Körsbärskräm

Kräm är gott och nyttigt speciellt med färska eller frysta fina körsbär. Funkar till dessert och mellanmål. Räkna 0,7 liter med kärnor eller 250-300 gram utan kärnor. Paketen i affären med frysta urkärnade körsbär ligger på 250 gram. 

Moreller eller bigarråer blir också gott såklart. Använder du söta körsbär så är det gott att tillsätt citronsaft till krämen för att balansera sötman med lite syra - smaka dig fram när du gjort krämen. Du kan smaksätta krämen om du vill med kryddor som en halverad vaniljstång, en bit hel kanel, en liten bit stjärnanis, 1 kryddnejlika, någon strimla citron och apelsinskal.

Gott till soppa som dessert är gräddmjölk (hälften grädde och hälften mjölk), vanlig mjölk, havremjölk, rismjölk eller servera till gröt eller chiapudding. 

2 portioner körsbärskräm

 • Förberedelse: 15 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 25 min

Ingredienser

 • 250 gram körsbär eller bigarråer utan kärnor, färska eller frysta
 • 3,5 dl vatten
 • 0,5 dl strösocker
 • 4 tsk potatismjöl
 • 4 msk vatten
 • 1 tsk citronsaft

Tillagning

 1. Skölj körsbären och ta bort stjälkar.
 2. Kärna ur dem. Du kan dela dem och pilla ut kärnan med en skalkniv. Ett annat tips är att ta ett gem som du diskar och viker upp till ett S som då blir som en krok du kan sticka in vid skaftet och dra ut kärnan ur körsbäret. Eller använd olivurkärnare.
 3. Blanda urkärnade körsbär, socker och ev. kryddor med vatten i en stor kastrull och koka upp. Rör då och då.
 4. Sjud körsbären i 5 minuter.
 5. Blanda potatismjöl med vatten i ett glas och rör i blandningen i körsbärskrämen under omrörning. Tillsätt lite i taget och koka upp så att soppan får den konsistens du vill ha.
 6. Koka upp krämen under omrörning så tjocknar den - ta då av den från värmen och låt svalna. Blir den för tjock då kan du spä med lite mer vatten. För tunn så tillsätt mer potatismjöl blandat med vatten.
 7. Smaka av krämen med ev. mer socker eller någon msk citronsaft om den är väldigt söt.
 8. Servera körsbärskrämen småvarm eller kall.
 9. Gott till körsbärskräm är gräddmjölk (hälften mjölk och grädde) eller vanlig mjölk.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer