Kreolska räkor - gryta med räkor, cyrry, grädde och ananas

En jättegod och enkel rätt från New Orleans med räkor, curry, paprika, ananas, bananer och grädde.
Servera med basmatiris.

4 portioner kreolska räkor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 kg stora fina oskalade räkor (gärna svenska från Smögen)
  • 1 liten gul lök
  • 2 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 2,5 tsk curry
  • 1 tsk paprikapulver
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 grön paprika
  • 1 röd paprika
  • 1 dl ananas skuren i bitar
  • 2 bananer
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 msk citronsaft

Tillagning

  1. Börja koka basmatiris om du vill ha det till. Råris, quinoa, thairis eller kokt vete är också gott till.
  2. Rensa räkorna. Skölj och hacka paprikan. Skala och skiva bananen. Skär ananas i småbitar.
  3. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken och vitlöken i smör i en stor panna med höga kanter.
  4. Tillsätt curry och paprikapulver och fräs runt några minuter.
  5. Tillsätt grädde, vin samt vatten. Koka ihop i någon minut.
  6. Sätt på en till stekpanna eller wok. Fräs först paprika i lite smör och lägg över i såsen, sedan bananer och ananas.
  7. Smaka av grytan med citronsaft, salt, vitpeppar och något krm cayennepeppar.
  8. Sist fräser du räkorna och lägger över dem i den kreolska grytan.
  9. Servera Kreolska räkorna med kokt ris, ex. basmatiris, råris eller jasminris.
E-mail
Medel: 4.2 (13 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer