AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Koka potatis koka färskpotatis

Koka potatis koka färskpotatis Koka potatis eller färskpotatis. Så lyckas du med perfekt kokt potatis till vardags och fest som midsommar, jul, påsk mm.
Tillsätt gärna några dillstjälkar i potatiskastrullen (som ofta ändå blir över i matlagningen vid ex. midsommar). Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag. Servera gärna nykokt potatis med smör och salt.
Räkna 3-4 mindre potatisar eller 2-3 större per portion. Koka gärna lite för många. Överbliven potatis är gott som restmat att steka, till omelett, göra potatissallad på eller äta kall på knäckemacka med kaviar.
Kolla gärna potatisen ofta mot slutet så att den blir överkokt - stick med potatissticka, kniv eller gaffel. Potatisen fortsätter att mjukna (efterkoka) efter man slutar koka den - speciellt om den får stå i kastrullen med papper och lock i väntan på gästerna. Så det är bättre att ta av potatisen lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock vid sidan ett tag om du vet att potatisen ej ska serveras direkt.
Ska du koka en stor kastrull potatis till många så är problemet att vattnet och potatisen tar ett tag att koka upp. Då kan man koka upp vatten i en annan kastrull innan och hälla över det i en annan kastrull med potatisen. Då är det lättare att hålla koll på koktiden.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.5 av 5 (Antal röster: 8)
4 portioner kokt potatis
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 800 gram färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 0,5 tsk salt per liter vatten
  • 2 msk hackad dill eller gräslök att garnera med (valfritt)

Tillagning:

  1. Välj potatisar som är någorlunda lika stora. Du kan såklart halvera större potatisar.
  2. Mandelpotatis, delikatesspotatis som Amandine, ratte, färskpotatis och andra potatissorter med tunna och fina skal behöver du ej skala utan skrubbas bara rena från smuts.
  3. Till färskpotatis funkar en scotch brite bra eller skrapa med skalkniv eller kör några varv i en potatisskalare.
  4. Skär bort fula delar på potatisen du själv ej skulle äta.
  5. Vanliga potatisar kan du skala med potatisskalare. Har de fint skal så behöver du inte det.
  6. Lägg potatisen i en rymlig kastrull efterhand.
  7. Under tiden du skrubbar eller skalar potatisen så kan du koka upp vatten ca 1 liter i en stor kastrull. Tekokare fungerar också bra och är mest energieffektivt (häll hett vatten över potatisen så att det precis täcker).
  8. Eller så täcker du potatisen med kallt vatten och kokar upp vatten och potatis samtidigt. Då blir koktiden lite längre.
  9. Salta vattnet. Är du osäker så smaka på vattnet, det ska smaka salt (likt havsvatten).
  10. Tillsätt ev. dillstjälkar och lägg gärna på lock.
  11. Koka potatisen på låg värme - den ska ej stormkoka - gärna med lock.
  12. Mindre potatisar tar du tiden från det kokar i ca 20 minuter och större ca 30 minuter.
  13. Stick i potatisen med kniv, en provsticka eller gaffel och känn om de är mjuka.
  14. Häll av potatisen och låt den ånga av någon minut.
  15. Servera den kokta potatisen direkt eller låt dem stå med hushållspapper och lock att varmhållas.
  16. Du kan också låta potatisen svalna till annan användning som ex. potatissallad.


 

Fler recept ur samma kategori som Koka potatis koka färskpotatis:

Melitzanosalsa
Melitzanosalsa. Aubergineröra. En italiensk röra av rostad aubergine, vitlök och olivolja.
God som salsa, röra eller sås till grillat, på buffé eller som tillbehör.
Här rostas auberginerna i ugnen men man kan också grilla dem hela i ca 40 minuter (det gör inget om skalet bränns) och sedan skölja och skala försiktigt i kallt vatten. Förslagsvis kan du använda eftervärmen nästa gång du grillar - så kan du förbereda en omgång melitzanosalsa till nästa måltid.
Tomat och avokadosallad
Tomat och avokadosallad. En sallad eller salsa med tärnad tomat, avokado och rödlök i olivolja, vinäger, salt och peppar.
Tomat och avokadosallad är ett gott tillbehör till det mesta som grillat, på buffén, som sallad till middagen. Salladen skulle också kunna kallas salsa då den är en såsig röra - en nyttig, vacker och god röra.
Gott i tomat och avokadosalladen är också färsk koriander samt hackad röd chilifrukt.
Svamptapas tapas med svamp
Svamptapas. Ett slags tapas med svamp som champinjoner med soltorkad tomat, vitlök i tomat- och örtsås. Blir också god med annan fast matsvamp.
En god sidorätt eller tillbehör, passar också som tapas eller drinktilltugg. Här kan du ta vilken svamp du vill.
Ös på med vitlök om du gillar det.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Sparris- och potatissallad
Sparris- och potatissallad med hackad persilja, olivolja samt vinäger eller citron. Ett gott och enkelt tillbehör du kan göra när sparrisen samt färskpotatis är i säsong (eller annars också).
Rostade rotfrukter med basilikaolja
Rostade rotfrukter med basilikaolja. Gott som tillbehör till det mesta.
Vacker grön basilikaolja kan användas att dekorera och ge extra smak. Den basilkaolja som blir över (receptet ger ca 3 dl) kan du spara i kylen till annat.
Andra rotfrukter som rotselleri, persiljerot, kålrot med mera passar också utmärkt att blanda med.
Sallad med potatis
Sallad med potatis, grönsallad, kapris, rödlök och Dijondressing. Istället för färskpotatis kan du ta annan potatis - gärna fin delikatesspotatis.
Passar som tillbehör till det mesta och i alla tillfällen.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Kladdkaka med mintchoklad After Eight
Kladdkaka med mintsmak av After Eight mintchoklad. En god kladdig chokladkaka med smak av mint.
Sjävlklart kan du ta annan mintchoklad eller några droppar pepparmyntsolja.
Kladdkaka med mintsmak kan serveras med vispad grädde med krossade polkagrisbitar (vik ihop i en kökshandduk och krossa dem).
Kycklingspett med ananas
Kycklingspett med ananas. Goda och enkla ananas- och kycklingspett att grilla eller laga i ugn.
Kyckling och ananas passar gott ihop och gillas av många. Servera med nudelsallad, extra chilisås, sweet chilisås samt ostronsås eller basmatiris samt wokade eller grillade grönsaker.
Sås med grekisk yoghurt smaksatt med vitlök är också gott till.
Ljus lageröl passar bra att dricka till.
Het majonnäs dipsås
Het majonnäs - en slags dipsås. Majonnäs smaksatt med vitlök och cayennepeppar. Gott till fisksoppa, hamburgerdressing, salladsdressing, friterad klyftpotatis, skaldjur som kräftor, räkor, hummer eller krabba (med skaldjur kan du servera rostad bröd till) med mera.
Vitt vin passar till ex. Chardonnay, Viognier, Marsanne.
Du kan också göra förrätt av rostat bröd, het majonnäs, sallad, citron och toppa med rökt eller gravad lax eller handpillade räkor eller kräftstjärtar.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Grillad Guldsparid
Grillad Guldsparid. Helgrillad fisk i halster - här Guldsparid som är en mycket uppskattad matfisk runt medelhavet med vitt och fast gott kött. Benen är stora och lätta att rensa bort.
Kallas också Guldbraxen. Välj odlad Guldsparid då den i vilt tillstånd är hotad. Istället för Guldsparid kan man också grilla annan hel fisk enligt tycke.
Här har jag valt kokt potatis, sallad, kall sås med gräddfil, olivolja, citron och flingsalt som tillbehör men man kan välja andra tillbehör efter smak.
En Guldsparid väger runt några hekto upp till ett kilo. Räkna ca 350 gram hel och orensad fisk per portion.
Du behöver ett fiskhalster att klämma fast och grilla fisken i.
Pasta med skinka och zucchini
Pasta med skinka, zucchini, soltorkade tomater och basilika. En god och enkel pasta - här med skruvar men du kan koka annan pasta som fjärilar, penne, spagetti eller valfri sort - även färsk pasta.
Pastan passar även att ta med till jobbet som lunchlåda.
Andra grönsaker som passar i är broccoli, ärtor och morot.
Vegetarisk blir det med fetaost istället för skinka (tillsätt den smulad eller tärnad på slutet).
Picklad mango
Picklad mango med chili i ättikslag. Starkt och gott som tillbehör till det mesta som indisk mat, grillat, lax, på buffé och så vidare.
Ett alternativ till mango chutney.
Förvara öppnad burk i kylen.
Gillar du riktigt stark mat så kan du ta 10 piri-piris eller andra starka chilifrukter efter eget tycke.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Bönsalsa salsa med bönor
Bönsalsa. En salsa med bönor, tomat, rödlök, chili, vitlök, bladpersilja och olivolja.
Salsan kan serveras varm eller kall. Gott som tillbehör till det mesta ex. grillat, dipp till tacochips eller serverat till tacos, kötträtter, kyckling, grönsaker m.m.
Zucchini med vitlöksfrästa räkor
Zucchini med vitlöksfrästa räkor. Gott med sallad, bönsallad, quinoa, matvete, ris eller bröd. Funkar också som förrätt eller på buffé.
Oxfile oxfilé till fest
Oxfilé till fest som serveras kall. Ett gott recept på oxfilé du kan förbereda dagen innan i god tid till fest eller buffé.
Oxfilé som är marinerad, ugnsstekt och serverad ljummen eller kall marinerad i god dressing samt garnerad med hackad persilja.
Gott till oxfilén är ett varmt tillbehör som potatisgratäng, klyftpotatis eller Hasselbackspotatis; en god sås som rödvinssås, pepparsås, grönpepparsås eller svampsås. Gratinerade bönor, tomatsallad och grönsallad är också goda tillbehör.
Vinförslag är en spansk Rioja eller Shiraz från Australien.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Banana split recept
Banana split som är en dessert med kluven banan, vaniljglass, rostad mandel, chokladsås och grädde.
Kan varieras med maränger också men då kallas det marängsviss och bananen är ofta delad i skivor istället för att vara delad längs mitten (split på engelska).
Istället för att laga egen chokladsås kan du köpa färdig ex. Oboy.
Chorizo med pasta och ajvar
Chorizo med pasta och ajvar. Gott och enkelt. Chorizo är en stark smakrik korv. Köp färsk och fin råkorv chorizo.
Blir även gott med andra färska fina korvar.
Gör gärna hemgjord ajvar (paprikaröra) - sök här på receptfavoriter.
Vill du ha GI-variant så skippa pastan (eller välj fullkornspasta) och öka på bönor och avokado i salladen samt servera ajvaren som röra till.
Rödlöksmarmelad
Rödlöksmarmelad. Rödlök kokt med socker och vinäger blir som en marmelad. Räcker till ca 6 portioner. Räkna ca 8 rödlökar till receptet.
Rödlöksmarmelad är gott som tillbehör till grillad kött, kyckling, grönsaker, vilt, till buffé mm. Billigt, enkelt, gott och nyttigt.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Lökvåfflor med rökt lax och färskost
Lökvåfflor med rökt lax och färskost. Gott som tilltugg eller förrätt. Funkar också på påskbordet eller till midsommar som bufférätt. Här har jag räknat en halv våffla per portion. Om du vill kan du också ha lite blandad grönsallad till.
Matvåfflor med lök.
Tryffel med nougat, mandelmassa och vit choklad
Tryffel med nougat, mandelmassa och vit choklad recept. En söt och ljus tryffel rullad i kokos.
Ägghalvor med kräftstjärtar
Ägghalvor med kräftstjärtar, majonnäs och rom passar till sillbordet till påsk, jul och midsommar. Goda och enkla att göra.
Här har jag räknat 2 ägghalvor per portion. Totalt 10 ägghalvor. Gör gärna några extra om du är osäker och ska servera på buffé, julbord, midsommar eller påskbord.
Se alla recept ur kategorin Påskmat
Porssnaps
Porssnaps. Hemgjord snaps med pors är enkelt och gott. Det är bara att trycka ner en kvist pors eller några blad i flaska eller burk med brännvin eller vodka.
Tips - har porssnapsen blivit för stark kan du använda den som essens och spä med okryddat brännvin.
Porsnapsen kan drickas redan efter 12 timmar men låt den gärna stå något dygn. Ta bort porsen efter en vecka.
Lök- och ansjovispaj paj med lök och ansjovis
Lök- och ansjovispaj. Paj med lök och ansjovis. En hembakt paj som passar med sallad. Baka lök- och ansjovispaj till kräftskiva, julbord, påskmiddag, utflykt, midsommar, buffe, vickning med mera.
Gubbröra på kavring
Gubbröra på kavring. En god förrätt. Snaps passar till hemlagad gubbröra. Hemgjord gubbröran blir godast om den får stå några timmar i kylen innan servering.
Räcker till fyra förrätter eller 2 större portioner.
Koka ägg så här: om äggen läggs i kallt vatten och du börjar ta tiden när det kokat upp: hårdkokta ägg: 7-8 minuter. Om du lägger äggen i kokande vatten: picka, gör hål i ändarna på ägget. Hårdkokta ägg: 9-10 minuter
Se alla recept ur kategorin Midsommarmat
Chokladbräck med nötter
Chokladbräck med nötter, russin och torkad aprikos. Chokladbräck är som en vanlig chokladkaka som du gör själv och toppar med vit choklad, nötter som hasselnötter, flagad mandel, russin och hackade torkade aprikoser. Du kan såklart toppa chokladen med annat gott efter smak ex. kokosflingor, krossade polkagrisar, hackade fikon eller nonstop osv.
Istället för blockchoklad kan du ta finare och ev. mörkare choklad som Lindt eller Valrhona 70% eller blanda mörk och ljusare choklad efter eget tycke.
Stark hemlagad senap
Stark hemlagad senap är lätt, går snabbt och blir mycket godare än köpesenap. Smaksätt din senap med lite vinäger, honung och salt.
Hemlagad egen senap tappar styrkan efter hand. Den är dock godast efter några dagar i kylen. Hemgjord senap kan förvaras i flera dagar. Ha gärna din senap i ett Höganäs krus - dom är fina.
Förr krossade man senapskornen med en kanonkula som man rullade fram och tillbaka i en skål. Det blir lika god senap i mortel eller matberedare/mixer.
Du kan blanda senapen med lite creme fraiche, vispad grädde eller matlagningsyoghurt innan servering om du tycker den är för stark. Receptet nedan balanserar med lite syra och sötma men det räcker såklart att bara använda senapsfrön och lite vatten om man vill. En god senap till julbordet. Blanda i vit sås eller servera som tillbehör till lutfisken ex.
Hemgjord senap
Hemgjord senap av svarta eller bruna senapsfrön. Blir en stark och grov senap. Hemgjord egen senap tappar sedan styrkan efter hand.
Hemgjord senap kan du ha att blanda i vit bechamelsås till senapssås eller servera som tillbehör till lutfisk, korv, fläskkorv eller fläsklägg.
Du kan krossa i mortel eller i skål med kanonkula (men de är ju inte så vanligt att man har).
Mixer har svårt att krossa kornen om den inte är kraftig ex. med turboknapp. Dubbla då gärna receptet för annars hoppar bara kornen omkring.
Senapen kan smaksättas med någon dl socker (sötare senap), några msk ättika (hållbar senap) samt ev. en skvätt grädde (lenare mildare smak).
Se alla recept ur kategorin Julmat
Plommonmarmelad
Plommonmarmelad. Har du plommon över så kan du göra god och enkel marmelad av plommonen.
Hemgjord plommonmarmelad kan du smaksätta med kanelstång (som här) och/eller citron, lime, inlagd ingefära, stjärnanis, rom, calvados, konjak, whisky eller efter fantasi och mod.
En god marmelad till ostbricka och kraftiga ostar som mögelostar och getost.
Om du vill kan du använda syltsocker som har konserveringsmedel samt pektin så blir marmeladen mycket hållbar samt får fin konsistens.
Receptet kan halveras.
Du behöver förslagsvis 3 st marmeladburkar eller motsvarande till 2,5 kg marmelad. Om du vill spara marmeladen länge kan du täcka med lite smält paraffin.
Grundrecept på inlagd sill
Grundrecept på inlagd sill med inläggningssill, ättikssprit, socker, lagerblad och kryddpeppar.
Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.
Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn.
På bilden har jag lagat en klar sill och varvat sillen i burkarna 5 dm strimlad purjolök, 1 strimlad gul lök samt en slantad morot. Sedan har jag slagit på lagen och låtit stå i något dygn.
Vill du lägga in sillen i någon krämig sås som ex. vitlökssill eller senapssill så laga först nedan grundrecept med sillen i lagen i något dygn. Häll sedan av sillen och tillsätt önskad smaksättning.
Använder du färsk sill så sök recept här på Receptfavoriter efter Inlagd sill strömming.
Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Då är det bara att hälla av lagen och lägga in i krämig smaksättning som ex. senapssill. Vill du ha en klar sill så häller du av och sparar lagen som sillarna ligger i. Varva sedan sillen i en burk eller keramikkärl med önskade grönsaker som ex. slantade morötter, strimlad lök och purjolök samt skal och saft från en riven citron. Slå lagen över och låt stå minst 5 timmar.
Ärtsoppa klassisk svensk
Ärtsoppa är billig, god, lättlagad och nyttig mat. Klassisk svensk ärtsoppa. Man kan utesluta fläsket för vegetarisk ärtsoppa (tillsätt då mer salt och en till lök).
Koka gärna en lite större omgång ärtsoppa. Ärtsoppa håller sig länge i kylen och kan såklart frysas in.
Servera ärtsoppa med senap och knäckebröd. Öl eller mjölk är gott att dricka till. Punsch är klassiskt.
Färsk timjan eller mejram kan man garnera ärtsoppan med.
Om du gillar skivat fläsklägg till ärtsoppan så kan du koka fläsklägget i 3 timmar med två lagerblad, 5 vitpepparkorn samt 1 tsk salt. Ta upp fläsklägget på tallrik. Spara buljongen till ärtsoppan och ersätt motsvarande del av vattnet i receptet. Plocka av köttet från fläsklägget samt skiva det och servera till ärtsoppan tillsammans med övrigt fläsk.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Frittata fritata med blomkål och soltorkad tomat
Frittata eller fritata med blomkål och soltorkad tomat. En spansk tjock omelett i panna eller form.
God att skära kall i 5x5 cm rutor som tapas eller decimeter stora rutor och servera med lufttorkad eller kallrökt skinka, några salladsblad och kokta gröna linser frästa med olivolja, rödlök, balsamvinäger och lite honung. Eller kan du ta med den kall i rutor på picknick.
Tabbouleh sallad med bulgur
Tabbouleh är en sallad med bulgur, tomat, persilja och gurka. Bulgursallad är nyttigt, gott och fräscht som tillbehör till det mesta.
Det finns också en variant av finkrossad bulgur som inte behövs kokas först utan kan stå och svälla till sig och mjukna direkt i salladen några minuter i kylen.
Bulgursallad är en del av Mezzebordet - ett slags smörgåsbord från mellanöstern.
Kan förberedas i god tid och blir godare i kylen efter hand.
Köp bladpersilja som är i bunt eller lösvikt. Det går åt mycket bladpersilja till tabbouleh så köper du den i dyra små paket så blir salladen mycket dyr.
Ostsås vit sås bechamelsås med ost
Ostsås även kallad vit sås eller bechamelsås med ost och muskot. En sås till gratänger. Gratängsås till ex. lasagne, gratinerade haricots verts eller broccoli.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Indisk quorngryta med curry
Indisk quorngryta med curry. Vegetarisk gryta med quornbitar, morötter, äpple och färsk koriander.
En enkel och god quorngryta du kan servera med mango chutney, basmatiris (gärna kokt med en kanelstång, 2-3 hela kardemummablommor och en nypa gurkmeja), en lite skål russin, färsk mango i bitar samt en skål med cashewnötter eller jordnötter.
Färsk grovhackad koriander är också gott att garnera grytan med.
Andra grönsaker som är goda att ha i quorngrytan är paprika - speciellt röd - aubergine, zucchini, svamp, bok choy, gröna bönor, broccoli, blomkål, spenat mm.
En tomatsallad med hackad mynta, hackad tomat och hackad gurka blandat med några msk naturell yoghurt är gott till också.
Gillar du en stark gryta kan du välja ett hetare, starkare currypulver eller koka med en strimlad färsk röd chilifrukt.
Gädda med pepparrot och skirat smör
Gädda med pepparrot och skirat smör samt kokt potatis. En svensk klassiker. Gott med gröna ärtor. Blir också gott med torsk.
Välj gärna ekologiskt odlad pepparrot som ger mycket god smak. Samt ekologisk potatis och smör om du vill såklart.
Här är gäddan kokt men du kan också laga den i ugnen på 175 grader i 25 minuter med 0,5 tsk salt och 2 krm vitpeppar inuti.
Dillkött med quorn
Dillkött med quorn. Vegetariskt dillkött med quorn i dillsås smaksatt med ättika. En variant på klassiskt dillkött.
Quorn är en slags pressad svamp som har gott tuggmotstånd, är nyttig och vegetarisk.
Servera vegetariskt dillkött med pressad potatis eller kokt potatis samt gärna kokt morot. Kokta morötter, blomkål, gröna bönor eller andra rotfrukter är gott till dillkött. En sallad med tomat, gurka, finriven morot och ex. mangoldblad är gott till.
Istället för färsk dill kan du ta några msk torkad dill.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor

Gilla oss på Facebook