Köttfärsrulle

Introduktion och förberedelse

Köttfärsrulle är en slags pannkaksrulle fylld med krämig köttfärsröra smaksatt med rosmarin, vitlök, sambal oelek och mozzarellaost.

En retro klassiker jag satt lite modern twist på med italienska smaker av rosmarin, vitlök samt mozzarellaost. Kan även lagas på gammalt vis med tacokrydda och valfri riven ost om du vill det.

Serveringsförslag

  • Köttfärsrullen passar både till vardags som till helg för både barn och vuxna.
  • Resterna blir god matlåda. Kan frysas och mikras.
  • Jag serverade köttfärsrullen med stekt pumpa samt tärnad tomat och grönsallad till.
  • Gott till är även tärnad röd paprika, kokt broccoli, gröna ärtor, gröna sojabönor eller haricots verts.
  • Kryddar du med tacokrydda kan du servera andra tillbehör likt samma som tacos ex. majs, gurka, tomat, sallad, guacamole, salsa osv.

Varianter

  • Du kan krydda köttfärsen med en påse tacokrydda istället för rosmarin, vitlök och sambal oelek.
  • Istället för blandfärs kan du ta nötfärs, kycklingfärs, älgfärs, vildsvinsfärs, vegofärs eller sojafärs.
  • Mozzarellaost kan bytas mot annan riven ost.

Köttfärsrullen är en slags pannkaksrulle fylld med krämig köttfärsröra och ost.
Köttfärsrullen är en slags pannkaksrulle fylld med krämig köttfärsröra och ost.

4 portioner köttfärsrulle

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 400 gram blandfärs
  • 3 msk smör eller olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 krm rosmarin
  • 2 krm salt
  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 dl chilisås (ketchupvarianten)
  • 175 gram riven mozzarella
  • PANNKAKSSMET: 2 dl vetemjöl
  • 0,75 tsk salt
  • 5 dl mjölk 3%
  • 4 ägg L/M

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Blanda vetemjöl, mjölk och salt i en bunke. Rör ut klumpar och låt stå i fem minuter.
  3. Skala och pressa eller finhacka vitlök.
  4. Smörj ett bakplåtspapper med 1 msk smör och lägg i botten på en långpanna med höga kanter.
  5. Vänd i ägg i mjölkblandningen och rör ut äggen försiktigt utan att röra mer än nödvändigt.
  6. Häll i smeten i ett jämnt lager.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter.
  8. Bryn köttfärsen i en stor stekpanna med höga kanter i 2 msk smör eller olivolja.
  9. Tillsätt vitlök, sambal oelek och rosmarin samt salt. Fräs någon minut till.
  10. Tillsätt crème fraiche och chilisås. Låt stå och puttra på låg värme medan du lagar pannkakan.
  11. Ta ut pannkakan och låt den svalna något.
  12. Höj ugnen till 225 grader vanlig ugn.
  13. Fördela köttfärsen i ett jämnt lager på pannkakan. Strö över hälften av den rivna osten.
  14. Rulla ihop likt en rulltårta till en rulle från långsidan.
  15. Lägg på resten av den rivna osten.
  16. Gratinera köttfärsrullen i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills den fått fin färg.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 485 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-05

Tillbehör och liknande recept: