AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Kokt skinka julskinka

Kokt skinka julskinka Kokt julskinka. Koka och griljera din egen julskinka på klassiskt vis. Den julskinka du köper för att koka eller ugnsteka själv är vanligtvis utan ben samt rimmad i saltlake och ibland även lätt rökt. Vill du rimma den själv så finns recept på saltlake här på Receptfavoriter. Vanligtvis är julskinkan urvattnad också, annars gör du det i vatten i 10 timmar. Efter det är det dags att ugnsteka eller koka julskinkan.
Koka din egen julskinka med kryddpeppar, lagerblad och lök. På hemgjord julskinka skär du sedan bort svålen på skinkan och griljerar den i ugnen med senap, ägg och ströbröd. Efter senapsgriljeringen så kan du dekorera din hemlagade julskinka med sockerkristyr, det gjorde man förr i iaf. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och lägger i en liten hopvikt sprits av smörpapper sedan kan du spritsa nätmönster över julskinkan. Sätt också en stekgaffel i din julskinka vid servering på julbordet sen är det bara att skära skivor av julskinkan och njuta. Tänk på att hållbarheten blir kortare om du låter julskinkan stå framme flera timmar på julbordet. Skär gärna upp några skivor som folk kan ta och sätt sedan in den i kylen igen när skinkrundan är över. Eller dela den två delar och ha den ena i kylen att njuta av till mellandagarna.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
1 kokt griljerad julskinka

Ingredienser:

  • 1 julskinka, 2-5 kilo utan ben
  • 8 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 gul lök i klyftor
  • GRILJERING AV JULSKINKA:
  • 2 msk vanlig senap; eller efter smak ex. grovkornig senap eller fransk senap.
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 äggulor
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 dl ströbröd

Tillagning:

  1. Tina julskinkan om den är fryst. Skölj den några minuter i kallt vatten.
  2. Stick in en termometer så att spetsen hamnar mitt i julskinkan. Lägg den i en stor en gryta med termometern uppåt. Häll på kallt vatten så att det täcker och tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad och lök. Koka upp, sänk värmen och skumma med en slev.
  3. Julskinkan ska sjuda runt 90 grader (ej koka) under lock på svag värme cirka 2 timmar. Beräknad koktid för julskinka är ca 1 tim per kilo. Titta dock på termometern i första hand. Ta upp julskinkan när termometern visar 70 grader. Då är julskinkan saftig. Välkokt är julskinkan vid 75 grader (dock kan julskinkan bli rätt torr då).
  4. Lägg julskinkan på ett fat bredvid. Spara skinkspadet.
  5. Ta bort termometern och låt skinkan svalna något. Klipp bort nätet. Kyl ner spadet. Använd det till doppspad, soppa eller sås. Ska du äta skinkan dagen efter så kan du låta skinkan ligga i spadet i kylen.
  6. GRILJERING AV JULSKINKA: Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Griljera skinkan med eller utan svål som du vill. Vanligast är att man skär eller drar bort svålen.
  8. Blanda alla ingredienser till senapsgriljeringen utom ströbrödet.
  9. Bred på senapsgriljeringen runt om på julskinkan.
  10. Strö över och \\\"klappa\\\" in ströbrödet över och runt om på julskinkan.
  11. Sätt in julskinkan i mitten av ugnen och låt den få vacker färg i ca 15 minuter. Akta så griljeringen inte bränns.


 

Fler recept ur samma kategori som Kokt skinka julskinka:

Pizza Capricciosa capricosa
Pizza Capricciosa är en pizza med skinka och champinjoner. Riktigt god och enkel klassisk pizza.
Detta recept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna eller baka ut till två runda pizzor eller baka som panpizza i stekpanna.
Servera gärna Capricciosa med grönsallad med tomater, bönor samt röd paprika eller pizzasallad till (se recept här på receptfavoriter).
Använd gärna en stor baksten eller pizzasten att grädda pizzan på. Tips är att lägga stenen på ett galler i nedre delen av ugnen. För över pizzan på ett bakplåtspapper med hjälp av en bakplåt utan kant.
Lövbiff med pepparrot
Lövbiff med pepparrot och äggula. En klassiker som passar med grönsallad, tomater och marinerade vita bönor samt ev. klyftpotatis till.
Ökar då på sallad och bönor så får du en GI-anpassad rätt.
Bresaola med pinjenötter och parmesan
Bresaola med pinjenötter, parmesan, olivolja och basilika.
Gott som tilltugg eller lätt förrätt. Servera gärna med bröd till som ex. grissinis eller crostinis.
Kan också toppas med ruccolasallad samt skivad mozzarella eller babymozzarella.
Passar med mousserande vin eller vitt vin.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Lutfiskpudding
Lutfiskpudding är gott med skirat smör och citron. Gott att göra på överbliven lutfisk från julbordet. Bara ordet pudding har fått många barn att springa till skogs. Konstigt nog börjar man ändå gilla sådant man ogillade som barn när man blir vuxen.
Klassisk mumma
Klassisk mumma till jul med porter, julöl, vitt vin och sockerdricka.
Hemgjord senap
Hemgjord senap av svarta eller bruna senapsfrön. Blir en stark och grov senap. Hemgjord egen senap tappar sedan styrkan efter hand.
Hemgjord senap kan du ha att blanda i vit bechamelsås till senapssås eller servera som tillbehör till lutfisk, korv, fläskkorv eller fläsklägg.
Du kan krossa i mortel eller i skål med kanonkula (men de är ju inte så vanligt att man har).
Mixer har svårt att krossa kornen om den inte är kraftig ex. med turboknapp. Dubbla då gärna receptet för annars hoppar bara kornen omkring.
Senapen kan smaksättas med någon dl socker (sötare senap), några msk ättika (hållbar senap) samt ev. en skvätt grädde (lenare mildare smak).
Se alla recept ur kategorin Julmat
Svartvinbärspaj med smuldeg
Svartvinbärspaj med smuldeg. Paj med svarta vinbär täckt med knaprig smuldeg. Gott till dessert eller fika med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Paltbröd
Paltbröd. Hembakt paltbröd kan ätas som smörgås, torkas eller kokas och serveras med vit sås och stekt fläsk. Du kan också köpa färdigt torkat paltbröd. Då tar det såklart inte så lång tid att laga receptet. Lägg då paltbrödet i vatten i 30 minuter. Sjud det sedan i 5 minuter saltat vatten.
Paltbröd bakas med grisblod och det kan du beställa i välsorterad charkuteributik. Grisblodet är ofta fryst och du tinar det över natten i kylen. Ta ut så att det är rumsvarmt till när du ska baka paltbrödet.
Bruna Bönor
Bruna bönor till fläsk. Egna hemkokta bruna bönor blir goda och billigare än köpta. Bruna bönor är också goda med stekt falukorv, köttbullar eller vegetarisk variant med stekt halloumiost. Kokt potatis och lite grönsallad samt riven morot är också gott till.
Hemgjorda bruna bönor kan med fördel dubblas så att du kan frysa in bruna bönor till nästa gång.
Bruna bönor kan också serveras till julbord.
Steker du fläsk till så kan du hälla i fettet från fläsket i bruna bönorna så får bönorna lite mer smak.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Salsa med citrus
Salsa med citrus eller citrussalsa är kanongott till grillad tonfisk, räkor, kyckling eller lax.
En slags salsasås med apelsin, grapefrukt, citron och mandarin i olivolja smaksatt med hackad basilika, bladpersilja eller färsk koriander.
Quinoasallad
Quinoasallad med grönsaker. Sallad med quinoa, ärtor, tomat, morot, persilja, basilika, rödlök, vitlök, olivolja och vinäger.
God varm eller kall. Passar som tillbehör till det mesta som lunch, buffé, till grillat, picknick eller middag.
Quinoa är ett nyttigt frö med mycket protein och rätt lågt GI.
Kall avokadosoppa med räkor
Kall avokadosoppa med räkor. En god förrätt, lätt middag eller lunch.
Vintips till avokadosoppa är vitt smakrikt vin av Semillondruvan.
Nybakt bröd passar också till avokadosoppan.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Kycklingbuljong hönsbuljong kycklingfond hönsfond
Kycklingbuljong eller hönsbuljong. Koka egen god buljong eller fond på kyckling eller höns.
Hemgjord kycklingfond eller hönsfond är god som bas till många såser och soppor.
Buljongen kan frysas i en stor eller flera små byttor.
Du kan koka på hel kyckling eller höna och sedan plocka köttet. Eller så har du ett eller flera kycklingskrov.
Citronsås med grädde
Citronsås med grädde, crème fraiche, buljong och citronsaft. Med fiskbuljong är den god till grillad, stekt eller kokt fisk som lax och torsk med mera. Med kycklingbuljong är citronsåsen god till kyckling; med grönsaksbuljong passar den till det mesta - speciellt kokta grönsaker.
Pasta Arrabbiata med sardellsmör
Pasta Arrabbiata med sardellsmör. En variant på denna klassiska italienska pasta med het tomatsås toppad med salt gott sardellsmör. En mycket god kombination. Man kan också äta bara pastan med tomatsåsen.
Arrabbiata är italienska arga fjädrar på grund av hettan från chilin. Tomatsåsen ska vara het och smakrik.
Gillar du het tomatsås så tillsätt 1-3 fler chili efter tycke och sort.
Kan serveras med riven parmesan också.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook