Kräftströmming

Kräftströmming eller sillåda som är klassisk husmanskost eller julmat på julbordet. Kräftströmming är ugnsbakad sill eller strömming i tomat och dill.
Välj små strömmingar eller sillar. Fryst sill brukar vara små och fina till kräftströmming. Klipp gärna bort fenorna.

8 portioner, en form kräftströmming

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram små rensade strömmingar eller sillar med skinn
  • 1 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk dillfrö
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl grädde
  • 2 msk tomatketchup
  • 1 dl färsk hackad dill

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj filéerna och klipp bort ryggfenorna.
  3. Smörj en ugnsfast form med smör.
  4. Strö salt och dillfrö i formen.
  5. Rulla ihop filéerna med skinnet utåt.
  6. Lägg sillen eller strömmingen i formen med skarven nedåt. Blanda krossade tomater, grädde, tomatketchup samt hälften av den färska dillen.
  7. Häll över fisken.
  8. Grädda kräftströmmingen i 25 minuter i ugnen tills den fått fin färg och fisken är genomstekt.
  9. Ta ut kräftströmmingen och låt svalna något. Kräftströmmingen kan serveras varm eller kall.
  10. Garnera gärna kräftströmmingen med resten av den hackade dillen vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer