Kokt lamm i dillsås

Klassiskt recept på kokt lamm i dillsås. Serveras med kokt potatis, knäckebröd och öl.
Istället för färsk dill kan man ha i frusen finhackad dill på slutet.
Har du lammstek med ben kan du koka med benet (ger god smak) om det får plats i grytan.

4 portioner kokt lamm i dillsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1,5 kg lammstek med ben eller 700 gram benfritt lammkött som ex. grytbitar eller lammstek
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 msk salt
  • 1 morot
  • 1 purjolök
  • 1 dl rotselleri
  • 1 knippe dill ca 5 stjälkar
  • 2 msk ättiksprit, 12 %
  • 2 msk socker
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 2 msk mjöl och 2 msk rumsvarmt smör, blandad till en röra
  • Salt och nymalen vitpeppar.

Tillagning

  1. Skär lammköttet i 1-2 cm stora tärningar.
  2. Lägg köttet i en kastrull och täck det med kallt vatten.
  3. Koka upp och låt koka i 5 minuter.
  4. Skala och skär morot samt rotselleri i 1x1 cm stora bitar.
  5. Häll av köttet i ett durkslag och spola av det under kallt vatten.
  6. Lägg sedan köttet i en kastrull och fyll på med nytt vatten så att det täcker köttet. Koka upp och skumma med en slev.
  7. Dela purjolöken på längden, skölj den och skär bort de största gröna bladen. Skär den i 2 cm breda bitar.
  8. Plocka dillen från stjälkarna. Spara stjälkarna. Finhacka dillen.
  9. Lägg i morot, rotselleri, purjolök, dillstjälkar, salt och pepparkorn. Låt sjuda under lock i en timme eller tills lammköttet är mört.
  10. Ta upp köttet med en hålslev. Släng dillstjälkarna.
  11. Spara grytan med buljongen. Tillsätt ättika, socker, vispgrädde samt rör i smör- och mjölblandningen.
  12. Koka i 10 minuter och smaka sedan av med salt och vitpeppar samt ev. mer ättika och socker.
  13. Lägg tillbaka lammköttet och koka upp. Vänd i och strö över finhackad dill innan servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer