Köttfärsragu

Köttfärsragu till pasta. En ragu eller sås med köttfärs som blandfärs, nötfärs, fläskfärs eller viltfärs smaksatt med tomat, lök och kryddor.
Köttfärsragu är klassiskt med pasta toppad med rikligt med riven parmesan.
Detta är ett grundrecept som kan varieras på flera vis.
Goda smaksättningar i köttfärssås är vidare hackad stjälkselleri, hackade sardeller, koncentrerad hummerfond eller skaldjursfond, färsk basilika, hackad persilja, kapris, mald fänkål, köttbuljongtärning med mera. Vitlök kan uteslutas.
Istället för krossade tomater kan du ta passerade tomater, färska skalade tomater eller tomatpuré.
En snabbare och försvenskad variant på den klassiska Ragu alla Bolognese.
Servera med tagliatelle, fettucine, spagetti, penne eller valfri pasta.

4 portioner köttfärsragu

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram blandfärs, nötfärs, fläskfärs eller viltfärs
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 stor gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 4 msk olivolja
  • 1 morot
  • 2 burkar krossade eller passerade tomater
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk basilika
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 krm timjan
  • 1 tsk socker
  • 2 tsk vinäger

Tillagning

  1. Fräs köttfärsen lite i taget i en stekpanna i någon msk olivolja. Salta och peppra den under tiden. Se till att den får stekyta och rör den ej för mycket. Du kan hacka sönder den senare. Lägg över efter hand i en gryta eller panna med höga kanter.
  2. Skala och hacka lök fint samt pressa vitlök.
  3. Fräs lök, vitlök och chiliflakes i någon msk olivolja och lägg över med köttfärsen.
  4. Låt färsen steka på medelvärme med löken. Hacka sönder färsen i mindre delar.
  5. Skala och riv morot samt tillsätt den.
  6. Tillsätt tomater, oregano, basilika, rosmarin, timjan, socker och vinäger.
  7. Låt köttfärssåsen koka minst 30 minuter under lock. Rör då och då. Gärna upp till en timme. Desto längre den får koka desto godare blir den. Kokar du den längre kan den behöva spädas med någon dl vatten så den ej kokar torrt.
  8. Smaka av köttfärsragun med salt, peppar, socker och vinäger innan servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer