AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Har du inte redan plockat fram grillen så är det dags. Här kommer lite recept på grillat som hjälp på...
Sök
Android

Kokt skinka julskinka

Kokt skinka julskinka Kokt julskinka. Koka och griljera din egen julskinka på klassiskt vis. Den julskinka du köper för att koka eller ugnsteka själv är vanligtvis utan ben samt rimmad i saltlake och ibland även lätt rökt. Vill du rimma den själv så finns recept på saltlake här på Receptfavoriter. Vanligtvis är julskinkan urvattnad också, annars gör du det i vatten i 10 timmar. Efter det är det dags att ugnsteka eller koka julskinkan.
Koka din egen julskinka med kryddpeppar, lagerblad och lök. På hemgjord julskinka skär du sedan bort svålen på skinkan och griljerar den i ugnen med senap, ägg och ströbröd. Efter senapsgriljeringen så kan du dekorera din hemlagade julskinka med sockerkristyr, det gjorde man förr i iaf. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och lägger i en liten hopvikt sprits av smörpapper sedan kan du spritsa nätmönster över julskinkan. Sätt också en stekgaffel i din julskinka vid servering på julbordet sen är det bara att skära skivor av julskinkan och njuta. Tänk på att hållbarheten blir kortare om du låter julskinkan stå framme flera timmar på julbordet. Skär gärna upp några skivor som folk kan ta och sätt sedan in den i kylen igen när skinkrundan är över. Eller dela den två delar och ha den ena i kylen att njuta av till mellandagarna.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
1 kokt griljerad julskinka

Ingredienser:

  • 1 julskinka, 2-5 kilo utan ben
  • 8 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 gul lök i klyftor
  • GRILJERING AV JULSKINKA:
  • 2 msk vanlig senap; eller efter smak ex. grovkornig senap eller fransk senap.
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 äggulor
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 dl ströbröd

Tillagning:

  1. Tina julskinkan om den är fryst. Skölj den några minuter i kallt vatten.
  2. Stick in en termometer så att spetsen hamnar mitt i julskinkan. Lägg den i en stor en gryta med termometern uppåt. Häll på kallt vatten så att det täcker och tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad och lök. Koka upp, sänk värmen och skumma med en slev.
  3. Julskinkan ska sjuda runt 90 grader (ej koka) under lock på svag värme cirka 2 timmar. Beräknad koktid för julskinka är ca 1 tim per kilo. Titta dock på termometern i första hand. Ta upp julskinkan när termometern visar 70 grader. Då är julskinkan saftig. Välkokt är julskinkan vid 75 grader (dock kan julskinkan bli rätt torr då).
  4. Lägg julskinkan på ett fat bredvid. Spara skinkspadet.
  5. Ta bort termometern och låt skinkan svalna något. Klipp bort nätet. Kyl ner spadet. Använd det till doppspad, soppa eller sås. Ska du äta skinkan dagen efter så kan du låta skinkan ligga i spadet i kylen.
  6. GRILJERING AV JULSKINKA: Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Griljera skinkan med eller utan svål som du vill. Vanligast är att man skär eller drar bort svålen.
  8. Blanda alla ingredienser till senapsgriljeringen utom ströbrödet.
  9. Bred på senapsgriljeringen runt om på julskinkan.
  10. Strö över och \\\"klappa\\\" in ströbrödet över och runt om på julskinkan.
  11. Sätt in julskinkan i mitten av ugnen och låt den få vacker färg i ca 15 minuter. Akta så griljeringen inte bränns.


 

Fler recept ur samma kategori som Kokt skinka julskinka:

Grillad fläskkarré
Grillad fläskkarré i god marinad med vitlök, soja, rosmarin, honung och ingefära.
Grillad fläskkarre är gott med de flesta tillbehör men förslag är grillad majs, paprika samt coleslaw och ugnsrostad klyftpotatis.
Det går också bra att steka köttet i grillpanna och sedan ev. steka klart i ugn. Eller grilla i ugnen i ugnsform. Eller skära köttet i kuber och trä på spett och grilla eller steka.
Köttgryta med paprika
Köttgryta med paprika. En god gryta med nötkött, lamm eller viltkött i massor av mustig paprika, creme fraiche, ajvar och vitlök. Du kan göra grytan mild eller hetta upp den med het ajvar och chili. Gott till är kokt potatis, blomkål och broccoli. Råris eller basmatiris är också gott till paprikagrytan. Servera gärna stark eller mild ajvar och matyoghurt eller gräddfil till grytan.
Ajvar är en paprikaröra på burk.
Köttbullar
Enkla och klassiska köttbullar. Köttbullar kan du göra av all slags färs. Vanligast är blandfärs av hälften nötfärs och hälften fläskfärs. Bara nötfärs, viltfärs och lammfärs blir också gott. Enbart fläskfärs blir inte så goda köttbullar tycker inte jag.
Du kan använda vitt bröd (utan kanter) istället för ströbröd. Blötlägg då brödet, låt svälla och mosa ihop det.
Grädden kan ersättas med mjölk eller vatten. Ett alternativ är att utesluta socker och grädde samt ta sockerdricka istället.
Gör du en stor sats köttbullar så dela upp köttbullesmeten i två skålar och ha en i kylen medan du rullar köttbullar av den andra.
Som omväxling kan du smaksätta köttbullarna: 1 msk stark senap eller 1 krm mald kryddpeppar - då passar köttbullarna till julbordet också.
Köttbullar är klassiskt med kokt potatis eller potatismos, gräddsås, lingon och inlagd gurka.
Se alla recept ur kategorin Övriga kötträtter
Rödkål
Rödkål eller kryddkål till julbord. Strimlad rödkål kokt med kryddor. Rödkål är klassisk julmat för många. Rödkålen serveras varm till köttbullar, prinskorv med mera.
Vitlökssill med dragon
Vitlökssill med dragon är inlagd sill eller strömming med gräddfil, majonnäs, vitlök och färsk hackad dragon.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Laxtårta
Laxtårta. Rökt lax blandad med färskost, kvarg eller Kesella, dill och rödlök på kavringsbotten.
Ska laxtårtan serveras som förrätt så räcker den till 8 större bitar. Garnera med en skiva rökt lax på varje tårtbit. På buffé kan du räkna 12 bitar minst. Ett tips är att då även garnera med halverade mindre skivor rökt lax.
Kan förberedas i god tid och förvaras i frysen. Tina sedan i kylskåpet och servera sedan laxtårtan kall.
Laxtårtan kan också toppas med skalade räkor eller kräftstjärtar. Skivad avokado (penslad med citronsaft) samt cocktailtomater är också gott på laxtårtan.
Laxtårtan är en variant på frusen silltårta.
Passar till julbord, påsk och midsommar.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Inlagd smörgåsgurka
Inlagd smörgåsgurka av slanggurka eller västeråsgurka till leverpastejsmacka, söndagsstek och allt annat som smörgåsgurka är så gott till.
Se till att ha rena burkar och lock om du ska spara gurkan länge.
Lufsa råriven ugnspannkaka Ölands landskapsrätt
Lufsa är en ugnspannkaka med riven potatis, ägg, mjöl och rimmat fläsk. Lufsa är Ölands landskapsrätt (jämte kroppkakor).
Här en variant på Lufsa med lite grädde och lök i som jag tycker blir gott. Lufsa är en variant av Raggmunk som görs av riven potatis samt en smet av mjöl, ägg, mjölk och steks som pannkakor samt serveras med stekt fläsk. Lufsa eller råriven ugnspannkaka är en variant av raggmunk som gräddas i långpanna.
Traditionellt så kan man förstekta fläsket i långpannan medan man gör smeten (river potatis). Fläsket tas sedan ur och lufsasmeten hälls i långpannan med fett och det skivade fläsket läggs ovanpå varefter lufsan gräddas i ugn.
Lufsa äts med lingonsylt och ibland flytande grädde.
Röda vinbärssylt sylt på röda vinbär
Röda vinbärssylt. Hemgjord sylt på röda vinbär. Gott till rostmackan, dessert, pannkakor, creme caramel, ostbrickan samt desserter.
Rödavinbärssylt har en härlig sötsur smak och funkar bra till söta desserter som panna cotta, cheesecake mm.
Ta i natriumbensoat om du ska spara sylten och kommer att ha den öppen i kylen längre tid. Ska du äta sylten direkt skippar du konserveringsmedel. Du kan också använda syltsocker såklart.
Ska du ha sylten länge är det bra om du steriliserar glasburkarna med röda vinbärssylt genom att koka dem eller värma dem till 100 grader i ugnen. Inga fingrar sedan i sylten då blir den snabbt dålig.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Cobbsallad
Cobbsallad med grillad kyckling, bacon, ägg, avokado, romansallad, isbergssallad, tomat, grönmögelost, salladslök och dressing.
Servera din Cobbsallad med gott bröd om du vill.
Istället för roman- och isbergssallad kan du ta valfri blandning grönsallad samt välja salladsdressing efter tycke.
Cobbsallad sägs vara döpt efter den amerikanske restaurangägaren Robert Howard Cobb. Salladen skapades en sen kväll då kocken tog vad han hade över från dagen som kokt ägg, grillad kyckling, bacon, ost osv och slängde ihop till en sallad. Resultatet blev så bra att salladen sedan blivit en klassiker världen över.

Rostade rotfrukter
Rostade rotfrukter är perfekt som gi-tillbehör istället för potatis och passar som tillbehör till det mesta.
Flerdubbla gärna nedan recept till en långpanna eller ugnsform.
Rostade rotfrukter håller sig i kylen och är bara att värma.
Rostad paprika och zucchini
Rostad paprika och zucchini med balsamvinäger, pinjenötter och ruccola. Gott som tillbehör, på buffé eller som sallad.
Se alla recept ur kategorin Gi-mat
Persiskt ris
Persiskt ris smaksatt med bla saffran, mandel och pistasch.
Berberis är ett torkat rött bär från Irak och kan uteslutas.
Riset passar till den mesta mat förslagsvis till persisk lammgryta.
Riset och potatisen blir brynt i botten och så ska det vara.
Överblivet ris är annars gott att ha till restmat.
Svarta Belugalinser med rödlök och vitlök
Svarta belugalinser kokta och frästa med rödlök och vitlök samt olivolja, vinäger, salt och peppar. Svarta linser är enkelt, gott, nyttigt och billigt tillbehör till det mesta.
De kokta svarta belugalinserna har fått namn efter Belugakaviar (rysk kaviar) då de ser ut som svarta kaviarkorn.
Kycklinggryta med bacon
Kycklinggryta med bacon, äpple och champinjoner med smak av rödvin, vitlök, fänkål, tomat och cayennepeppar avrundat med lite grädde.
Gott med råris gärna kokt med lite svart vildris i. Potatismos, basmatiris, pasta, kokt vete, couscous eller bulgur passar också till.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook