Kräftsås

Kräftsås passar som sås till fiskrätter, skaldjur eller pasta. Garnera och tillsätt skalade grovhackade kräftstjärtar i kräftsåsen. Man kan också laga kräftsåsen helt utan kräftstjärtar - om man ex. har dem till annat.

I kräfttider blir det kräftskal över. Samla in dem direkt och spara i kyl eller frys samt använd till kräftsåsen. Köp då gärna extra kräftstjärtar att garnera såsen med. Fulla med smak blir kräftskalen basen till kräftsåsen. Det går också utmärkt att köpa ett paket kräftor med skal och använda skal och kräftstjärtar. 

8 portioner kräftsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 liter kräftskal
  • 1 burk kräftstjärtar i lag
  • 1 hackad gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 7 dl fiskbuljong eller vatten och fiskbuljongtärning
  • 5 cl torr sherry eller 2 msk konjak
  • 1,5 krm cayennepeppar
  • 2,5 dl grädde
  • ca 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad gräslök (valfritt)

Tillagning

  1. Ta ur kräftstjärtarna ur kräftorna om du använder hela kräftor. Spara kräftstjärtarna i kylen till serveringen senare.
  2. Lägg kräftskalen i en stor kastrull.
  3. Skala och hacka lök. Skala och hacka vitlök.
  4. Fräs kräftskalen med löken i olivolja och smör i några minuter. Rör då och då.
  5. Tillsätt tomatpuré och fräs någon minut till.
  6. Tillsätt mjöl och rör om.
  7. Tillsätt vitt vin, fiskbuljong sherry eller konjak och cayennepeppar.
  8. Sjud kräftskalen i ca 15 minuter. Krossa gärna kräftskalen med en slev lite så får du ut mer smak.
  9. Sila av kräftfonden.
  10. Låt kräftfonden koka ner på medelvärme i 10 minuter till.
  11. Tillsätt grädden och koka upp.
  12. Smaka av kräftsåsen med salt och vitpeppar.
  13. Servera gärna kräftsåsen med hackade kräftstjärtar i.
  14. Garnera ev. kräftsåsen också med lite hackad gräslök.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer