Kyckling Curry höns curry

Kycklingcurry eller hönscurry. Currygryta med kokt kyckling eller höns, currysås samt grönsaker serverat med ris. En klassisk god currygryta med kycklingbuljong och kycklingkött från kokt höns eller kyckling.
Överbliven hönsbuljong eller kycklingbuljong kan du spara i kylen eller frysa in. God som fond och grund till den mesta sås eller soppa.
Servera kyckling curry med kokt basmatiris eller råris. Mango chutney, skivad banan, russin och cashewnötter passar också till.
Grönsakerna är valfritt att ha i. Gott i är även groddar, bambuskott och kokt blomkål.

6 portioner kycklingcurry hönscurry

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 55 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 kyckling eller höna, färsk eller tinad
  • 1,5 liter vatten
  • 1 morot
  • 0,5 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 dl grovhackad rotselleri
  • 1 msk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 3 persiljestjälkar (valfritt)
  • Currysås: 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 3 tsk curry
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 1 paprika
  • 1 morot,
  • 0,5 purjolök
  • 1 huvud broccoli
  • 2 msk maizena
  • 1 msk socker
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl grädde, sojagrädde eller kokosmjölk

Tillagning

  1. Börja med att koka kyckling eller höns: Lägg kycklingen eller hönan i en stor gryta och slå på kallt vatten. Låt koka upp och häll av vattnet. Hacka och skala under tiden de andra ingredienserna som ska i hönsbuljongen.
  2. Slå på nytt vatten så att det täcker kycklingen eller hönset och tillsätt alla övriga ingredienser - morot, purjolök, lök, rotselleri, salt, vitpepparkorn och lagerblad.
  3. Koka på medelvärme i ca 45 minuter för en kyckling och 1,5 timmar för höns. Skumma bort fettet då och då.
  4. Sila av buljongen i en annan kastrull till såsen.
  5. Låt kycklingen svalna innan du plockar av skinn och kött. Skär och dela köttet i grova bitar.
  6. CURRYSÅS: Skala och hacka lök. Fräs löken i stor kastrull och tillsätt curry och rör runt.
  7. Tillsätt kycklingbuljong eller hönsbuljong.
  8. Skär grönsaker i grova bitar och tillsätt dem.
  9. Rör ut majsstärkelse i några matskedar vatten och tillsätt under omrörning. Tillsätt kycklingkött eller hönsköttet och låt allt koka upp.
  10. Smaka av kyckling curryn med mer curry, salt och peppar.
  11. Tillsätt grädde, sojagrädde eller kokosmjölk på slutet om du vill.
  12. Servera kyckling curry med kokt basmatiris eller råris. Mango chutney, skivad banan, russin och cashewnötter passar också till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer