Kokt julskinka med kryddpeppar, lagerblad och lök.

Julskinka som köps färdig för kokning är ofta rimmad och urvattnad. Kontrollera på förpackningen. Annars rimmas först rimmas skinkan i saltlake, vattnas ur över natten och sedan ugnssteker eller som här kokar julskinkan med kryddpeppar, lagerblad och lök.

1 kokt julskinka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 julskinka från 2 till 5 kg
  • 8 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 gul lök i klyftor
  • Griljering: 1 äggula
  • 3 msk grov skånsk senap eller valfri senap
  • 1 dl skorpmjöl
  • 3 msk smör

Tillagning

  1. Tina skinkan om den är fryst. Skölj den några minuter i kallt vatten.
  2. Stick in en termometer så att spetsen hamnar mitt i skinkan. Lägg skinkan i en gryta med termometern uppåt. du kan också koka utan termometer såklart. Räkna 1,5 timmar på en 2 kilos skinka upp till 3,5 timmars koktid för en 5 kilos skinka.
  3. Häll på kallt vatten så att det täcker skinkan och tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad och lök.
  4. Koka upp, sänk värmen och skumma ev. med en slev (skumma inte bort kryddorna bara).
  5. Skinkan ska sjuda eller precis koka på låg värme under lock. Titta på termometern i första hand och ta ur skinkan när termometern visar 72 grader. Då är skinkan saftig. Välkokt är den vid 75 grader (beräknad tillagningstid ca 50 minuter per kilo). Räkna 1,5 timmar på en 2 kilos skinka upp till 3,5 timmar för en 5 kilos skinka.
  6. Ta upp skinkan och lägg på ett fat. Spara skinkspadet till ex. grönkål eller dopp i grytan, soppa eller annat.
  7. Ta bort termometern, klipp bort nätet. Dra eller skär bort svålen. Spara svålen. Täck skinkan med folie och låt stå att svalna något.
  8. Griljera skinkan: Sätt ugnen på 225 grader övervärme. Blanda äggulan med senapen och pensla över och runt skinkan. Strö över ströbrödet.
  9. Lägg svålen du tidigare tog bort i botten på en ugnsform tillsammans med några klickar smör.
  10. Lägg på skinkan och sätt in i ugnen.
  11. Låt ströbrödet få färg. Ta ut skinkan, luta formen och ös över ströbrödet med smöret och flottet i ugnsformen 2-3 gånger. Låt skinkan griljera i ca 20-30 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna innan du skär upp i fina skivor.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer