Koka potatis koka färskpotatis

Koka potatis eller färskpotatis. Så lyckas du med perfekt kokt potatis till vardags och fest som midsommar, jul, påsk mm.

Tillsätt gärna några dillstjälkar i potatiskastrullen (som ofta ändå blir över i matlagningen vid ex. midsommar).

Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag.

Servera gärna nykokt potatis med smör och salt.

Räkna 3-4 mindre potatisar eller 2-3 större per portion. Koka gärna lite för många. Överbliven potatis är gott som restmat att steka, till omelett, göra potatissallad på eller äta kall på knäckemacka med kaviar.

Kolla gärna potatisen ofta mot slutet så att den blir överkokt - stick med potatissticka, kniv eller gaffel. Potatisen fortsätter att mjukna (efterkoka) efter man slutar koka den - speciellt om den får stå i kastrullen med papper och lock i väntan på gästerna. Så det är bättre att ta av potatisen lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock vid sidan ett tag om du vet att potatisen ej ska serveras direkt.

Ska du koka en stor kastrull potatis till många så är problemet att vattnet och potatisen tar ett tag att koka upp. Då kan man koka upp vatten i en annan kastrull innan och hälla över det i en annan kastrull med potatisen. Då är det lättare att hålla koll på koktiden.

4 portioner kokt potatis

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 800 gram färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 0,5 tsk salt per liter vatten
  • 2 msk hackad dill eller gräslök att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Välj potatisar som är någorlunda lika stora. Du kan såklart halvera större potatisar.
  2. Mandelpotatis, delikatesspotatis som Amandine, ratte, färskpotatis och andra potatissorter med tunna och fina skal behöver du ej skala utan skrubbas bara rena från smuts.
  3. Till färskpotatis funkar en scotch brite bra eller skrapa med skalkniv eller kör några varv i en potatisskalare.
  4. Skär bort fula delar på potatisen du själv ej skulle äta.
  5. Vanliga potatisar kan du skala med potatisskalare. Har de fint skal så behöver du inte det.
  6. Lägg potatisen i en rymlig kastrull efterhand.
  7. Under tiden du skrubbar eller skalar potatisen så kan du koka upp vatten ca 1 liter i en stor kastrull. Tekokare fungerar också bra och är mest energieffektivt (häll hett vatten över potatisen så att det precis täcker).
  8. Eller så täcker du potatisen med kallt vatten och kokar upp vatten och potatis samtidigt. Då blir koktiden lite längre.
  9. Salta vattnet. Är du osäker så smaka på vattnet, det ska smaka salt (likt havsvatten).
  10. Tillsätt ev. dillstjälkar och lägg gärna på lock.
  11. Koka potatisen på låg värme - den ska ej stormkoka - gärna med lock.
  12. Mindre potatisar tar du tiden från det kokar i ca 20 minuter och större ca 30 minuter.
  13. Stick i potatisen med kniv, en provsticka eller gaffel och känn om de är mjuka.
  14. Häll av potatisen och låt den ånga av någon minut.
  15. Servera den kokta potatisen direkt eller låt dem stå med hushållspapper och lock att varmhållas.
  16. Du kan också låta potatisen svalna till annan användning som ex. potatissallad.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Fixa din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Läs mer om lussebak, recept och olika lussebullar

Om lussekatter, saffranskusar och lindebarn - samt givetvis recept samt tips på såväl klassiska lussebullar samt nya varianter. 

Läs mer