Kokta musslor

Ett grundrecept på kokta musslor. Musslor är goda att koka med lite schalottenlök, vitlök, smör eller olivolja, en skvätt grädde samt persilja.
Släng musslor som är öppna när de är okokta (de är då döda). Släng också musslor som är stängda även när de blivit kokta (de kan också vara dåliga).
Gott till kokta musslor är ett gott bröd som baguette eller vitlöksbröd.
Vintips till musslorna blir vitt vin ex. friskt vin från Loire, vino verdhe från Portugal eller liknande.
Du kan låta musslorna svalna också, rensa bort skalen och spara bara musslor och musselspad till ex. musselsoppa, fisksoppa eller annat.
Kokta musslor passar till förrätt, lunch eller lätt middag (med bröd).
Du kan också tillsätta någon dl vitt vin, mer grädde och ta smör istället för olivolja.
I Belgien har man pommes frites till musslorna vilket är mycket gott.

2 portioner kokta musslor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 kg musslor
  • 0,5 purjolök
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 4 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Rensa musslorna. Skär bort ev. sk. skägg med en skalkniv. Släng musslor som är öppna när de är okokta (de är då döda).
  2. Skala och hacka löken. Lägg i en stor kastrull (med lock) med olivoljan. Kastrullen ska ha plats till musslorna.
  3. Skala och pressa vitlöken och tillsätt den.
  4. Dela, skölj, rensa och finstrimla purjolök samt tillsätt till grytan.
  5. Tillsätt grädden.
  6. Sätt grytan på högsta värme. Rör om.
  7. När löken kokar så tillsätter du musslorna. Skaka eller rör om och sätt på locket.
  8. Koka musslorna i fem minuter med locket på.
  9. Skölj och hacka persilja.
  10. När alla musslor öppnat sig är de klara. Om någon mussla inte öppnat sig efter fem minuters koktid så slänger du den då den kan vara dålig.
  11. Ös upp musslorna på ett djupt fat eller skål eller lägg upp på två djupa tallrikar. Slå musselspadet över.
  12. Garnera med rikligt med hackad persilja. Servera gärna med gott bröd som baguette till. Ev. vitlöksbaguette.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer