Kräftrecept kräftlag

Kräftrecept. Kräftlag. Piffa upp kokta kräftor eller koka egna fiskade kräftor i kräftlag.

Ska du koka levande kräftor så sumpa den över natten (förvara dem i en stor balja eller plastbox med vatten) över natten. Skölj kräftorna ordentligt innan kokning. Se till så att all smuts är borta från kräftorna. 

Kräftlag till 2 kg kräftor, 4-6 portioner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 12 tim
  • Klart på: 12 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 kilo kokta eller okokta kräftor
  • 20 dillkronor (krondill), plus 5 till garnering
  • 2 flaskor porteröl
  • 0,75 dl salt
  • 2 msk socker
  • 4 l vatten
  • 2 stora kastruller

Tillagning

  1. Krossa dillstjälkarna på en skärbräda ex. med en kavel.
  2. Koka upp dill, porter, salt (uteslut saltet till köpta färdigkokta kräftor), socker och vatten i en stor kastrull och låt koka några minuter. Ställ åt sidan.
  3. KOKA HEMMAFISKADE KRÄFTOR: I en stor kastrull kokar du upp enbart vatten. I denna kokar du hastigt de okokta kräftorna, förslagsvis fem i taget, börja med de största. Koka dem någon halvminut tills de skiftat färg till röda sedan för du över dem till den riktiga kräftlagen efter hand. När alla kräftor är i lagen låter du kräftorna sjuda i lagen ytterligare 5 minuter, skumma med en slev.
  4. Ta kräftorna från värmen och låt kräftorna svalna i lagen. Ha inte i några fingrar eller liknande i lagen för att undvika bakterier. När kräftorna i lagen svalnat förs de över till kylen, förslagsvis i en passande bunke (häll över och täck med lag). Se till att alla kräftor ligger under lagen. Lägg eventuellt på mer dillkronor och låt stå övertäckt över natten.
  5. När du lägger upp vid servering så garnera gärna med nya dillkronor.
  6. KOKA OM KÖPTA FÄRDIGKOKTA KRÄFTOR: Tina köpta kräftor i kylen över natten eller i vattenbad. Koka lagen enligt ovan men uteslut saltet. Låt kräftlagen kallna. Skölj kräftorna. Smaka på en klo om de är salta nog. Annars kan du salta lagen med någon till några matskedar salt. Lägg kräftorna i en bunke och täck med kall lag och låt stå i kylen över natten.
  7. Lägg upp kräftorna på fat och garnera med dillkronor (gärna nya) och servera kräftorna med de tillbehör.
E-mail
Medel: 3.2 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer