Kranskakor kransekager danska mandelkakor

Kranskakor eller kransekager på danska. Supergoda hembakta mandelkakor som är enkla och snabba att baka. Kranskakorna kan också spritsas och bakas och sedan sättas ihop till sirliga bakverk och garneringar mm.
Kranskakor bakas av mandelmassa blandat med äggvita och smaksatt med bittermandel.
Sockerkristyr i valfri färg ex. rätt och vitt passar att garnera kranskakorna med.

24 kranskakor kransekager danska mandelkakor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 400 gram mandelmassa
  • 2 äggvitor
  • 3 droppar bittermandelolja
  • 3 dl florsocker
  • 3 msk vatten
  • 2 droppar röd karamellfärg
  • 2 droppar grön karamellfärg
  • 0,5 tsk ättikssprit

Tillagning

  1. Smula sönder mandelmassan (riv ev. i rivjärn eller kör i matmixer) i en bunke och blanda med bittermandeloljan och äggvitorna.
  2. Blanda mandelmassan och äggvitan till en jämn massa/deg utan klumpar. Använd handkraft, elvisp eller matberedare.
  3. Gör i ordning en yta bakbord och pudra över strösocker (likt man gör med mjöl vid bakning)
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Stjälp upp kranskakedegen på bakbordet och dela degen i fyra delar.
  6. Rulla varje del till en långa längder i tjocklek som ett finger.
  7. Skär i lagom 5 cm bitar och fördela på bakplåtspapper på en plåt.
  8. Grädda kranskakorna i mitten av ugnen i 10 minuter tills de fått fin färg.
  9. Ta ut kranskakorna och låt de svalna.
  10. Blanda under tiden ihop sockerglasyren - rör ut vatten i sockret och smaksätt med några droppar ättika.
  11. Färga sedan glasyren efter önskemål. Förslagsvis kan du dela upp glasyren i tre delar - en vit, en röd och en grön.
  12. Fyll en sprits med glasyren och ringla i tunna ränder över kranskakorna i valfritt mönster.
  13. Tips: Du kan göra små spritsar av bakplåtspapper som du klipper längs kortsidan i tre delar och rullar sedan ihop till små strutar, fyll med glasyr och vik in fliken längst upp.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer