Köttfondue med buljong

Köttfondue med buljong blir nyttigare än med olja. I fondue med buljong passar det att dippa grönsaker också. Och om jag får säga det minst lika gott om du har en god buljong. Ett tips är att ha i lite japansk misopasta och japansk ljus fin soja - då kan det inte gå fel. Köttbuljongtärningar och buljongkoncentrat gillar jag inte personligen men det är en smaksak. Gott blir det med egen köttbuljong som du själv kokat på ben.
Här har jag en kall currysås till men du kan välja andra såser också som bearnaise, creme fraiche med pressad vitlök och gräslök; samt sweet chilisås blandat med matyoghurt.
Man kan också ha klyftpotatis till.
Rött vin från exempelvis södra Frankrike passar bra till.

4 portioner köttfondue med buljong

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram kött av oxfilé
  • Buljong: 1,5 liter vatten samt 3 köttbuljongtärningar eller helst riktig köttbuljong
  • 1 dl vitt vin
  • 4 msk ljus soja
  • 2 lagerblad
  • Grönsaker till fondue: 8 färska champinjoner
  • 1 röd paprika
  • 8 schalottenlökar
  • 1 broccoli i buketter
  • 200 gram blomkål i buketter
  • Kall currysås: 2 dl matyoghurt
  • 1 dl gräddfil
  • 2 msk mango chutney
  • 1 krm curry
  • 1 krm gurkmeja
  • 0,5 krm salt

Tillagning

  1. Currysås: Blanda yoghurt och gräddfil med mango chutney, curry, gurkmeja samt smaka av med lite salt. Förbered även andra såser om du vill.
  2. Skär köttet i 2 cm stora kuber.
  3. Skär upp tillbehör i lagom små bitar att dippa (tänk på att de ska sitta stadigt på fonduegaffeln). Dela stora svampar, skär paprika grova bitar samt skala schalottenlök. Dela broccoli och blomkål i små buketter. Koka upp buljongen och ställ på bordet på en ställning med värme eller värmeplatta under.
  4. Var och en doppar sedan sitt eget kött som blir färdigt på ca 2 minuter. Grönsaker låter du ligga i ca 4 minuter.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer