Kryddiga pepparkakor

Ett pepparkaksrecept med god och kryddig smak. Hemgjord pepparkaksdeg som ger pepparkakorna en smak lik kola med mycket kryddighet. Jättegoda hembakta pepparkakor. Att baka egna pepparkakor är helt klart värt besväret.

Pepparkaksdegen ska helst vila i kylen över natten - så gör gärna degen dagen innan du ska baka. Du kan också spara en del av degen i kylen och grädda pepparkakorna vid fler tillfällen.

Varianter: Rivet citronskal (1 citron), 1 msk mald pomerans, 1 tsk mald kryddpeppar samt 1,5 dl finhackad mandel är också goda smaksättare i pepparkakor.

Hyvlade pepparkakor: ett alternativ till att stansa ut pepparkaksfigurer är att forma degen till 3 cm bred och 10 cm hög avlång (20 cm) rulle. Slå in degrullen i gladplast eller smörpapper och kyl. Av den kalla degen kan du hyvla tunna skivor med osthyvel. Dessa hyvlad pepparkakor gräddar på bara några minuter så akta så de inte bränns.

1 sats pepparkakor, ca 150 stycken beroende på form och storlek

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 12 tim 40 min

Ingredienser

  • 4 dl farinsocker
  • 2 dl mörk eller ljus sirap
  • 1,5 dl grädde
  • 500 gram smör eller margarin
  • 1 kg vetemjöl ca 17 dl
  • 2 msk mald kanel
  • 1 msk mald ingefära
  • 1 msk nystötta kryddnejlikor
  • 1 msk nystötta kardemumma
  • 1 ägg
  • 1 msk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • Kristyr: 2,5 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 1 krm ättiksprit

Tillagning

  1. Mal (stöt) kardemumma och kryddnejlikor fint i en mortel eller kryddmixer (kaffebönsmixer).
  2. Koka upp sirap, socker, grädde och kryddor under omrörning i en kastrull. Ställ åt sidan att svalna något. Rör ner smöret så att allt smälter ihop.
  3. Häll i en stor bunke och låt svalna.
  4. Tillsätt mjölet (spara en halv dl till utbakningen av pepparkaksdegen) samt ägg och bikarbonat.
  5. Rör ihop till en smidig pepparkaksdeg.
  6. Låt pepparkaksdegen vila i svalen på kylskåpet till nästa dag.
  7. Mjöla ett bakbord och en kavel. Ta fram pepparkaksformar.
  8. Skär ca en 1/4 av degen och börja kavla ut. Mjöla under tiden så fastnar inte pepparkaksdegen så mycket och går lättare att kavla ut.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Kavla ut tunt och ta ut figurer med pepparkaksformar. Lyft upp och lägg figurerna på en eller flera plåtar med bakplåtspapper eller smorda med smör. Ett sätt är att grädda varje plåt samtidigt som du stansar ut nya pepparkakor till nästa plåt.
  11. Grädda pepparkakorna 180 till 200 grader (180 i varmluftsugn), ca 8 minuter.
  12. Kristyr: Blanda samman i en bunke och vispa kristyren tjock ev. med elvisp någon minut.
  13. Gör en strut av dubbelt smörpapper och tejpa ihop med frystejp. Fyll struten med kristyr. Klipp ett lagom stort hål för att spritsa mönster och dekoration. Eller använd en fryspåse du klipper ett litet hål i hörnet på. Spritspåse med litet munstycke går också bra. Låt kristyren stelna. Kristyren kan också färgas med hushållsfärg.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer