Konfektmarmelad

Konfektmarmelad till julkonfekt eller fruktgodis. Konfektmarmelad kan du laga med valfri saft och smak som björnbärssaft, jordgubbssaft, hallonsaft eller fläderblomssaft, vinbärssaft. Helst ekologisk.
Den långa tillagningstiden beror på att konfektmarmeladen ska stelna och sedan torka något.
Välj gärna ekologisk saft.
Om inte saften har mycket färg så droppa gärna i lite passande hushållsfärg.

40 st konfektmarmelad rutor

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 dl saft som ex. björnbärssaft, jordgubbssaft, hallonsaft eller fläderblomssaft eller valfri saft
  • 0,5 dl vatten
  • 90 ml Certo fruktpektin
  • 2,5 dl socker
  • 3 droppar hushållsfärg, röd, gul eller grön
  • 3 dl strösocker att vända konfektmarmeladen i

Tillagning

  1. Koka upp saft och vatten i en kastrull.
  2. Blanda 1 dl socker med fruktpektinet i en skål.
  3. Tillsätt sockret med pektinet under kraftig vispning och koka i två minuter under omrörning.
  4. Tillsätt resten av sockret och koka tills det löst sig.
  5. Färga ev. med hushållsfärg. Välj en färg som förstärker juicens naturliga färg.
  6. Skumma bort ev. skum.
  7. Häll upp i en form (klädd med plastfilm) förslagsvis med raka kanter ca 11-17 cm eller en avlång brödform.
  8. Låt konfektmarmeladen stelna, ca 2 timmar eller över natten i kylen.
  9. Stjälp upp konfektmarmelanden på en bricka.
  10. Skär marmeladen i 2x2 cm bitar.
  11. Lägg upp dem med lite mellanrum på en bricka så att de torkar i kanterna, helst någon timme eller mer. Vänd dem någon gång.
  12. Vänd dem i socker runt om.
  13. Sockrad fruktmarmelad kan du förvara framme i rumstemperatur utan att täcka över dem och låt torka till efter hand så blir de bara godare.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer