Konjakssås

En god sås smaksatt med konjak som passar till oxfilé, entrecote, fläskkarré, fläskfilé, kyckling, lax eller quornfilé.
Om du vill och känner dig säker på att flambera så kan du tända på konjaken när du tillsatt den. Konjakssåsen tycker jag dock blir lika god utan att flambera och det är mycket säkrare.

4 portioner konjakssås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 msk hackad schalottenlök (0,5 lök)
  • 2 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,5 dl konjak
  • 2 dl grädde
  • 1 dl steksky, kalvfond eller vatten + 0,5 kalvbuljongtärning
  • 1 tsk Dijonsenap
  • 1 msk ljus japansk soja ex. Kikkoman eller några droppar kinesisk soja
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skala och finhacka schalottenlöken.
  2. Fräs den i smör i en såskastrull.
  3. Tillsätt tomatpuré samt fräs någon minut till.
  4. Rör i mjöl och fräs någon minut.
  5. Rör i konjak. Nu kan du tända på och flambera konjaken om du önskar det. Det blir dock lika gott (och säkrare) utan tycker jag.
  6. Rör i grädden samt steksky, kalvfond eller vatten plus buljongtärning. Vispa till en slät sås utan klumpar.
  7. Tillsätt senap, soja och citronsaft samt smaka av såsen med svartpeppar samt salt.
  8. Låt såsen småkoka minst 10 minuter och rör då och då medan du fixar ex. kött eller annat du ska ha såsen till.
  9. Du kan gärna spä såsen med med någon halv dl steksky eller köttsky på slutet (eller ta lite vatten) så att såsen blir lagom tjock.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer