Kräftströmming

Kräftströmming eller sillåda som är klassisk husmanskost eller julmat på julbordet. Kräftströmming är ugnsbakad sill eller strömming i tomat och dill.
Välj små strömmingar eller sillar. Fryst sill brukar vara små och fina till kräftströmming. Klipp gärna bort fenorna.

8 portioner, en form kräftströmming

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram små rensade strömmingar eller sillar med skinn
  • 1 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk dillfrö
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl grädde
  • 2 msk tomatketchup
  • 1 dl färsk hackad dill

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj filéerna och klipp bort ryggfenorna.
  3. Smörj en ugnsfast form med smör.
  4. Strö salt och dillfrö i formen.
  5. Rulla ihop filéerna med skinnet utåt.
  6. Lägg sillen eller strömmingen i formen med skarven nedåt. Blanda krossade tomater, grädde, tomatketchup samt hälften av den färska dillen.
  7. Häll över fisken.
  8. Grädda kräftströmmingen i 25 minuter i ugnen tills den fått fin färg och fisken är genomstekt.
  9. Ta ut kräftströmmingen och låt svalna något. Kräftströmmingen kan serveras varm eller kall.
  10. Garnera gärna kräftströmmingen med resten av den hackade dillen vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer