AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Kärleken går via magen sägs det. Fira alla hjärtans dag med gott att äta. Förslagsvis en smaskig...
Sök
Android

Korv Stroganoff med falukorv

Korv Stroganoff med falukorv Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. Här recept på klassiskt korv Stroganoff. Falukorven kan bytas mot starkare korv som chorizo.
Sojaprotein eller quorn blir också gott samt vegetariskt.
En klyfta pressad vitlök samt 0,5 tsk oregano blir också gott i Stroganoff. Vidare kan man ha paprikapulver.
Ris, quinoa, råris eller kokt vete eller couscous passar också till korv Stroganoff.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 16)
4 port korv stroganoff med falukorv
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 500 gram falukorv
  • 1 gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk tomatpure
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten, buljong eller mjölk
  • 1 dl matlagningsyoghurt, kokbar creme fraiche eller grädde (valfritt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker eller ketchup efter smak
  • 1 krm svart eller vitpeppar
  • 0,5 röd paprika (valfritt)
  • 6 champinjoner (valfritt)
  • Några droppar tabasco (valfritt)

Tillagning:

  1. Börja koka ris om du vill ha det till (basmatiris gillar jag).
  2. Skär korven på längden i skivor, skär sedan skivorna i stavar ca 1 cm breda.
  3. Skala och hacka lök.
  4. Ta fram en stekpanna med höga kanter eller gryta.
  5. Stek korv och lök i olivolja några minuter tills det fått färg.
  6. Tillsätt tomatpuré samt vetemjöl och rör runt.
  7. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljong eller mjölk; rör runt och koka Stroganoffen i 5 minuter.
  8. Vill du ha i röd paprika och champinjoner så sköljer och strimlar du dem och vänder i Stroganoffen.
  9. Rör ev. ut yoghurt, kokbar creme fraiche eller grädde i Stroganoffen mot slutet och smaka av med salt, socker eller ketchup samt peppar samt ev. tabasco. Lite vinäger kan man också smaka av med.
  10. Servera korv Stroganoff med kokt ris. Tomatsallad, gott bröd samt grönsallad är också gott till.


 

Fler recept ur samma kategori som Korv Stroganoff med falukorv:

Pulled pork i ugn
Pulled pork i ugn av grishals eller fläskkarré. Kryddad med BBQ-rub, vitlök, Habanero chili, whiskey, BBQ-sås och rökt fläsk.
Köp färdig BBQ-rub eller blanda själv av några krm spiskummin, paprika och malen fänkål.
Förslag på tillbehör: pulled pork kan serveras på olika vis - som på bilden en gryta med bröd vid sidan toppad med smetana och färsk koriander; som hamburgare i bröd toppad med picklad rödlök och coleslaw; i tunnbröd med sallad, gräddfil och chilisås; i tacos eller tortillas med tex mex tillbehör osv.
Om du vill kan du steka pulled pork i ugnen över natten - sätt då ugnen på 100 grader och låt köttet steka över natten ca 8 timmar i en stekgryta med lock.
Istället för att steka på 125 grader i 4 timmar kan du välja att steka på 110 grader i 6 timmar.
Pulled pork kan du förbereda i god tid och ha i kall i kylen och värma till servering. Vidare kan rester av köttet frysas in.
Chili kan du tillsätta efter smak - här jag valt en stark Habanero chili men det går bra med annan chili efter eget tycke.
Grillad kalventrecote med pepparrotssås
Grillad kalventrecote med pepparrotssås, rostad klyftpotatis, kokt morot, ruccola och tärnad tomat.
Räkna 4 bitar kalventrecote à ca 130-150 gram eller annat valfritt grillkött som vanlig entrecote, ryggbiff, fläskfilé, fläskkarré, kycklingfilé eller halloumiost.
Du kan också steka köttet i en grillpanna istället för på utegrillen.
Pasta med bacon
Pasta med bacon, tomat, lök, chili och vitlök samt riven parmesan. God och enkel vardagspasta med bacon. Du kan ta valfri pasta - spagetti, penne, gnocchi eller skruvar passar utmärkt.
Gott i är också några krm torkad basilika och oregano.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Het Stroganoff med Falukorv
En riktigt god Stroganoff som är lite hetare och gjord på riktig Falukorv. Jag är lite speciell för jag föredrar makaroner/pasta istället för ris. Väldigt omtyckt av vänner och bekanta.
Du kan tillsätta chilisås, chilipeppar eller cayennepeppar efter eget tycke så stroganoffen blir så het som du vill.

Thaistroganoff
Thaistroganoff. En Stroganoff med falukorv och thaismak av kokosmjölk, röd curry, chili, vitlök och grönsaker.
En god variant på stroganoff med lite annorlunda smak.
Servera med jasminris. Om du vill kan du garnera thaistroganoffen med färsk koriander och röd chiliolja.
Om du vill göra det lite enklare kan du köpa färdiga frysta wokgrönsaker och ha i Stroganoffen.
Tobbes Falu-sallad
Tobbes Falu-sallad - pytt med falukorv, potatis, bacon och grönsaker som paprika, gurka, lök, kinakål och perslilja.
Se alla recept ur kategorin Falukorvsrecept
Tomat och avokadosallad
Tomat och avokadosallad. En sallad eller salsa med tärnad tomat, avokado och rödlök i olivolja, vinäger, salt och peppar.
Tomat och avokadosallad är ett gott tillbehör till det mesta som grillat, på buffén, som sallad till middagen. Salladen skulle också kunna kallas salsa då den är en såsig röra - en nyttig, vacker och god röra.
Gott i tomat och avokadosalladen är också färsk koriander samt hackad röd chilifrukt.
Fiskfilé i ugn med pesto och grönsaker
Fiskfilé i ugn med pesto och grönsaker. En nyttig, smal och supergod rätt med fiskfilé som torsk, lax eller valfri sort. Smaksatt med pesto som sås och goda ugnsgrillade grönsaker på italienskt vis med paprika, zucchini, purjolök, morot, rotselleri och små körsbärstomater.
En god GI-rätt. Om du ej önskar GI kan du lägga till små halverade delikatesspotatisar, färskpotatisar eller potatis i klyftor och rosta med grönsakerna.
Vintips till pestoquorn blir ett rosé eller ett fylligt vitt vin av ex. Semillon från Australien.
Rödbetsfalafel
Rödbetsfalafel. Friterad knaprig falafel med kikärter, linser, rödbetor och vitlök. Gott att servera som falafel med tillbehör eller som bullar till andra valfria tillbehör.
Falafelrullar kan du laga med arabiskt tunnbröd (libabröd) där du lägger i ca 4 rödbetsfalaflar och sedan viker dubbelt och värmer i en panna; vik sedan upp och bred på några msk vitlöksmajonnäs längst ner; skeda över lite het chilisås samt vitlökssås; strö över strimlad isbergssallad, skivad tomat, saltgurka i stavar, strimlad rödlök samt hackad bladpersilja och rulla ihop samt servera direkt.
Koka gärna ett paket kikärter innan och spara undan det som blir över till en annan dag. Köper du färdigkokta kikärter så skölj dem noga i durkslag.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Tomat och rödlökssallad
Tomat och rödlökssallad med olivolja och vinäger. En enkel, god och nyttig sallad med tomater och rödlök. Tomatsallad passar som tillbehör till det mesta.
Här hänger allt på ingredienserna - välj helst kravmärkta goda mogna tomater från Sverige ex. bifftomater. Du kan också ta 4-6 stora kvisttomater eller ett paket cocktailtomater.
Vidare ger smakrik kallpressad olivolja, fin vällagrad röd-, vit eller balsamvinäger, kravmärkt rödlök, flingsalt samt nymalen svartpeppar tomatsalladen riktigt god smak. Istället för flingsalt så går det bra med vanligt salt.
Ugnsrostad vårlök
Ugnsrostad vårlök blir mjuk, söt och god. Passar som tillbehör såväl till grillat, stekt eller gryta. Billigt och lätt att laga även till många ex. till buffé.
Limesås med yoghurt till grillat
Limesås med yoghurt till grillat - en god kall frisk sås med smak lime, yoghurt, vitlök samt lite honung. Limesås är enkel att göra. Du kan garnera såsen med några skivor lime om du önskar.
Limesås är gott till det mesta som grillat, kyckling, grillad lax och fisk, till buffe mm.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Smält rabarber med kanel
Smält rabarber med kanel som är slags rabarbersås som passar till glass och desserter som sås eller till pajfyllning.
Smält rabarber med maräng, grädde och vaniljglass blir en enkel och festlig variant på marängsviss. En rabarbersviss!
Ökar man mängden socker med en dl eller använder syltsocker får du rabarbermarmelad som håller sig i kylen.
Sockret kan ersättas med glykos och vit sirap och fryst blir det en god sorbet.
Röd och fin blir rabarbern med karamellfärg.
Receptet kan dubblas och frysas in om du har mycket rabarber.
Svampsoppa
Svampsoppa. Grundrecept på klassisk svampsoppa med champinjoner. God till lunch, lätt middag, soppbuffé till vardags som till fest. Godast tycker jag svampsoppan är om den mixas men det kan man utesluta om man vill.
Du kan lyxa till soppan med lite tryffelolja, en klick crème fraiche och toppa med fräst rotselleri, kastanjechampinjoner och purjolök.
Räcker till 6 port om den serveras som förrätt.
Istället för smör kan du använda olivolja. Vidare kan man ersätta mjölkprodukterna med sojaprodukter som ex. sojagrädde för en vegan svampsoppa.
Man kan också ha grönsaksbuljong i soppan.
Risotto med parmesan grundrecept
Risotto med parmesan. Ett grundrecept på krämig risotto.
Desto godare råvaror ju godare risotto.
I Italien serveras ofta risotto som förrätt. Då räcker receptet till 6-8 portioner. Gott med kokt sparris och parmaskinka.
Buljong kan du laga av 1 liter vatten + 1 buljongtärning av grönsaker eller kyckling eller 3 tsk vegetarisk ekologiskt buljongpulver.
Vintips till är ett vitt friskt vin från Norra Italien.
Risotton kan också servera som tillbehör till det mesta som grillad fisk, kött, grönsaker eller kyckling.
Köp riktigt risottoris, använd god olivolja, koka gärna risotton med hemglagad god buljong och använd god parmesanost. Använder du buljongtärning eller koncentrat så behöver du ej salta så mycket då den består mest av salt. Har du ej egen buljong så rekommenderar jag ekologisk grönsaksbuljong på pulver.
Kokar du med torkad Karl-Johan svamp, trattisar eller annan svamp så får du svamprisotto. Med något krm saffran får du saffransrisotto. Med hackad spenat får du spenatrisotto.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook