Konservera svamp

Konservera svamp som kantareller eller annan valfri ätbar svamp. Du kan också konservera blandad svamp. Konserverad svamp kan du sedan använda till svampsås, svampstuvning eller som köpt svamp på burk.
Konservering innebär att du lägger rensad tärnad svamp i svag saltlag i en burk med tättslutande lock och sedan kokar burken i minst 1,5 timmar. Då dör alla bakterier och svampen håller sig mycket länge om den står svalt och mörkt förutsatt att locket håller tätt.
Bra burkar till konservering är glasburkar med skruvlock ex. väl diskade burkar med lingon, inlagd gurka, inlagda rödbetor, sillburkar, marmeladburkar osv. Det finns också de klassiska konserveringsburkarna med gummiring och spänne som är mycket bra och fina.
Se till att du tvättat händer, alla redskap och burkar är väl diskade när du förbereder svampen.
Du kan lägga in små eller stora omgångar svamp allteftersom du plockat dem.
Till detta recept behöver du: 2-3 glasburkar, ca 4 dl vardera, ex: gamla 400 gram lingonburkar.
1 kökshandduk (helst ofärgard vit som tål 90 graders kokning).
1 stor kastrull som rymmer burkarna så att de kan täckas med vatten ex: en pastakastrull.

2 burkar konserverad svamp

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 1 liter kantareller eller annan matsvamp
  • 1 liter vatten
  • 1 msk salt

Tillagning

  1. Koka svag saltlag: koka upp en liter vatten med 1 msk salt. Ska du konservera mycket svamp dubblerar du receptet efter behov.
  2. Diska kniv, skärbräda samt burkar. Tvätta händer.
  3. Rensa svampen och skär den i 1x1 cm tärningar.
  4. Fyll en burk i taget upp till kanten med svamp.
  5. Fyll på med saltlagen och rör lite med en ren sked så att inga luftbubblor finns kvar.
  6. Skruva på locket hårt.
  7. Vik ihop en kökshandduk och lägg i botten på den stora kastrull du ska koka burkarna i så låter inte bukarna sedan när det kokar.
  8. Ställ burkarna på handduken och täck dem med vatten.
  9. Koka upp till minst 90 grader och låt svampburkarna koka eller sjuda på svag värme i minst 1,5 timmar. Använd gärna lock så sparar du el.
  10. Ta av från värmen och lyft upp burkarna, häll försiktigt eller skopa ut vattnet.
  11. Ställ burkarna att svalna. Locket ska nu ha sugit fast och bukta svagt nedåt. Förvara burkarna gärna mörkt och svalt. Så länge inte syre kommer till eller något gått fel vid konserveringen så håller svampen i minst ett år.
  12. När du öppnar burken ska locket ha sugit fast hårt. Har locket ej varit tätt så har syre kommit åt svampen och då får du slänga den. Lukta också på svampen och se så att den ser fin ut (inget mögel eller annat otrevligt) innan du använder svampen.
  13. Öppnad burk förvaras i kyl. Så fort syre kommer åt svampen så är hållbarheten kort och bör då användas inom 1-3 dagar förvarad i kylen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer