Kotlett i gräddig sås

Kotlett i gräddig sås är en enkel variant på gryta med sås och kött i ett med stekt kotlett, karré eller kotlettspill som fått koka mör och sedan serveras i en sås med buljong, grädde och crème fraiche.
Förslag att servera till är kokt potatis, kokta grönsaker, vinbärsgelé, inlagd gurka och sallad.
Kokta grönsaker som morot, bönor, ärtor och blomkål är gott till.
Kan också serveras med pasta som tagliatelle eller ris.
Riktigt billig blir denna rätt med kotlettspill från köttdisken.

4 portioner kotlett i gräddig sås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram kotlett utan ben
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 5 dl vatten
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 4 msk hackad persilja eller gräslök
  • 2 msk maizena såsredning, mörk eller ljus
  • 2 msk ljus soja eller någon tsk kinesisk soja

Tillagning

  1. Skala och grovhacka lök och morot. Lägg i en kastrull.
  2. Bryn köttet i smör i en stekpanna.
  3. Salta och peppra.
  4. Lägg över köttet i kastrullen med grönsakerna och tillsätt vatten.
  5. Koka köttet ca 20 minuter på medelvärme.
  6. Häll av buljongen och spara den samt köttet, löken och morotsbitarna vid sidan. Har du använt fett kött som karré eller fett kotlettspill så får du låta buljongen svalna helt - gärna i kylen - så att du kan skimma bort fettet på ytan av buljongen. Vanlig kotlett är ej så fet så där behövs det ej.
  7. Koka potatis.
  8. Bryn köttet åter i en klick smör i en panna med höga kanter eller stekgryta.
  9. Tillsätt buljongen, lökbitar, morotsbitar, grädde, creme fraiche och soja. Red såsen med lite maizena till önskad tjocklek. Smaka av med salt och peppar.
  10. Låt småputtra medan potatisen kokar klart. Förbered även grönsaker att ha till samt sallad.
  11. Servera köttet i gräddsåsen garnerat med hackad persilja eller gräslök tillsammans med kokt potatis, inlagd gurka, grönsaker, gelé och sallad.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Lamm på flera vis

Vad sägs om helgmiddag och mys med en god doftande vitlöksspäckad lammstek serverad med en reducerad rödvinssås, timjan och krämig fransk potatisgratäng. Lägg till ett fylligt rödvin som fransk Syrah - gillar du lamm så är påsken kanon!

Läs mer

Tänk allt gott man kan laga med ägg

Läs på om ägg inför påska. Här hittar du allt om ägg i matlagning, recept och tips. Ägg har unika egenskaper och utan dem hade vi inte haft många rätter som maränger, såser och bakverk.

Läs mer