Kokta makaroner

Koktider och grundrecept för att koka snabbmakaroner, Idealmakaroner, fullkornsmakaroner och andra makaroner.
Räkna till fyra portioner runt 5-7 dl eller ca 350 gram makaroner - snabbmakaroner, fullkornsmakaroner eller vanliga makaroner som Idealmakaroner eller Barilla. Man kan räkna att ca 1,7 dl okokta makaroner blir 3,5 dl kokta makaroner vilket är en portion.
Makaroner är gott till stekta köttbullar, stekt falukorv, i makaroni- eller pastalåda eller blandad med Bechamelsås och riven ost som cheddar, parmesan och mozzarella till Mac and cheese.
Vill du stuva makaronerna kan du efter du kokt dem blanda dem med Bechamelsås och ev. riven ost samt riven muskot om du gillar det.
Mjölkstuvade makaroner kan du också koka genom att ersätta vattnet med en liter mjölk i nedan recept och sedan koka på svag värme samt röra om ofta så mjölken ej bränns. Smaka sedan av med salt och peppar samt ev. riven muskot.

4 portioner kokta makaroner

  • Förberedelse: 7 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 7 dl snabbmakaroner
  • 2 liter vatten att koka i
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk olivolja eller matolja
  • 1 msk smör eller olivolja att blanda i makaronerna när de är kokta (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten med salt och lite olja i en pastakastrull.
  2. Mät upp samt tillsätt makaroner och rör om.
  3. SNABBMAKARONER samt SNABBMAKARONER FULLKORN: koka i 3 minuter
  4. FULLKORNSMAKARONER: koka makaronerna i 8-9 minuter
  5. VANLIGA MAKARONER och IDEALMAKARONER: koka makaronerna i 7-8 minuter.
  6. Rör om någon gång under kokningen så de ej klibbar ihop.
  7. Häll av makaronerna i durkslag eller med hjälp av lock.
  8. Smaksätt gärna makaronerna med en klick smör eller olivolja och rör om.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer