Kokta korngryn korngrynssallad

Kokta korngryn till korngrynssallad. Kokta korngryn passar att servera kalla eller ljumma som matig sallad istället för ris eller pasta. Korngryn är billigt, nyttigt och gott.
Korngryn passar också i soppor, grytor, fyllda paprikor, korngrynsrisotto (koka som risottoris med buljong och smaksätt med riven parmesan och olivolja) med mera.
Koka gärna mycket korngryn på en gång och frys in det som blir över i lagom portionspåsar så är det bara att tina i kylen och värma till nästa gång.
I korngrynssallad kan du också ha lyxiga hackade soltorkade tomater i olja samt fetaost, ruccola och färsk spenat.
Kokta eller bakade skalade klyftade rödbetor och grillade grönsaker i bitar som paprika, morot och purjolök är också gott att blanda till en korngrynssallad.
Korngrynssallad är gott som tillbehör eller på bufféer då det är lätt att koka till många.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

8 portioner kokta korngryn

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 dl korngryn, krossade
  • 0,5 tsk salt
  • 1,2 liter vatten eller buljong
  • Korngrynssallad: 2 dl kokta bönor som kidney, svarta eller blandade bönor
  • 1 rödlök
  • 16 körsbärstomater
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 0,5 pkt ruccola eller färsk spenat
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk rödvinsvinäger eller citron
  • 1 tsk honung
  • 2 tsk dijonsenap, stark senap
  • 1 dl soltorkade hackade tomater (valfritt)
  • 1 pkt fetaost (valfritt)
  • 4 msk riven parmesan (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vattnet med salt.
  2. Tillsätt korngrynen, rör om och lägg på lock och låt småkoka i ca 30-40 minuter eller enligt paket.
  3. Häll av korngrynen, förslagsvis i ett durkslag. Skölj gärna grynen så blir de ej så klibbiga.
  4. Nu kan du servera korngrynen ljumma som de är; spara dem till senare (i kyl eller frys) eller smaksätta dem till en god korngrynssallad.
  5. Skala och dela löken samt strimla den tunt. Lägg i en stor salladskål och salta lite på löken. Arbeta sedan in saltet så blir den mjuk och god.
  6. Blanda dressingen till salladen med löken i salladsskålen: rör ihop olivolja, vinäger eller citron, honung och senap.
  7. Skölj och dela körsbärstomaterna och tillsätt dem.
  8. Skölj och hacka bladpersiljan grovt och tillsätt.
  9. Skölj och rensa ruccolan eller spenaten och tillsätt.
  10. Tillsätt de kokta korngrynen och blanda väl och smaka av med salt och lite vitpeppar och ev. mer av olivolja, vinäger, honung samt senap.
  11. Korngrynsalladen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer