AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Kokt skinka julskinka

Kokt skinka julskinka Kokt julskinka. Koka och griljera din egen julskinka på klassiskt vis. Den julskinka du köper för att koka eller ugnsteka själv är vanligtvis utan ben samt rimmad i saltlake och ibland även lätt rökt. Vill du rimma den själv så finns recept på saltlake här på Receptfavoriter. Vanligtvis är julskinkan urvattnad också, annars gör du det i vatten i 10 timmar. Efter det är det dags att ugnsteka eller koka julskinkan.
Koka din egen julskinka med kryddpeppar, lagerblad och lök. På hemgjord julskinka skär du sedan bort svålen på skinkan och griljerar den i ugnen med senap, ägg och ströbröd. Efter senapsgriljeringen så kan du dekorera din hemlagade julskinka med sockerkristyr, det gjorde man förr i iaf. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och lägger i en liten hopvikt sprits av smörpapper sedan kan du spritsa nätmönster över julskinkan. Sätt också en stekgaffel i din julskinka vid servering på julbordet sen är det bara att skära skivor av julskinkan och njuta. Tänk på att hållbarheten blir kortare om du låter julskinkan stå framme flera timmar på julbordet. Skär gärna upp några skivor som folk kan ta och sätt sedan in den i kylen igen när skinkrundan är över. Eller dela den två delar och ha den ena i kylen att njuta av till mellandagarna.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
1 kokt griljerad julskinka

Ingredienser:

  • 1 julskinka, 2-5 kilo utan ben
  • 8 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 gul lök i klyftor
  • GRILJERING AV JULSKINKA:
  • 2 msk vanlig senap; eller efter smak ex. grovkornig senap eller fransk senap.
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 äggulor
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 dl ströbröd

Tillagning:

  1. Tina julskinkan om den är fryst. Skölj den några minuter i kallt vatten.
  2. Stick in en termometer så att spetsen hamnar mitt i julskinkan. Lägg den i en stor en gryta med termometern uppåt. Häll på kallt vatten så att det täcker och tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad och lök. Koka upp, sänk värmen och skumma med en slev.
  3. Julskinkan ska sjuda runt 90 grader (ej koka) under lock på svag värme cirka 2 timmar. Beräknad koktid för julskinka är ca 1 tim per kilo. Titta dock på termometern i första hand. Ta upp julskinkan när termometern visar 70 grader. Då är julskinkan saftig. Välkokt är julskinkan vid 75 grader (dock kan julskinkan bli rätt torr då).
  4. Lägg julskinkan på ett fat bredvid. Spara skinkspadet.
  5. Ta bort termometern och låt skinkan svalna något. Klipp bort nätet. Kyl ner spadet. Använd det till doppspad, soppa eller sås. Ska du äta skinkan dagen efter så kan du låta skinkan ligga i spadet i kylen.
  6. GRILJERING AV JULSKINKA: Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Griljera skinkan med eller utan svål som du vill. Vanligast är att man skär eller drar bort svålen.
  8. Blanda alla ingredienser till senapsgriljeringen utom ströbrödet.
  9. Bred på senapsgriljeringen runt om på julskinkan.
  10. Strö över och \\\"klappa\\\" in ströbrödet över och runt om på julskinkan.
  11. Sätt in julskinkan i mitten av ugnen och låt den få vacker färg i ca 15 minuter. Akta så griljeringen inte bränns.


 

Fler recept ur samma kategori som Kokt skinka julskinka:

Mörk grundsås Sauce Espagnole brunsås
Mörk grundsås sk Sauce Espagnole. En klassisk brunsås med mörk köttbuljong som reds med smör och vetemjöl.
Sauce Espagnol är en utmärkt grunsås till många såser med olika smaksättningar: Ex. kan du smaksätta brunsåsen med 2 msk starkvin som portvin, sherry eller madeira; eller 2 msk ajvar (paprikaröra); eller 2 msk tomatpuré.
Godast blir brunsåsen på hemgjord riktig köttbuljong men du kan också göra på buljongtärning eller flytande buljong men då smakar såsen köpt buljong. Med buljongextrakt som mest innehåller salt så kan du ej heller reducera buljongen för mer smak (då smakar den vara mer salt).
Köttbuljongen kan du låta svalna och spara i kylen i ca 3 dagar, eller i mindre laddningar ex. kan du frysa köttbuljongen i småburkar och ta fram efterhand.
Baeckeoffe köttgryta från Alsace
Baeckeoffe. En klassisk köttgryta från Alsace med fläskkarré, högrev och lammstek som bakas i ugnen med lök, vitlök, potatis samt vitt vin. En rätt som är allt i ett. Serveras med gott nybakt bröd.
Köttgrytan från Alsace ska marineras över natten först i vitt vin från Alsace samt sedan bakas några timmar på låg värme i ugnen. Men grytan sköter sig själv så det är egentligen bara lite planering som behövs. Perfekt att förbereda innan om du sedan har ont om tid och vill bjuda på något gott och värmande rustikt hemlagat.
Vintips till Alsaceköttgrytan är såklart ett Riesling eller Gewurtztraminer från Alsace.
Gulasch
Gulasch. Ungersk köttgryta med paprika. Vad smakar bättre än en rykande gryta med Gulasch.
Servera gärna med ett gott nybakt bröd. Här har jag lite potatistärningar i gulaschen för att den ska reda sig och bli lite matigare.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Saffranspannkaka
Saffranspannkaka som är en god dessert med sylt till. Hemgjord saffranspannkaka görs av risgrynsgröt med ägg som bakas i ugnen och får smak av saffran.
Pannkaka med smak av saffran serveras på Gotland med salmbärssylt men björnbärs-, hallon-, jordgubb- eller drottningsylt är också gott till saffranspannkakan.
Vidare kan man ha lättvispad grädde till.
Saffranspannkaka fungerar bra att göra av överbliven risgrynsgröt.
Stöt saffranen i lite av sockret i en mortel och häll och rör ut saffranen i en msk brännvin eller vodka för att få ut mest smak av saffranen.
Klassiska saffransbröd eller lussebullar
Klassiska saffransbröd, lussekatter eller lussebullar. Lussebullar är ett mjukt sött vetebröd smaksatt med saffran garnerat med russin.
Lussebullar är goda till jul, lucia, advent, fika och glögg.
Du kan halvera satsen om du vill och får då 16 stycken saffransbullar.
Grundrecept på inlagd sill
Grundrecept på inlagd sill med inläggningssill, ättikssprit, socker, lagerblad, kryddpeppar, morot, purjolök och lök.

Se alla recept ur kategorin Julmat
Plommonsylt sylt med plommon
Plommonsylt. Sylt med plommon är gott till det mesta och enkelt att göra. Har du mycket plommon över så kan du ta tillvara dem genom att sylta dem. Hemgjord plommonsylt är en trevlig present att ge bort.
Supergott till pannkakor, mandelmusslor eller sockerkaka med vispad grädde.
Du kan göra plommonsylt med eller utan skal. En del anser att skalen ger en besk smak men med så mycket socker så brukar det inte kännas. Dock beror detta lite på vilken sorts plommon man använder.
Spara ev. några kärnor. Dessa kan du krossa dem fint och tillsätta till plommonmarmeladen så ger de lite extra smak som en del gillar - men det är överkurs.
Gör du plommonsylten med syltsocker så blir den mycket hållbar då det är konserveringsmedel i samt pektin som ger fin konsistens.
Receptet kan halveras.
Hemgjord senap med senapspulver
Hemgjord senap med senapspulver. En god, stark, ljus, slät och snabb senap med senapspulver som passar till julskinkan, skinkmackor och till grillkorv mm.
Senapspulver som ex. Colmans är gjort på gula senapsfrön. Du kan också göra hemlagad senap med mörkare pulver med både bruna och gula senapsfrön som ger en mörkare hemgjord senap.
Senapen är stark i början och tappar sedan i styrka. Håller sig i kylen flera månader.
Hemrökt fisk
Hemrökt fisk. Varmrök fisk själv i en ABU-rök. Feta fiskar som lax, öring, makrill, fet sill, abborrar men även gädda, gös, torsk, räkor eller flundror blir goda i röken.
8-15 minuter tar det att röka fisken i en ABU-rök.
Fiskarna ska helst vara med skinn annars blir röksmaken på fiskens yta väl genomslående. Dock en smaksak.
Ål är jättegott hemrökt men de är tyvärr utrotningshotade så de får vara. Annars röks ål rensad med skinn samt huvud.
ABU-röken värms vanligtvis av t-sprit under men du kan också tillföra värme underifrån på annat vis ex. genom att lägga den i glöd från brasa eller grill. Gaskök eller gasspis funkar också (rök dock ej inomhus).
Du kan smaksätta fisken med andra kryddor också som Tillsätt ev. smaksättning förslagsvis som hackad dill, hackad vitlök eller riven muskot.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Rostade nötter
Rostade nötter är gott som tilltugg före maten och till drinkar. Gott med mandlar, jordnötter, cashewnötter, valnötter, hasselnötter, paranötter, pekannötter, pistaschnötter och macadamianötter. Pinjenötter och solrosfrön blir också gott att rosta.
När du rostar nötter så luktar de gott, smaken blir mycket god och nötterna blir som nya igen.
Välj förslagsvis tre olika sorters nötter eller fler om du önskar det.
Nötterna håller sig goda i några dygn och kan förberedas innan.

Pannacotta med yoghurt smalare
Pannacotta med yoghurt. En smalare pannacotta med mindre grädde och god yoghurt. Recept på pannacotta som är en italiensk dessert gjord av grädde, socker, vanilj och så lite gelatin. Här har jag valt mer grekisk yoghurt istället för så mycket grädde. Kan göras i god tid innan. Pannacotta är gott med färska bär som hallon, blåbär och jordgubbar. Också gott till är bitar (fileer) av apelsin, lime, citron i grapefrukt i sockerlag smaksatt med kanel, vanilj och stjärnanis. Pannacottan häller du i små glas eller portionsformar för att stelna i kyl eller frys.
Sött dessertvin till pannacotta är en höjdare. Ex. Sauternes eller Beaumes de Venise.
Gurksallad
Gurksallad med creme fraiche eller matyoghurt.
Gurka skuren i bitar i sås är ett gott och enkelt tillbehör till det mesta som grillat, rökt fisk och på buffe.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Vegetarisk thaigryta
Vegetarisk thaigryta med grönsaker i röd curry och kokosmjölk. Servera thaigrytan med klibbigt thairis eller basmatiris.
Man kan ha olika grönsaker i thaigrytan. Du kan byta efter tillgång. Röd eller gul paprika, champinjoner samt en burk bambuskott är också gott i thaigryta.
Du kan byta röd currypasta mot grön currypasta.
Creme brule med vit choklad
Creme brule eller crème brulée med vit choklad. En god variant. Mörk choklad blir också gott.
Servera med bär som jordgubbar, passionsfrukt, hjortron eller hallon till.
Vintips till creme brule är ett sött dessertvin som sätter pricken över i - exempelvis en late harvest från Australien, USA eller Canada. Flädersaft är också gott.
Vit sparris med rökt lax och smörsås
Vit sparris med rökt lax och smörsås. Gott som förrätt eller till buffé.
Du kan också ta grön sparris istället för vit. Du kan utesluta den rökta laxen på bilden om du önskar.
Vintips till kokt sparris blir ett vitt vin förslagsvis Pinot Blanc, Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace, Frankrike eller Tyskland. Vitt Gruner Weltliner från Österrike är också gott till.
Provkoka en sparris om du är osäker på om den behövs skalas (sparris kan vara lite träig längst ner). Använd en sparrisskalare eller en potatisskalare (skala tunt så att inte hela sparrisen försvinner!). Skär också ett nytt snitt längst ner på sparrisen.
Sparrisen blir lättare att hålla reda på kokta i buntar ihopbundna med bomullssnöre. Speciellt om man vill förbereda sparrisen innan gästerna kommer. Förvara de kokta sparrisbuntarna under en blöt handduk i sval eller kyl. Det går såklart bra att koka sparrisen utan att bunta den med snöre också.
Sparris delas in i tre klasser - Extra, klass 1 och klass 2. Köp helst Extra eller klass 1 sparris som är mycket fin och god samt ej ska behövas skalas (ej träig i skal).
Ska de kokta sparrisarna användas senare (de kan värmas igen) läggs de i isvatten eller spolas i kallt vatten att svalna. Förvara sedan under blöt handduk i sval eller kyl.
Smörsås kallas också Beurre Blanc. En klassisk enkel, snabb och god sås till fisk eller grönsaker. Smörsås görs med schalottenlök, vinäger, vitt vin samt smör.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook