Kolasnittar

Introduktion och förberedelse

Kolasnittar, kolakakor, sirapskakor eller sirapssnittar - olika namn på samma goda, sega och lite knäckiga kaka med smak av kola från sirap.

Serveringsförslag

  • Goda småkakor till fika, kafferep, fest, utflykt eller till vardags.
  • Kan bakas i god tid och frysas in.

Varianter

  • Tillsätt ingefära för ingefärssnittar.
  • Lakritskolasnittar får du om du tar i 1 msk lakritspulver eller lakritssirap i degen.
  • Apelsinkolasnittar får du med 1 tsk finrivet apelsinskal. Även gott med citronskal. Välj ekologisk apelsin eller citron. Skrubba skalet noga innan.
  • Pepparkakssnittar och saffranssnittar är två andra goda varianter till advent, lucia och jul.
  • Gör en fördjupning i mitten och lägg på godis som skivad japp för jappsnittar eller annat godis som mintchoklad, dumle eller snickers för liknande godissnittar. 

Kolakakor, sirapskakor, sirapssnittar eller kolasnittar på kakfat.
Kakorna får god kolasmak och lite knäckiga i konsistensen av sirap.

20 kolasnittar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 100 gram mjukt smör eller margarin
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 1 tsk mald torkad ingefära (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Se till att smöret är rumsvarmt eller så mikrar du det försiktigt så det blir mjukt utan att smälta i en bunke.
  3. Vispa ihop mjukt smör, socker samt sirap i en bunke någon minut med elvisp.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver samt vaniljsocker i en andra bunke. Blanda i mald torkad ingefära om du vill eller annan smaksättning enligt ovan - det är dock valfritt.
  5. Tillsätt mjölblandningen till smörblandningen samt rör ihop hastigt till en deg.
  6. Dela degen i två delar. Forma varje del till längder på ca 33 cm - de ska få plats liggandes på din ugnsplåt. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper med lite mellanrum. Tryck och platta till dem så de blir ca 5-8 cm breda med en gaffel.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter eller tills de fått fin ljus brun färg.
  8. Låt svalna något innan du skär dem medan de ännu är lite varma i sneda snitt på ca 2-3 cm breda snittar.
  9. Låt sedan kakorna svalna helt.
  10. Förvara lufttätt med lite bakplåtspapper mellan lagren i burkar. Kakorna eller snittarna kan även frysas in.
E-mail
Medel: 3.6 (144 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-03-12

Tillbehör och liknande recept:

30 plus sorters kakor

Baksugen? Letar du efter 7 sorters kakor till kafferepet? Här hittar du många fler såväl klassiska...