Kranskakor kransekager danska mandelkakor

Kranskakor eller kransekager på danska. Supergoda hembakta mandelkakor som är enkla och snabba att baka. Kranskakorna kan också spritsas och bakas och sedan sättas ihop till sirliga bakverk och garneringar mm.
Kranskakor bakas av mandelmassa blandat med äggvita och smaksatt med bittermandel.
Sockerkristyr i valfri färg ex. rätt och vitt passar att garnera kranskakorna med.

24 kranskakor kransekager danska mandelkakor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 400 gram mandelmassa
  • 2 äggvitor
  • 3 droppar bittermandelolja
  • 3 dl florsocker
  • 3 msk vatten
  • 2 droppar röd karamellfärg
  • 2 droppar grön karamellfärg
  • 0,5 tsk ättikssprit

Tillagning

  1. Smula sönder mandelmassan (riv ev. i rivjärn eller kör i matmixer) i en bunke och blanda med bittermandeloljan och äggvitorna.
  2. Blanda mandelmassan och äggvitan till en jämn massa/deg utan klumpar. Använd handkraft, elvisp eller matberedare.
  3. Gör i ordning en yta bakbord och pudra över strösocker (likt man gör med mjöl vid bakning)
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Stjälp upp kranskakedegen på bakbordet och dela degen i fyra delar.
  6. Rulla varje del till en långa längder i tjocklek som ett finger.
  7. Skär i lagom 5 cm bitar och fördela på bakplåtspapper på en plåt.
  8. Grädda kranskakorna i mitten av ugnen i 10 minuter tills de fått fin färg.
  9. Ta ut kranskakorna och låt de svalna.
  10. Blanda under tiden ihop sockerglasyren - rör ut vatten i sockret och smaksätt med några droppar ättika.
  11. Färga sedan glasyren efter önskemål. Förslagsvis kan du dela upp glasyren i tre delar - en vit, en röd och en grön.
  12. Fyll en sprits med glasyren och ringla i tunna ränder över kranskakorna i valfritt mönster.
  13. Tips: Du kan göra små spritsar av bakplåtspapper som du klipper längs kortsidan i tre delar och rullar sedan ihop till små strutar, fyll med glasyr och vik in fliken längst upp.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer