillbehör ex. potatismos, basmatiris, korn, hirs, quinoa eller couscous passar bra till.
En vegogryta med torkad sojaprotein. Näringsvärdet är bra med bland annat mycket järn och vitamin B6. Smaken på sojaprotein är från början neutral och färgen tråkigt grå. Allt beror på vad man gör med det dock. Här har jag smaksatt med med tomat, lök, chili, vitlök, nötter, svarta bönor, majs och kanel till en mustig gryta. Grytan får fin färg av kinesisk soja.
Rött vin av exempelvis druvan merlot passar till.
Quornfärs blir också gott istället för sojaprotein.
Koka gärna egna svarta bönor (enligt paket) du lagt i blöt över natten kvällen innan.
Bönsalsa salsa med bönor
Bönsalsa. En salsa med bönor, tomat, rödlök, chili, vitlök, bladpersilja och olivolja.
Salsan kan serveras varm eller kall. Gott som tillbehör till det mesta ex. grillat, dipp till tacochips eller serverat till tacos, kötträtter, kyckling, grönsaker m.m.
Africana panna med quorn, curry och grädde
Africana panna med quorn, curry och grädde. En god exotisk rätt med quorn-fileer eller bitar i panna med grädde, curry och äpple serverad med skålar av skivad banan, jordnötter, ananas i bitar, russin och ev. färsk mango i bitar samt kokos.
Servera tillbehören i skålar bredvid och låt alla matgäster ta för sig som de önskar.
Tärnad röd, gul och grön paprika passar också att steka med till Africana pannan.
Africana passar som bjudrätt (barn gillar den) till helgen eller fredagsmys.
Quorn är ett svampprotein som odlas i stora tankar, pressas samman med lite äggvita till goda bitar med gott tuggmotstånd. Smaken blir vad man lagar quorn-bitarna med.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook