Kokosrutor eller skumrutor med choklad

En slags gräddbullar smaksatt med choklad i rutor vända i rostad kokos.
Tänk på att det tar 4 timmar för kokosrutorna att stelna i kylen också.
Skulle de bli för lösa så kan de njutas som chokladmousse med sked.

ca 20 kokosrutor med choklad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1,5 msk gelatinpulver
  • 4 msk vatten
  • 5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 2 äggvitor från stora frukostägg eller tre små
  • 1 msk vaniljsocker
  • 100 gram 70 % choklad
  • 2 dl kokosflingor
  • 2 msk solrosolja eller majsolja till formen

Tillagning

  1. Lös gelatinpulver i 4 msk kallt vatten. Låt svälla en stund.
  2. Häll strösocker i en kastrull med 1 dl vatten. Värm och rör tills sockret har smält.
  3. Lägg i gelatinet och rör tills det löst sig och sätt sedan att svalna något.
  4. Vispa under tiden äggvitor till hårt skum några minuter.
  5. Häll i sockerlagen och vispa kraftigt och länge med elvisp tills det liknar vispad grädde och är fast i konsistensen - ca 40 minuter.
  6. Rosta riven kokos i en stekpanna.
  7. Smörj en form med höga kanter med olja. Formen ska vara ungefär som en halv långpanna i storlek.
  8. Häll halva kokosmängden i bottnen av en smord liten långpanna.
  9. Bryt chokladen i bitar och smält den i en bunke i mikron. Rör ofta. Eller smält den i en kastrull över sjudande vatten under omrörning.
  10. Blanda ner vaniljsocker i äggvispet och vispa någon minut till.
  11. Vänd ner och runt den smälta chokladen.
  12. Häll i skumsmeten i formen och strö på resten av kokosen.
  13. Täck med plastfolie och låt kokosrutorna stelna ett par timmar i kylen, räkna ca 4 timmar.
  14. Vänd upp på en bricka eller skärbräda.
  15. Skär i kuber och servera. Eller vänd kanterna i mer kokos och servera.
  16. Nu kan du även doppa kokosbollarna helt eller delvis i choklad och sedan i fler kokosflingor om du önskar.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer