AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Baka hemgjorda saffransbröd, lussebullar eller lussekatter.

Lagom till advent eller lucia i början på...
Sök
Android

Kokt skinka julskinka

Kokt skinka julskinka Kokt julskinka. Koka och griljera din egen julskinka på klassiskt vis. Den julskinka du köper för att koka eller ugnsteka själv är vanligtvis utan ben samt rimmad i saltlake och ibland även lätt rökt. Vill du rimma den själv så finns recept på saltlake här på Receptfavoriter. Vanligtvis är julskinkan urvattnad också, annars gör du det i vatten i 10 timmar. Efter det är det dags att ugnsteka eller koka julskinkan.
Koka din egen julskinka med kryddpeppar, lagerblad och lök. På hemgjord julskinka skär du sedan bort svålen på skinkan och griljerar den i ugnen med senap, ägg och ströbröd. Efter senapsgriljeringen så kan du dekorera din hemlagade julskinka med sockerkristyr, det gjorde man förr i iaf. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och lägger i en liten hopvikt sprits av smörpapper sedan kan du spritsa nätmönster över julskinkan. Sätt också en stekgaffel i din julskinka vid servering på julbordet sen är det bara att skära skivor av julskinkan och njuta. Tänk på att hållbarheten blir kortare om du låter julskinkan stå framme flera timmar på julbordet. Skär gärna upp några skivor som folk kan ta och sätt sedan in den i kylen igen när skinkrundan är över. Eller dela den två delar och ha den ena i kylen att njuta av till mellandagarna.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
1 kokt griljerad julskinka

Ingredienser:

  • 1 julskinka, 2-5 kilo utan ben
  • 8 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 gul lök i klyftor
  • GRILJERING AV JULSKINKA:
  • 2 msk vanlig senap; eller efter smak ex. grovkornig senap eller fransk senap.
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 äggulor
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 dl ströbröd

Tillagning:

  1. Tina julskinkan om den är fryst. Skölj den några minuter i kallt vatten.
  2. Stick in en termometer så att spetsen hamnar mitt i julskinkan. Lägg den i en stor en gryta med termometern uppåt. Häll på kallt vatten så att det täcker och tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad och lök. Koka upp, sänk värmen och skumma med en slev.
  3. Julskinkan ska sjuda runt 90 grader (ej koka) under lock på svag värme cirka 2 timmar. Beräknad koktid för julskinka är ca 1 tim per kilo. Titta dock på termometern i första hand. Ta upp julskinkan när termometern visar 70 grader. Då är julskinkan saftig. Välkokt är julskinkan vid 75 grader (dock kan julskinkan bli rätt torr då).
  4. Lägg julskinkan på ett fat bredvid. Spara skinkspadet.
  5. Ta bort termometern och låt skinkan svalna något. Klipp bort nätet. Kyl ner spadet. Använd det till doppspad, soppa eller sås. Ska du äta skinkan dagen efter så kan du låta skinkan ligga i spadet i kylen.
  6. GRILJERING AV JULSKINKA: Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Griljera skinkan med eller utan svål som du vill. Vanligast är att man skär eller drar bort svålen.
  8. Blanda alla ingredienser till senapsgriljeringen utom ströbrödet.
  9. Bred på senapsgriljeringen runt om på julskinkan.
  10. Strö över och \\\"klappa\\\" in ströbrödet över och runt om på julskinkan.
  11. Sätt in julskinkan i mitten av ugnen och låt den få vacker färg i ca 15 minuter. Akta så griljeringen inte bränns.


 

Fler recept ur samma kategori som Kokt skinka julskinka:

Älggryta med rödvin
Älggryta med rödvin. En god klassisk viltgryta med älgkött kokt i rött vin med grönsaker samt smaksatt med timjan.
Älg- och viltgrytan kan smaksättas vidare med gelé på svarta eller röda vinbär, grädde, smulad grönmögelost, messmör, torkad eller färsk stekt svamp och/eller smulade enbär. Rotgrönsaker som palsternacka och rotselleri ger god smak.
Överkurs är att marinera älggrytbitarna någon dag innan i en påse med lite rödvin, 0,5 tsk timjan, några pepparkorn, 2 lagerblad och lite grovhackad vitlök. Tillsätt sedan marinaden till grytan.
Grytan blir också god att laga med annat grytkött som högrev eller annat vilt.
Älggrytan blir godare dagen efter.
Till älggrytan är det gott med potatismos, pressad potatis, råris, rostad potatis och rotfrukter. Riktigt gott är palsternacksmos (koka hälften potatis och palsternacka). Servera gärna grytan med kokta grönsaker som gröna bönor eller brysselkål. Gelé av svarta eller röda vinbär är gott till viltgrytan.
Vintips till älggryta med rödvin är såklart rödvin - gärna fylligt ex. Shiraz från Australien.
Marinad till grillat
Marinad till grillat. En mustig och god marinad till kött, kyckling och grönsaker. Grundrecept på grillmarinad.
Julpaté Julpate
Julpaté till julbordet smaksatt med muskot, timjan och mejram. Julpate kan serveras med cumberlandsås eller rårörda lingon och saltgurka.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Senapssill
Senapssill. Välj vilken senap du vill men gott är att blanda olika senap. Ex. grovkornig senap, lite söt stark senap, vanlig slottssenap samt lite fransk dijonsenap.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Revbensspjäll kokta sedan grillade
Revbensspjäll som först är kokta, marinerade och sedan grillade eller ugnsstekta. Välj tjocka köttiga revbensspjäll.
Grillad revbensspjäll är gott till grillfest, julbord, buffe.
Gott till revbensspjäll är coleslaw och ugnstekta potatisklyftor; eller potatissallad; yoghurtsås mm.
Barbequemarinad kan du göra själv eller köpa färdig. Godast är att göra själv för då smakar den inte bara konstgjord rök.
Dubbla ev. barbequemarinaden och servera hälften till i en skål bredvid som grillsås.
1,5 kg revbensspjäll räcker till 4 personer och kan räcka till flera beroende på hur mycket kött det är på revbenen. Överblivna revben kan sparas i kylen.
Revbensspjällen kan också grillas utan marinad med bara ingefära, salt och vitpeppar för den som vill ha utan barbequesås.
Istället för att koka revbensspjällen går det också bra att försteka möra i ugnen i en timme på 150 grader i en långpanna.
Knäckrecept, knäck, julgodis
Knäck är kanske det godaste julgodiset. En kola med nötter. Här ett klassiskt knäckrecept med smör och hackad mandel.
Du kan använda mandel med skal eller skållad mandel.
Använd en stektermometer för att kolla temperaturen. Det är viktigt att knäcken kommer upp över 121 grader annars blir den lös (även om det också är gott). Desto varmare den blir desto hårdare blir knäcken sedan när den svalnar. Mellan 121-130 grader brukar bli lagom. Runt 145 så får du en hård men god knäck lik Dajm.
Med skållad mandel: koka upp vatten och skålla mandlarna i 2 minuter. Häll av vattnet, lägg i handduk och gnugga av skalen.
Istället för mandel kan du ha jordnötter, valnötter, pecannötter, hasselnötter eller pistachnötter i knäcken.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Gräddkokt Savoykål
Gräddkokt Savoykål är gott som sås, grönsak och tillbehör till det mesta. Mycket smak och tillbehör för pengarna. Gott med stark senap till rotmos, fläsklägg, kassler, rökt kalkon, fårfiol, julmat, marinerad tofu, grillad halloumi, stekt eller kokt fisk med mera.
Om du önskar kan du också ha i kokta Belugalinser samt några droppar tryffelolja för ett lyxigare tillbehör.
Ta olivolja istället för smör och sojagrädde istället för vanlig grädde om du äter vegan.
Järpar med gräddsås
Järpar med gräddsås. Järparna serveras med rårörda lingon, pressgurka och potatismos.
Förutom gräddsås är järpar gott med potatismos, inlagd gurka och lingon.
Kokta grönsaker som ärtor, brysselkål, broccoli, blomkål, gröna bönor och morötter passar också till järpar.
Skippar du potatismoset och serverar med kokta bönor och valfria kokta grönsaker så blir rätten GI eller LCHF.
Tillsätter du finhackad persilja blir det persiljejärpar.
Garnera ev. med hackad persilja.
Steksås skysås av stek eller kyckling
Steksås eller skysås. Stek och heltstekt kyckling med mera får man god sky att göra steksås på.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Aubergineröra Baba ghanoush
Auberginröra eller Baba ghanoush är en röra av bakad aubergine som mosats med vitlök och olivolja.
Aubergineröra kan serveras som pålägg till ex. pitabröd, som tillbehör och röra till likt sås till grillat och på buffé.
I mellanöstern är babaganhanoush ett måste på mezebordet. Meze är arabvärldens variant av smörgåsbord med många smårätter, röror och sallader som serveras i omgångar.
Stekt lök
Stekt lök är bland det godaste och billigaste tillbehör du kan göra. Klassikt till stekt biff, stekt fläsk eller stekt salt sill. Du kan steka skivad eller hackad lök. Eller hela små lökar.
Stekt lök passar som tillbehör till det mesta ex. grillat, grillad kyckling, lax mm.
Billigt, gott och enkelt att göra. Om du vill kan du använda en mandolin för att skiva gul lök och rödlök tunt. Gul lök är ju god och vanligast att göra stekt lök av.
Rödlök är lite lyxigare - speciellt om du tar i lite honung, soja och vinäger så har du ett jättegott tillbehör till biff, kyckling eller grillat.
Schalottenlökar blir också goda stekta. Skala och dela samt smörstek schalottenlök på medelvärme så passar de till finare middag eller som tillbehör i en skål på en buffe.
Purjolök är också mycket gott stekt. Skär och plocka bort fula grova blad i toppen, dela den på mitten och skölj bort ev. grus i bladen, hacka den i grova bitar och stek den sakta. Speciellt gott till kyckling och fisk.
Smaksätt gärna stekt lök med en skvätt ljus soja eller ostronsås, salt och peppar, lite sött som honung samt lite surt som vinäger.
Stekt lök passar utmärkt till vin och gör att vinet passar bättre till maten som helhet.
Gratinerade rödbetor med getost chevre
Gratinerade rödbetor med fransk getost (chevre). Rödbetor slungade med getostsmör passar som tillbehör till ex. ugnsstekt fisk serverat med skivor av kokt potatis och knaperstekta små bitar bacon eller saltfläsk.
Då kan ett lättare rödvin passa bra till.
Rödbetorna är också goda förrätt, osträtt, bufférätt eller mellanrätt.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Dillkött med quorn
Dillkött med quorn. Vegetariskt dillkött med quorn i dillsås smaksatt med ättika. En variant på klassiskt dillkött.
Quorn är en slags pressad svamp som har gott tuggmotstånd, är nyttig och vegetarisk.
Servera vegetariskt dillkött med pressad potatis eller kokt potatis samt gärna kokt morot. Kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter är gott till dillkött. En sallad med tomat, gurka, finriven morot och ex. mangoldblad är gott till.
Istället för färsk dill kan du ta några msk torkad dill.
Färsk pasta utan ägg
Färsk pasta utan ägg. Pastadegen kan du forma till ex. trofie (en slags avlånga skruvar) som är vanliga i Ligurien i norra Italien.
Du kan dubbla receptet och göra pastadeg på ett kilo durumvetemjöl (blir ca 1 dl över till utknådning av pasta).
Pastadegen håller sig inslagen i gladplast i kylen, i frysen eller så gör du helt enkelt en stor omgång färsk pasta som du lägger ut och torkar på en bricka blandade med lite mjöl, förvarar i kylen eller fryser in.
Pastan är mättande även om det ser mindre ut än när du serverar vanlig pasta.
Stuvad spenat
Stuvad spenat. Vanligast är att stuva hackad spenat men det blir också gott med grovhackad förvälld färsk bladspenat.
Hemgjord stuvad spenat passar till kokt fisk, falukorv, äggröra men också som tillbehör till de flesta rätter.
Spenat är nyttigt och har mycket C och A vitamin.
Muskot är gott i stuvad spenat. Vitlök kan man också ha i samt skivad rödlök.
Var noga med att skölja färsk spenat innan tillagning för att få bort jord och grus mm. Av jordbakterier kan det bildas nitritgift om du har spenat dagar i kylen och värmer den igen. Undvik detta om du ej är säker på att spenaten är mycket noga sköljd. Ett tips är att lägga spenaten i en stor kastrull, skål eller hink med vatten, arbeta runt spenaten i vattnet noga, sedan ta upp den ur vattnet och skölja i durkslag. Ev. jord och grus lägger sig då på botten av kastrullen, skålen eller hinken.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook