Krusbärskaka kaka med krusbär

Krusbärskaka. En sockerkaka fylld med krusbär och toppad med pärlsocker och mandelspån.

1 Krusbärskaka kaka med krusbär, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 175 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 apelsin, finrivet skal, ca 1 msk
  • 2 stora ägg
  • 100 g mald mandel, ca 1 dl
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 125 g, 2,5 dl röda eller gröna krusbär, snoppade
  • 50 g smör
  • 1 dl pärlsocker
  • 100 g mandelspån
  • 2 dl vispgrädde till servering (valfritt)

Tillagning

  1. Ta fram smör så att det blir rumsvarmt eller mikra det mjukt i en bunke.
  2. Snoppa och rensa krusbären. Dela dem på mitten.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Smörj en rund form, ca 24 cm diameter, med lite av smöret.
  5. Vispa smör med socker i en bunke med elvisp eller förhand några minuter.
  6. Skölj apelsinen och riv skalet samt tillsätt det till smörblandningen.
  7. Vispa ner äggen ett i taget.
  8. Mal mandeln och rör ner den med mjöl och bakpulver till en jämn smet.
  9. Häll smeten i formen och jämna till ytan.
  10. Fördela och tryck ner krusbären i kakan.
  11. Strö över mandelspån.
  12. Hyvla över smör.
  13. Strö över pärlsocker.
  14. Grädda kakan mitt i ugnen en halvtimme till 40 min.
  15. Prova med sticka i mitten av krusbärskakan.
  16. Låt krusbärskakan svalna i formen innan servering.
  17. Servera krusbärskakan ljummen tillsammans med en klick lättvispad grädde.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer