Kokt durra

Kokt durra eller sorghum. Hur du kokar durra - ett glutenfritt tillbehör likt ris, quinoa eller couscous.
Durra är neutralt i smaken och påminner om råris när det är kokt.

Här har jag lagat ett helt paket på 500 gram på en gång. Använder du inte all durra kan du frysa in resten eller spara i kylen och använda till annat.

Kokt durra passar förutom tillbehör till: matig sallad med kall kokt durra blandad med ex. babyspenat, kokt broccoli, finriven morot, tärnad tomat, kokta svarta bönor, fetaost, olivolja, citronsaft och hackad bladpersilja. Ett annat förslag är durrabiffar - blanda kokt durra med något ägg och söndermixad halloumiost samt svarta bönor. Stek som vegetariska biffar. Kokt durra kan man även ha i soppor samt att tillsätta till brödbaket. Du kan garnera med strimlad salladslök eller hackad bladpersilja om du vill.

Durra kan användas som glutenfritt alternativ till recept med couscous, matvete eller bulgur samt till glutenfritt bröd.

6 portioner kokt durra

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 500 gram durra korn
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 grönsaksbuljongtärning (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg durra-kornen i blöt i tre timmar.
  2. Häll av vattnet och skölj durra-kornen någon gång i ett durkslag.
  3. Lägg över i en kastrull.
  4. Tillsätt 1 liter vatten, 1 tsk salt och en buljongtärning (valfritt).
  5. Koka upp och rör om. Koka på låg värme under lock i 30 minuter.
  6. Ta av locket och rör om. Låt stå och ånga av några minuter.
  7. Nu kan du servera din kokta durra eller låta den svalna och ha den till det du önskar.
  8. Garnera ev. durran med strimlad salladslök eller hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer