Kotlett i gräddig sås
Introduktion och förberedelse
Kotlett i gräddig sås är en enkel variant på gryta med sås och kött i ett med stekt kotlett, karré eller kotlettspill som fått koka mör och sedan serveras i en sås med buljong, grädde och crème fraiche.
Förslag att servera till är kokt potatis, kokta grönsaker, vinbärsgelé, inlagd gurka och sallad. Kokta grönsaker som morot, bönor, ärtor och blomkål är gott till. Kan också serveras med pasta som tagliatelle eller ris.
Riktigt billig blir denna rätt med kotlettspill från köttdisken.
Tillagning
- Skala och grovhacka lök och morot. Lägg i en kastrull.
- Bryn köttet i smör i en stekpanna.
- Salta och peppra.
- Lägg över köttet i kastrullen med grönsakerna och tillsätt vatten.
- Koka köttet ca 20 minuter på medelvärme.
- Häll av buljongen och spara den samt köttet, löken och morotsbitarna vid sidan. Har du använt fett kött som karré eller fett kotlettspill så får du låta buljongen svalna helt - gärna i kylen - så att du kan skimma bort fettet på ytan av buljongen. Vanlig kotlett är ej så fet så där behövs det ej.
- Koka potatis.
- Bryn köttet åter i en klick smör i en panna med höga kanter eller stekgryta.
- Tillsätt buljongen, lökbitar, morotsbitar, grädde, creme fraiche och soja. Red såsen med lite maizena till önskad tjocklek. Smaka av med salt och peppar.
- Låt småputtra medan potatisen kokar klart. Förbered även grönsaker att ha till samt sallad.
- Servera köttet i gräddsåsen garnerat med hackad persilja eller gräslök tillsammans med kokt potatis, inlagd gurka, grönsaker, gelé och sallad.
Uppskattat näringsvärde per portion: 318 kcal