Konfektmarmelad med saft och fruktpektin

Introduktion och förberedelse

Konfektmarmelad eller godismarmelad av saft och fruktpektin till julkonfekt eller fruktgodis.

Här med saft och socker som geléas med fruktpektin utvunnet från citrus och utan animaliskt gelatin.

    Val av saft

    Framförhållning

    Den långa tillagningstiden beror på att konfektmarmeladen ska stelna över natten och sedan gärna torka till några timmar.

    Mer färg

    Om inte saften har mycket färg och du vill ha färg på konfekten kan du färga den med karamell eller hushållsfärg - förslag är grön, gul eller röd.

    Varianter

    Med pektinpulver

    Pektinpulver innehåller bara rent pektin till skillnad från flytande fruktpektin som har konserveringsmedel och citronsyra i. Pektinpulver finns att beställa på nätet om du söker efter det.

    180 ml flytande fruktpektin (en flaska) motsvarar 20 gram pektinpulver. Blanda ut pektinpulvret väl med 0,5 dl av sockret som du tar undan i början och rör i på slutet.

    Marmeladkonfekt med fruktpektin och saft vända i socker i skål
    Marmeladkonfekt kokt med socker, vatten, glykossirap, fruktpektin och valfri saft som får stelna och sedan vänds i strösocker till servering.

    24 tärningar konfektmarmelad

    • Förberedelse: 20 min
    • Tillagning: 5 tim 20 min
    • Klart på: 5 tim 40 min

    Ingredienser

    • 2 dl strösocker
    • 1 dl vatten
    • 0,5 dl glykossirap
    • 1 dl saft som förslagsvis björnbärssaft, jordgubbssaft, hallonsaft eller fläderblomssaft eller valfri saft
    • 180 ml flytande fruktpektin, en flaska
    • 1 tsk citronsyra
    • 3 droppar hushållsfärg - röd, gul eller grön (valfritt)
    • ca 2 dl strösocker att vända konfektmarmeladen i

    Tillagning

    1. Mät upp socker, vatten och glykossirap i en kastrull. Rör om och koka upp. Sätt i en termometer och koka till 140 grader.
    2. Ta av från värmen och rör i saften.
    3. Koka upp igen till 116 grader.
    4. Tillsätt flytande fruktpektin samt citronsyra under vispning. Koka upp under omrörning tills det löst sig väl. Skumma bort ev. skum.
    5. Färga ev. med någon droppe hushållsfärg. Välj en färg som förstärker juicens naturliga färg.
    6. TEST: Lägg en msk på en tallrik. Låt svalna någon minut. Dra igenom med ett finger eller sked och se om det stelnat och inte flyter ihop. Flyter det ihop så kommer det ej att stelna sedan och då får du tillsätta lite mer fruktpektin och socker samt koka några minuter och göra om testet.
    7. Häll upp i en form förslagsvis med raka kanter ca 15-10 cm - du kan göra en form av aluminiumfolie eller ta en avlång brödform. Pensla den innan tunt med lite solrosolja. Eller använd en silikonform för hjärtan, geléhallon eller halvmånar.
    8. Låt stelna över natten i rumstemperatur.
    9. När konfektmarmeladen stelnat kan du ta ur den försiktigt från formen. Skär den sedan i kuber ca 2,5 x 2,5 cm. Eller tryck ur silikonformar.
    10. Lägg upp dem med lite mellanrum på en bricka med bakplåtspapper så att de torkar i kanterna några timmar eller en dag. Vänd dem någon gång.
    11. Innan servering så vänder du dem i strösocker på en tallrik eller bricka.
    12. Det går utmärkt att förvaras dem framme i rumstemperatur utan att täcka över dem. Eller förvara i lufttät burk.
    E-mail
    Medel: 4 (24 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 33 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-18