AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Koka potatis koka färskpotatis

Koka potatis koka färskpotatis Koka potatis eller färskpotatis. Så lyckas du med perfekt kokt potatis till vardags och fest som midsommar, jul, påsk mm.
Tillsätt gärna några dillstjälkar i potatiskastrullen (som ofta ändå blir över i matlagningen vid ex. midsommar). Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag. Servera gärna nykokt potatis med smör och salt.
Räkna 3-4 mindre potatisar eller 2-3 större per portion. Koka gärna lite för många. Överbliven potatis är gott som restmat att steka, till omelett, göra potatissallad på eller äta kall på knäckemacka med kaviar.
Kolla gärna potatisen ofta mot slutet så att den blir överkokt - stick med potatissticka, kniv eller gaffel. Potatisen fortsätter att mjukna (efterkoka) efter man slutar koka den - speciellt om den får stå i kastrullen med papper och lock i väntan på gästerna. Så det är bättre att ta av potatisen lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock vid sidan ett tag om du vet att potatisen ej ska serveras direkt.
Ska du koka en stor kastrull potatis till många så är problemet att vattnet och potatisen tar ett tag att koka upp. Då kan man koka upp vatten i en annan kastrull innan och hälla över det i en annan kastrull med potatisen. Då är det lättare att hålla koll på koktiden.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.5 av 5 (Antal röster: 8)
4 portioner kokt potatis

Ingredienser:

  • 12-16 mindre eller 8-12 större färskpotatisar
  • eller 12 vanliga potatisar
  • ca 0,5 tsk salt per liter vatten
  • Några dillstjälkar (valfritt)

Tillagning:

  1. Välj potatisar som är någorlunda lika stora. Du kan såklart halvera större potatisar.
  2. Mandelpotatis, delikatesspotatis, ratte, färskpotatis och andra potatissorter med tunna och fina skal behöver du ej skala utan skrubbas bara rena från smuts.
  3. Till färskpotatis funkar en scotch brite bra eller skrapa med skalkniv eller kör några varv i en potatisskalare.
  4. Skär bort fula delar på potatisen du själv ej skulle äta.
  5. Vanliga potatisar kan du skala med potatisskalare. Har de fint skal så behöver du inte det.
  6. Lägg potatisen i en rymlig kastrull efterhand.
  7. Under tiden du skrubbar eller skalar potatisen så kan du koka upp vatten ca 1 liter i en stor kastrull. Tekokare fungerar också bra och är mest energieffektivt (häll hett vatten över potatisen så att det precis täcker).
  8. Eller så täcker du potatisen med kallt vatten och kokar upp vatten och potatis samtidigt. Då blir koktiden lite längre.
  9. Salta vattnet. Är du osäker så smaka på vattnet, det ska smaka salt (likt havsvatten).
  10. Tillsätt ev. dillstjälkar och lägg gärna på lock.
  11. Koka potatisen på låg värme - den ska ej stormkoka - gärna med lock.
  12. Mindre potatisar tar du tiden från det kokar i ca 20 minuter och större ca 30 minuter.
  13. Stick i potatisen med kniv, en provsticka eller gaffel och känn om de är mjuka.
  14. Häll av potatisen och låt den ånga av någon minut.
  15. Servera den kokta potatisen direkt eller låt dem stå med hushållspapper och lock att varmhållas.
  16. Du kan också låta potatisen svalna till annan användning som ex. potatissallad.


 

Fler recept ur samma kategori som Koka potatis koka färskpotatis:

Risotto med svamp
Risotto med svamp passar som vegetarisk rätt eller som tillbehör till mörare grillade, stekta eller ugnstekta kycklingfile, laxfile, oxfile eller fläskfile.
Serverar du risotton som vegetarisk huvudrätt räcker nedan recept. Om den ska vara enbart tillbehör så kan du minska riset till 3 dl.
Gott till risotto är grönsallad, avokado, tomat osv.
Dillstuvad potatis
Dillstuvad potatis som passar till ex. rökt fisk som varmrökt eller kallrökt lax.
Köp gärna ekologisk potatis.
Skala ev. bort skalen. Själv tycker jag det är ok och nyttigt med lite skal om de är rena och fina potatisar. Har de fina tunna skal kan du koka med skal om du putsar bort fula delar.
Välj en fast potatissort.
Marinerade vita bönor
Marinerade vita bönor i olivolja, vinäger, vitlök, bladpersilja och rödlök.
Gott och enkelt tillbehör. Om du vill ha bönorna som ex. GI- tillbehör utan annat så får du dubbla receptet.
Även gott med andra bönor eller en blandning. Vidare kan du koka egna bönor och då blir det ännu godare.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Kroppkakor
Kroppkakor med kokt potatis, rimmat fläsk, smör och kryddpeppar. Servera hemgjorda kroppkakor med smält smör och lingonsylt.
Du kan frysa kroppkakorna och sedan koka dem direkt från frysen. Ett tips är att koka potatisen till kroppkakorna dagen innan, pressa eller mosa ihop den och låta den stå i kylen över natten. Eller använda överbliven potatis - kroppkakor är en utmärkt resträtt att göra på kall potatis som blivit över från middagen kvällen innan. Till detta recept behöver du 10-12 medelstora kokta potatisar.
Pommes Frites
Goda och hemgjorda pommes frites. Fritera dina egna pommes frites - godare än så blir det inte. Egen friterad potatis är gott till grillat kött, kyckling, fisk mm eller bara med stekt ägg.
Se till att ha ett lock bredvid om du använder kastrull så att du kan täcka över om oljan skulle fatta eld. Spruta aldrig vatten på brinnande olja - stryp den med lock. En fritös fungera annars mycket bra.
Servera gärna dina pommes frites med flingsalt och nymalen grovkrossad svartpeppar.
Välj gärna en vegetabilisk olja som majsolja, jordnötsolja, solrosolja eller rapsolja. Oljan kan du använda flera gånger. Sila det sista med kaffefilter. Vänta dock tills den har kallnat.
En stektermometer är bra annars kan du testa oljan med en liten brödbit och se ungefär hur het den är. Först ska potatisen bara koka i oljan eller förkokas i vatten, därefter ska den friteras på högre värme och få färg och knaprighet.
Potatissoppa
Potatissoppa, kan det bli billigare! Och dessutom grymt gott. Potatissoppa kan serveras kall eller varm.
Garnera ev. potatissoppan med lite finhackad färsk purjolök.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Fisksås festsås till fisk vitvinssås
Fisksås - en festsås till fisk. Klassisk vitvinssås till fisk, gratänger skaldjur.
Fisksås till all slags fisk, speciellt till ungstekt plattfisk; gös; grillad eller stekt lax; skaldjurspasta eller till fiskgratäng med riven ost över.
Pressad potatis, potatismos, ris; pasta och tillbehör som ärter, blomkål, spenat, kokt morot, purjolök, kålrot mm passar till.
Vintips till denna fisksås är ett torrt till halvtorrt vitt vin. Ex. en Alsace Pinot Gris eller Riesling.
Kokt kyckling med citronsås
Kokt kyckling med citronsås samt kokta knippmorötter i olika färger, kokt delikatesspotatis samt babyspenat. Du kan koka kyckling eller höns. Höns tar längre tid att koka mört men blir billigare och ändå mycket gott.
Av en kokt kyckling får du förutom köttet både buljong till såsen och buljong samt kött över till en soppa nästa dag.
Spenatpaj med fetaost
Spenatpaj med fetaost är en mycket god paj där den salta fetaosten passar bra ihop med spenaten.
Soltorkade tomater är också gott i. Du kan byta ut fetaosten mot mozzarellaost om du vill.
Gott till spenatpaj är sallad som ex. tomatsallad, grönsallad och bönsallad. Gärna med en god salladsdressing till.
Var noga med att skölja spenaten innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenatpajen och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Cannelloni med spenat spenatfyllda canelloni
Cannelloni fyllda med spenat. Pastarör med spenat- och ostfyllning som toppas med tomatsås, bechamelsås, riven ost och gratineras.
I orginalreceptet på cannellonifyllning med spenat är det ricottaost men jag tycker det blir billigare och lika gott med keso eller cottage cheese.
Gott med blandad grönsallad till. En klassisk italiensk maffiarätt som faktiskt är vegetarisk. God också på buffe.
Vintips till är något lätt rött vin eller vitt från Italien.
Sallad med rostade morötter och färskpotatisar
Sallad med rostade morötter och färskpotatisar är gott som tillbehör till huvudrätter, grillat, buffe eller som vardagsmat.
Som sallad kan du välja isbergssallad, lollo rosso, ruccola, frise, spenat, mache osv - blanda gärna några olika sorter.

Sötpotatisrårakor med fläsk
Sötpotatisrårakor med fläsk och lingon. Riven sötpotatis och vanlig potatis blir mycket goda rårakor. Här med stekt fläsk och lingon.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Äppelsnäckor
Äppelsnäckor. Bullar eller snäckor med äppelmos, kanel och smörfyllning.
En variant på kanelbullar med äppelsmak.
Asiatisk dressing eller marinad
Asiatisk dressing eller marinad är god till det mesta som salladsdressing, marinad eller grillsås. Ex. på sallad, skivat stekt eller grillat nötkött (stek gärna blodigt), fläskkött, stekt eller grillad kyckling, fisk eller grönsaker.
Bulgursallad
Bulgursallad. En kall sallad med kokt bulgur, avokado, tomat, spenat och rödlök. Gott som tillbehör till det mesta. Lägg till grillad eller stekt lax, kyckling eller halloumi samt någon kall sås med matyoghurt (blanda i lite riven ingefära) tzatziki eller morotstzatziki.
Bulgursallad är gott, nyttigt, snabbt och lätt att laga.
Kokt bulgur till salladen kan kokas innan och förvaras kylt eller fryst. Därför är detta en smidig rätt att dubblera laga till många ex. till en buffé, fest, bjudning, middag eller picknick.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Teriyakisås Teriyakimarinad
Teriyakisås eller Teriyakimarinad är en söt japansk sojasås som är mycket god att marinera och grilla fisk, kött, grönsaker eller kyckling med. Enkel och snabb att laga.
Teriyakisås är enkel och snabb att laga av ljus soja (ex. Kikkoman) samt socker. Gott är det också med japanskt risvin i. Det kan uteslutas dock. Här har jag rett den lite med maizena men man kan också koka ner teriyakisåsen till önskad tjocklek.
Tänk på att använda färsk ljus japansk soja som är en färskvara (och förvaras i kylen). Oxiderad soja och soja som inte luktar gott längre använder du ej till denna sås.
Varianter: tillsätt 0,5 dl rostade sesamfrön (tillsätts vid servering); 1 tsk finhackad ingefära och/eller 0,5 pressad vitlöksklyfta (tillsätts i början med sockret).
Ska du marinera kött eller kyckling så kan du tillsätta 0,5 dl ananasjuice (ej från burk) som innehåller ämnen som mörar köttet.
Pepparkakssandwich
Pepparkakssandwich. Pepparkakor med vaniljglass mellan. Enkelt, gott och omtyckt av alla. Kan förberedas i god tid och förvaras i frysen.
Goda som efterrätt, fika eller när man är sugen på glass.
En variant av den köpta sandwichen.
Godast blir de med hembakta pepparkakor och riktigt fin vaniljglass. Ska du servera pepparkakssandwicharna efter middagen ex. som dessert till kaffet eller en espresso med avec kan du välja lite mindre pepparkakor och får då som små kakor. Räkna då 1-2 per person.
Torskgratäng
Torskgratäng. En snabb, god och enkel torskgratäng med grädde, ost, purjolök och champinjoner.
Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och Östersjön (undantag Nordsjön, Skagerack och Kattegatt) helst krav eller msc märkt. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke som lax, kolja, vitling, sej, hoki, plattfisk osv
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Besk snaps med malört
Besk snaps med malört. Hemgjord besk. Malört är en blomma som ger besk smak samt ljus rödgul färg till snapsen. Tänk på att det är Strandmalört man använder. Samt att plocka malörten när den knoppat (precis innan blommning). Traditionellt så plockar man malört vid Bartolomeusdagen i slutet på augusti. Har man inte tillfälle så går torkad malört i knoppstadiet utmärkt. Torkad malört brukar finnas i välsorterade hembryggningsaffärer.
En variant är att flambera malörten i brännvin innan de täcks med brännvin och lagras till bitter eller starkare malörtsessens.
Du kan också smaka av besken med någon tsk honung eller socker.
Koka potatis koka färskpotatis
Koka potatis eller färskpotatis. Så lyckas du med perfekt kokt potatis till vardags och fest som midsommar, jul, påsk mm.
Tillsätt gärna några dillstjälkar i potatiskastrullen (som ofta ändå blir över i matlagningen vid ex. midsommar). Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag. Servera gärna nykokt potatis med smör och salt.
Räkna 3-4 mindre potatisar eller 2-3 större per portion. Koka gärna lite för många. Överbliven potatis är gott som restmat att steka, till omelett, göra potatissallad på eller äta kall på knäckemacka med kaviar.
Kolla gärna potatisen ofta mot slutet så att den blir överkokt - stick med potatissticka, kniv eller gaffel. Potatisen fortsätter att mjukna (efterkoka) efter man slutar koka den - speciellt om den får stå i kastrullen med papper och lock i väntan på gästerna. Så det är bättre att ta av potatisen lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock vid sidan ett tag om du vet att potatisen ej ska serveras direkt.
Ska du koka en stor kastrull potatis till många så är problemet att vattnet och potatisen tar ett tag att koka upp. Då kan man koka upp vatten i en annan kastrull innan och hälla över det i en annan kastrull med potatisen. Då är det lättare att hålla koll på koktiden.
Snaps med lime och citron
Snaps med lime och citron. Hemgjord lime och citronsnaps är enkel, snabb och god snaps att göra själv.
Välj gärna ekologisk citron och lime.
Se alla recept ur kategorin Påskmat
Janssons Frestelse
Janssons frestelse är en potatisgratäng med potatis, ansjovis, lök, grädde, mjölk och smör samt ströbröd.
Janssons är klassiskt på julbord. Jansson frestelse passar också till vickning ex. med köttbullar och prinskorv.
Matjestårta matjesilltårta
Matjestårta eller matjesilltårta. Matjestårta är inte en söt tårta utan en tårta med kavring till botten toppad med fyllning smaksatt med matjesill.
Matjesilltårta passar till allt tillfällen med sill (och nubbe) som förrätt, julbord, påskbord, midsommar osv.
Serverar du matjestårta som förrätt så kan du ha lite blandad sallad till (med olivolja, vinäger, salt, peppar) eller en sallad med tärnad gurka, tomat och ruccola i olivolja, vinäger, salt och peppar.
Serveras matjesilltårtan på buffé så kan du garnera tårtan med rädisor och hackad dill.
Ättikslag
Ättikslag till inlagd sill, strömming, rödbetor, gurka eller annat.
Detta recept räcker till en 0,5 liters glasburk.
Har du mer sill eller grönsaker att lägga in så ökar du mängden lag av vatten, ättika och socker samt kryddor så att du har lag som täcker allt i burkarna.
En variant på den klassiska inläggninglagen 1-2-3-lag (en del ättiksprit 12%, två delar socker och 3 delar vatten).
Se alla recept ur kategorin Midsommarmat
Mumma med starkvin
Mumma med starkvin till jul. Madeira, porter, sockerdricka och mörkt öl ska vara kallt när du blandar mumman.
Lutfiskpudding
Lutfiskpudding är gott med skirat smör och citron. Gott att göra på överbliven lutfisk från julbordet. Bara ordet pudding har fått många barn att springa till skogs. Konstigt nog börjar man ändå gilla sådant man ogillade som barn när man blir vuxen.
Vegan pepparkakor
Veganpepparkakor utan smör och mjölk. Pepparkakor för veganer. Det går faktiskt utmärkt att baka utan animaliska produkter, speciellt när det finns vegetabiliskt margarin.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Dillstuvad potatis
Dillstuvad potatis som passar till ex. rökt fisk som varmrökt eller kallrökt lax.
Köp gärna ekologisk potatis.
Skala ev. bort skalen. Själv tycker jag det är ok och nyttigt med lite skal om de är rena och fina potatisar. Har de fina tunna skal kan du koka med skal om du putsar bort fula delar.
Välj en fast potatissort.
Mannagrynsgröt
Mannagrynsgröt. Gröt på mannagryn är gott med kall mjölk, kanel, socker, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad eller frön.
Mannagryn är små gryn från den innersta delen av vetet.
Koka potatis koka färskpotatis
Koka potatis eller färskpotatis. Så lyckas du med perfekt kokt potatis till vardags och fest som midsommar, jul, påsk mm.
Tillsätt gärna några dillstjälkar i potatiskastrullen (som ofta ändå blir över i matlagningen vid ex. midsommar). Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag. Servera gärna nykokt potatis med smör och salt.
Räkna 3-4 mindre potatisar eller 2-3 större per portion. Koka gärna lite för många. Överbliven potatis är gott som restmat att steka, till omelett, göra potatissallad på eller äta kall på knäckemacka med kaviar.
Kolla gärna potatisen ofta mot slutet så att den blir överkokt - stick med potatissticka, kniv eller gaffel. Potatisen fortsätter att mjukna (efterkoka) efter man slutar koka den - speciellt om den får stå i kastrullen med papper och lock i väntan på gästerna. Så det är bättre att ta av potatisen lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock vid sidan ett tag om du vet att potatisen ej ska serveras direkt.
Ska du koka en stor kastrull potatis till många så är problemet att vattnet och potatisen tar ett tag att koka upp. Då kan man koka upp vatten i en annan kastrull innan och hälla över det i en annan kastrull med potatisen. Då är det lättare att hålla koll på koktiden.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Broccolisoppa
Broccolisoppa. Enkel, snabb och god soppa på broccoli. Glöm påssopporna - gör hemgjord broccolisoppa istället. Egen brocollisoppa blir både nyttig och billig.
Smaksätt broccolisoppan med färska örter efter tillgång, salt, vitpeppar samt citronsaft. En nypa socker kan också lyfta smaken på broccolisoppan på slutet.
Mixa broccolisoppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare. Med en skvätt grädde så blir broccolisoppan en festsoppa som passar till förrättssoppa, gärna med några hela bitar kokt broccoli i.
Servera broccolisoppan med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor. Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker i efter tycke och smak. Prova lite rotselleri och purjolök.
Potatis är också gott i broccolisoppa - tillsätt kokt potatis eller koka med 2-3 potatisar i tunna skivor.
Serverar du broccolisoppan som förrätt kan du lägga några skalade räkor eller rökt lax i strimlor i mitten på sopptallriken och slå broccolisoppan runt. Servera med nybakt bröd som ex. baguette eller focaccia.
Ädelost är också gott att smaksätta broccolisoppa med. En annan variant är med 0,5 tsk curry.
Stuvad spenat
Stuvad spenat. Hackad eller grovhackad bladspenat stuvad i vit sås sk Bechamelsås.
Gott och nyttigt som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, rökt lax, isterband, stekt fisk med mera.
Om du gillar muskotnöt kan du ha i något krm malen muskot i stuvning.
Har du använt väl sköljd spenat till stuvningen, snabbt kylt ner den i kallt vattenbad samt kokat upp den igen innan servering så är det ingen fara att servera spenaten ex. dagen efter. Då hinner det inte bildas nitrit-gift av ev. jordbakterier och den nitrat som finns naturligt i spenaten.
Stuvade grönsaker
Stuvade grönsaker som blomkål, vitkål, spenat och morot. Kokta grönsaker stuvade i vit sås sk Bechamelsås.
Det blir också gott att stuva andra kokta grönsaker efter tillgång ex. purjolök, broccoli, vårlök, bönor, potatis med mera.
Gott som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, köttbullar, isterband eller att gratinera med riven ost till grönsaksgratäng.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Krusbärskräm kräm med krusbär
Krusbärskräm. Kräm med krusbär är lätt att göra och gott med gräddmjölk (mjölk med lite grädde i) och skorpor eller små mandelbiskvier till.
Korv Stroganoff med bönor, paprika och svamp
Korv Stroganoff med bönor, paprika och svamp. Mindre korv och mer grönsaker. Bönor, paprika och champinjoner passar utmärkt i vilken Stroganoff som helst.
Ris, quinoa, råris eller kokt vete eller couscous passar till.
Fiskgryta med potatis
Fiskgryta med potatis, sej eller torsk, lax och grönsaker. Denna matiga fiskgryta är god med vitlöksmajonnäs samt bröd och passar till vardags, middag eller fest.
En fiskgryta lik fisksoppa men fastare och matigare med mer potatis, fisk och grönsaker.
Överbliven fiskgryta går utmärkt att spara i kylen eller frysa - smaken blir ännu godare dagen efter.
Du kan använda färsk eller fryst fisk eller både och.
Du kan byta fisksort mot annan samt grönsaker efter tillgång. Välj helst Krav eller MSC märkt fisk ex. finns MSC märkt sej i frysdisken.
Här har jag smakat av fiskgrytan med thailändsk fisksås, vinäger samt lite tryffelolja.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook