AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Kokt skinka julskinka

Kokt skinka julskinka Kokt julskinka. Koka och griljera din egen julskinka på klassiskt vis. Den julskinka du köper för att koka eller ugnsteka själv är vanligtvis utan ben samt rimmad i saltlake och ibland även lätt rökt. Vill du rimma den själv så finns recept på saltlake här på Receptfavoriter. Vanligtvis är julskinkan urvattnad också, annars gör du det i vatten i 10 timmar. Efter det är det dags att ugnsteka eller koka julskinkan.
Koka din egen julskinka med kryddpeppar, lagerblad och lök. På hemgjord julskinka skär du sedan bort svålen på skinkan och griljerar den i ugnen med senap, ägg och ströbröd. Efter senapsgriljeringen så kan du dekorera din hemlagade julskinka med sockerkristyr, det gjorde man förr i iaf. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och lägger i en liten hopvikt sprits av smörpapper sedan kan du spritsa nätmönster över julskinkan. Sätt också en stekgaffel i din julskinka vid servering på julbordet sen är det bara att skära skivor av julskinkan och njuta. Tänk på att hållbarheten blir kortare om du låter julskinkan stå framme flera timmar på julbordet. Skär gärna upp några skivor som folk kan ta och sätt sedan in den i kylen igen när skinkrundan är över. Eller dela den två delar och ha den ena i kylen att njuta av till mellandagarna.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
1 kokt griljerad julskinka

Ingredienser:

  • 1 julskinka, 2-5 kilo utan ben
  • 8 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 gul lök i klyftor
  • GRILJERING AV JULSKINKA:
  • 2 msk vanlig senap; eller efter smak ex. grovkornig senap eller fransk senap.
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 äggulor
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 dl ströbröd

Tillagning:

  1. Tina julskinkan om den är fryst. Skölj den några minuter i kallt vatten.
  2. Stick in en termometer så att spetsen hamnar mitt i julskinkan. Lägg den i en stor en gryta med termometern uppåt. Häll på kallt vatten så att det täcker och tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad och lök. Koka upp, sänk värmen och skumma med en slev.
  3. Julskinkan ska sjuda runt 90 grader (ej koka) under lock på svag värme cirka 2 timmar. Beräknad koktid för julskinka är ca 1 tim per kilo. Titta dock på termometern i första hand. Ta upp julskinkan när termometern visar 70 grader. Då är julskinkan saftig. Välkokt är julskinkan vid 75 grader (dock kan julskinkan bli rätt torr då).
  4. Lägg julskinkan på ett fat bredvid. Spara skinkspadet.
  5. Ta bort termometern och låt skinkan svalna något. Klipp bort nätet. Kyl ner spadet. Använd det till doppspad, soppa eller sås. Ska du äta skinkan dagen efter så kan du låta skinkan ligga i spadet i kylen.
  6. GRILJERING AV JULSKINKA: Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Griljera skinkan med eller utan svål som du vill. Vanligast är att man skär eller drar bort svålen.
  8. Blanda alla ingredienser till senapsgriljeringen utom ströbrödet.
  9. Bred på senapsgriljeringen runt om på julskinkan.
  10. Strö över och \\\"klappa\\\" in ströbrödet över och runt om på julskinkan.
  11. Sätt in julskinkan i mitten av ugnen och låt den få vacker färg i ca 15 minuter. Akta så griljeringen inte bränns.


 

Fler recept ur samma kategori som Kokt skinka julskinka:

Korv Stroganoff med creme fraiche
Korv Stroganoff med crème fraiche, krossade tomater, falukorv, röd paprika och champinjoner.
Gott till vardagslunch eller middag med ris.
Garnera gärna med hackad persilja och ev. en klick crème fraiche på toppen.
Hemgjord ölkorv
Hemgjord ölkorv smaksatt med vitlök, paprika och olika peppar. Smala långa ölkorvar stoppade med malt griskött stoppade i lammfjälster. Du kan också stoppa ölkorven med svinfjälster men då blir de tjockare. Då behöver du inte lika mycket fjälster men de måste torkas i ca 3 veckor jämfört med 8-10 dagar för smala ölkorvarna med lammfjälster. Korvsmeten prepareras med en mjölksyrabakteriekultur sk startkultur samt nitritsalt så att de håller sig vid torkningen. Torkningen ska ej vara för torrt utan korvarna ska torka inifrån så att säga. Vid torkningen ska det vara luftfuktigt så ett skåp ex. kett avstängt kylskåp eller annat skåp med dörr lite på glänt, stor plasttunna med lock eller stor plastlåda med lock (gör korvarna så långa att de får plats att hänga) där du kan reglera öppningen funkar att hänga och torka korvarna i. Lägg ett skrynklat hushållspapper dränkt med ättika under korvarna så är risken mindre att de får fel bakteriekultur och skulle de börja mögla på ytan så tvätta korvarna rena med ättika och fortsätt sedan torka dem.
Tack till Alan Dougan för recept.
Söndagsstek med calvados
Söndagsstek med calvados. Laga en stek och gör en god sås på skyn med calvados (äppelbrännvin) och servera med rostade rotfrukter och äpplen.
Köp en fruktig yngre calvados med mycket äppelsmak ex. en Fine eller en Lecompte Originel.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Saffranssnäckor med vaniljkräm
Saffranssnäckor med vaniljkräm. Saffransbullar är vetebullar med smak av saffran bakade som vanliga kanelbullar men utan kanel och istället fyllda med vaniljkräm.
Passar till jul och första advent.
Tomatsill
Tomatsill är bitar av sillfiléer eller strömming i sås av gräddfil, majonnäs, lök och tomat.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Vörtbröd
Vörtbröd eller vörtlimpa är ett mörkt julbröd bakat av rågsikt och porter smaksatt med juliga kryddor som pomerans, ingefära och russin. Man kan också ha i färdig vörtmixkrydda istället för att krydda själv med pomeransskal och ingefära osv.
Vörtbröd är vanligt till julbordet.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Paltbröd
Paltbröd. Hembakt paltbröd kan ätas som smörgås, torkas eller kokas och serveras med vit sås och stekt fläsk. Du kan också köpa färdigt torkat paltbröd. Då tar det såklart inte så lång tid att laga receptet. Lägg då paltbrödet i vatten i 30 minuter. Sjud det sedan i 5 minuter saltat vatten.
Paltbröd bakas med grisblod och det kan du beställa i välsorterad charkuteributik. Grisblodet är ofta fryst och du tinar det över natten i kylen. Ta ut så att det är rumsvarmt till när du ska baka paltbrödet.
Spättafile i ugn
Spättafile i ugn. Gratinerade spättafiléer i ugn med vit gratängsås, räkor, dill och ost. Spättafileerna är goda med kokt potatis samt fräst spenat och kan garneras med färsk dill, färska räkor samt citronklyftor.
Risgrynspudding med saffran
Risgrynspudding med saffran. Gott med saftsås, sylt, färska bär samt vispad grädde.
Risgrynspudding med saffran är ett gott och praktiskt sätt att ta tillvara överbliven risgrynsgröt.
En dessert eller mellanmål.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Rågkakor med surdeg och rågsikt
Rågkakor eller rågbullar med surdeg och rågsikt. Rågbröd är gott och nyttigt. Med surdeg får det lågt GI. Rågsikt är 60 % vetemjöl och 40% siktat rågmjöl. Med surdeg så måste du sätta surdegen dagen innan du bakar rågkakorna. Ska man baka kan man likaväl baka på riktigt.
Linssoppa med broccoli
Linssoppa med broccoli. Soppa med linser och broccoli är nyttig, god och snabb.
Rostade grönsaker i ugn GI
Rostade grönsaker i ugn. GI-grönsaker som morot, blomkål, kål och lök rostade i olivolja i ugnen. Ett gott grönsakstillbehör för såväl GI-följare som alla andra. Passar till det mesta.
Ett GI-tillbehör som ersätter ex. ugnsrostad potatis och klyftpotatis. Är ni fler som äter och bara någon äter GI kan du även rosta extra klyftad potatis med lite olivolja, salt och peppar i en separat ugnsform (laga lika lång tid som grönsakerna).
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Farfalle med lax
Farfalle med lax. Pastafjärilar med rökt lax i sås av creeme cheese, grädde, salladslök, citron, vitlök och gräslök.
Blir också gott med annan pasta som penne, gnocchi eller tagliatelle.
Koktid på Farfalle är 10 minuter.
Servera gärna pastan med ett gott bröd samt blandad grönsallad till.
Vintips blir ett vitt vin ex. en ekfatslagrad Chardonnay.
Quornfärssås Bolognese
Quornfärssås Bolognese. Qourn färs i tomatsås passar till spagetti bolognese. Vegetarisk pastasås.
Det går såklart bra med krossade tomater, passerade tomater eller några msk tomatpuré och vatten istället för hela skalade tomater.
Färska tomater kan du också använda till quornfärssåsen. Skålla dem då i hett vatten och dra av skinnet och hacka grovt (ca 500 gram).
Soppa med pasta
Soppa med pasta, kyckling, bacon och tomat. Piffad med en skvätt grädde, chili, basilika, oregano och vitlök. Pastasoppan blir också god med köttfärs istället för kyckling.
Andra pastasorter som passar till soppan är risoni, pastafjärilar eller gnocchis.
Vegetarisk blir soppan med stora vita bönor istället för köttet. Grädden kan då också bytas mot sojagrädde.
Istället för att som i nedan recept koka pastan separat så kan du koka pastan direkt i soppan. Tillsätt då pastan när du tillsätt passerade tomater och vatten samt koka i 11 minuter tills pastan är mjuk. Tillsätt även 2,5 dl extra vatten då pastan suger åt sig en del. Fördelen är att du bara använder en platta och kastrull.
Du kan lägga till extra grönsaker i soppan ex. majs, broccoli, blomkål, gröna ärtor, kokta vita bönor, tärnad morot med mera.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook