Kreolska räkor - gryta med räkor, curry, grädde och ananas

Introduktion och förberedelse

Kreolska räkor - en gryta med en härlig blandning av räkor, cyrry, grädde, paprika, bananer och ananas.

En jättegod och enkel rätt från New Orleans som är god med råris eller basmatiris.

Kreolsk gryta med räkor, curry, grädde och paprika.

En jättegod och enkel gryta från New Orleans.

LCHF-variant

Val av räkor

Godast är det med räkor med skal - du kan ta färska eller frysta. Det finns förpackningar med 500 gram eller 1 kg. Ungefär hälften försvinnser som skal. Jag tycker 800 gram räcker till fyra portioner men vill du ha mer räkor och mer fest så kan du ta 1 kg.

Det går också bra med räkor i lag eller frysta räkor du tinat. Räkna då ca 250-400 gram skalade räkor.

Istället för räkor kan du ta kräftstjärtar, fryst skaldjursblandning eller pilgrimsmusslor du tärnat.

Skalen kan du spara och frysa in. De kan du göra räkfond på till soppa, risotto med mera.

Serveringsförslag

  • Några goda tillbehör är kokt ris som basmatiris - som jag hade till; vidare passar råris, matvete, pasta som tagliatelle eller fettucine eller chilimos.
  • Vidare är det gott med lite grönt till som babyspenat, finbladig grönsallad eller machésallad.

Räkor med paprika, ananas, banan i krämig sås på kreolskt vis serverad på tallrik med ris och babyspenat.
Räkor med paprika, ananas, banan i krämig sås på kreolskt vis serverad med ris och babyspenat. Du kan ha valfria andra tillbehör till också som blomkålsris.

4 portioner kreolska räkor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 800 gram räkor med skal, färska eller frysta
  • 1 liten gul lök
  • 2 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 2,5 tsk curry
  • 1 tsk paprikapulver
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 grön paprika
  • 1 röd paprika
  • 1 dl tärnad färsk ananas och 1 tsk socker; eller 1 dl tärnad ananas från burk
  • 2 mogna bananer
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 msk citronsaft

Tillagning

  1. Börja koka basmatiris om du vill ha det till. Råris, quinoa, thairis eller kokt vete är också gott till.
  2. Rensa räkorna. Skölj och hacka paprikan. Skala och skiva bananen. Skär ananas i tärningar.
  3. Skala räkor och hacka lök och vitlök. Fräs löken och vitlöken i smör i en stor panna med höga kanter.
  4. Tillsätt curry och paprikapulver och fräs runt några minuter.
  5. Tillsätt grädde, vin samt vatten. Koka ihop i någon minut.
  6. Sätt på en till stekpanna eller wok. Fräs först paprika i lite smör och lägg över i såsen, sedan bananer och ananas. Använder du färsk ananas kan du ta i lite extra socker.
  7. Smaka av grytan med citronsaft, salt, vitpeppar och något krm cayennepeppar. Vidare kan du smaka av med en nypa socker.
  8. Sist fräser du räkorna och lägger över dem i grytan.
  9. Servera med kokt ris, ex. basmatiris, råris eller jasminris.
E-mail
Medel: 3.9 (143 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 581 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-25