Dillkött med kalv eller lamm

Introduktion och förberedelse

Dillkött med kokt kalv eller lamm som serveras i en dillsås.

Såsen får extra god smak av buljongen du kokar köttet i. Till buljongen tillsätts grädde och smaksättning med hackad dill, ättika och citron.

Du kan laga dillkött med benfritt kalvkött eller lammkött.

Serveringsförslag

Varianter

  • Istället för färsk dill kan man ha i frusen finhackad dill på slutet.
  • Det går också bra med grytkött med ben såklart - räkna då 1 kg kött med ben till nedan recept.
  • Du kan välja att koka köttet med purjolök, palsternacka och rotselleri som ger god smak men de kan uteslutas.
  • Dillkött kan även lagas med kyckling (snabblagat), fläskkött (långkok) eller quorn (vegetariskt).

Såsen får god smak av buljong, grädde, dill, socker, ättika och citron.
Såsen får god smak av buljong, grädde, dill, socker, ättika och citron.

6 portioner dillkött

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 800 gram benfritt kött av lammstek eller kalvhögrev
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk hel vitpeppar
  • 1 tsk salt per liter vatten
  • 0,5 purjolök (valfritt)
  • 1 palsternackor (valfritt)
  • 1 liten bit rotselleri (valfritt)
  • 5 dillstjälkar (valfritt)
  • Dillsås: 8 dl buljong från köttkoket
  • 2 dl grädde
  • 5 msk vetemjöl
  • 3 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 tsk ättika 12%
  • 2 msk citronsaft
  • 2 tsk socker (valfritt)
  • 1 dl hackad dill

Tillagning

  1. Koka köttet: Skär ned köttet i mindre bitar ca 2x2 cm stora. Du kan också koka köttet i grövre bitar ex. om du kokar med ben och sedan skära köttet i mindre bitar och blanda i såsen vid servering.
  2. Lägg köttet i en kastrull och täck med vatten.
  3. Koka upp och skumma med en slev.
  4. Skala morot och skär i bitar samt tillsätt den.
  5. Skala löken och klyfta den grovt och tillsätt den.
  6. Tillsätt kryddor som lagerblad, vitpeppar och salt.
  7. Dela purjolöken och skölj den samt strimla den och tillsätt den.
  8. Skala palsternacka och rotselleri samt tärna grovt och tillsätt dem.
  9. Låt dillköttet koka på låg värme i 1 - 1,5 timmar tills köttet är mört.
  10. Häll av köttet i ett durkslag och spara buljongen i en kastrull.
  11. Koka potatis.
  12. DILLSÅS: Gör en bottenredning: Smält smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl. Rör om någon minut och häll i lite av köttbuljongen och rör runt till en jämn blandning utan klumpar.
  13. Tillsätt resten av köttbuljongen lite i taget under omrörning samt sedan grädden. Låt koka på svag värme i 5 minuter. Rör då och då.
  14. Hacka dill.
  15. Smaksätt dillsåsen genom att tillsätta salt, vitpeppar, ättika, citronsaft, socker (valfritt) samt hackad dill.
  16. Smaka av dillsåsen med ev. mer salt och vitpeppar, samt ev. lite mer ättika.
  17. Skär köttet i 2x2 cm bitar om du kokt det i större bitar. Blanda ner köttet i dillsåsen (plocka ev. bort vitpepparkornen samt lagerblad innan), vänd runt och koka upp. Nu är dillköttet klart för servering.
  18. Dillkött i dillsås är klart att servera med kokt eller pressad potatis samt ev. kokta gröna bönor, blomkål och kokta morötter.
E-mail
Medel: 3.4 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 285 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-05