AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Sparrisrisotto med parmaskinka är en klassiker. Passa på och njut av vårens stora primör -...
Sök
Android

Köttfärslimpa

Köttfärslimpa Till köttfärslimpa kan du använda nötfärs, blandfärs eller annan färs. Köttfärslimpan är smidigt, gott och enkelt att göra till många.
Gott är att linda köttfärslimpan med baconskivor och/eller krydda köttfärslimpan med olika kryddor: förslag är vitlök, fetaost och oregano; eller persilja, vitlök, rosmarin och oliver; eller tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja.
I lumpen la vi inlagda tärnade morötter och ärter i mitten av köttfärslimpan. Då blir det lite sjuttital.
Om färsen är för lös kan du tillsätt mer ströbröd eller lite potatismjöl för att binda ihop den.
Som tillbehör till köttfärslimpa kan du passa på att rosta potatis, rotfrukter och grönsaker i ugnen när den ändå är varm. Klassiskt till köttfärslimpa är annars svampsås, kokt potatis och grönsaker. Råris, quinoa eller kokt vete passar också.
Halva tomater kan baka i formen runt köttfärslimpan (salta och peppra dem).
Köttfärslimpan kan göras av samma recept som till köttbullar och biffar eller av bara köttfärs. Huvudsaken är att du färsen till en limpa istället.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 17)
4 port köttfärslimpa

Ingredienser:

  • 400 g blandfärs
  • 5 msk ströbröd; eller 2 mosade kokta potatisar; eller 1 dl havregryn
  • En halv finhackad gul lök
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt och något krm vitpeppar
  • 1 pkt bacon, valfritt

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Om du vill ha rostade grönsaker och potatis till så sätter du in dem innan köttfärslimpan.
  3. Blanda mjölk och ströbröd, hacka sedan lök och blanda ihop alla ingredienser till köttfärslimpan i en skål.
  4. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  5. Smörj en ugnsform med lite smör, margarin eller olivolja.
  6. Forma en limpa av köttfärsen och lägg i mitten av formen.
  7. Lägg ev. på baconskivor (skurna hälften så långa).
  8. Baka köttfärslimpan i 45 - 60 minuter (går snabbare i varmluftsugn).


 

Fler recept ur samma kategori som Köttfärslimpa:

Kycklinggryta med paprika
Kycklinggryta med paprika. En god gryta i ungersk stil med massor av god smak av paprika, chili, tomat, vita bönor och vitlök.
Du kan använda kycklingklubbor, kycklingvingar eller stycka en hel kyckling i delar.
Du kan byta ut de vita bönorna mot andra kokta bönor, kikärter eller linser.
Godast är att använda bönor du kokt själv men det går också bra med färdigkokta från affären (skölj dem då). Kokar du egna bönor så koka en stor sats och frys in de som blir över till annan matlagning, sallader osv.
Gott till är kokt basmatiris, råris, quinoa, matvete, potatis, pressad potatis eller pasta som tagliatelle.
Gillar du stark mat så kan du smaka av grytan med mer cayennepeppar, chilisås eller tabasco.
Vita bönor i tomatsås går att ha i men är inte första val direkt.
Fläskfilé parmesan
Fläskfilé med tomatsås och parmesanost. Gott med pasta, ris eller klyftpotatis.
Du kan använda hemlagad eller köpt tomatsås. Tomatsoppa fungerar också.
Ugnsbakad lax laxfilé i ugn
Ugnsbakad laxfilé. Lax bakad i ugnen är enkelt, nyttigt och gott. Ugnsbakad lax i olika varianter passar både till vardags och fest.
Ugnsbakt lax kan du smaksätta genom att toppa och fylla varje laxfilé. Du kan också enbart toppa eller fylla dem. Italiensk ugnsbakad lax får du med en msk pesto eller tapenade.
Het chililax får du med någon tsk sambal oelek.
Vidare är någon msk ajvar också en god variant.
Om du vill fyller du också laxen genom att skära ett snitt i mitten på laxfilén och pilla in ex. färskost, smulad fetaost eller några bitar hackad ansjovis.
Ugnsbakar du lax så kan du utnyttja att ugnen är varm och ugnsbaka rotfrukter som små halverade potatisar, bitar av morot, rotselleri, halverad rödlök samt palsternacka i lite olivolja, salt och vitpeppar. Börja rosta rotfrukterna först.
Kokta små potatisar, råris, basmatiris, quinoa, potatismos mm passar också till ugnsbakad lax.
Sås till ugnsbakad lax kan du göra av matlagningsyoghurt som grekisk yoghurt och smaksätta med ex. smulad fetaost eller pesto.
Kantarellsås eller svampsås passar också till ugnsbakad lax.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Wallenbergare med köttfärs
Wallenbergare med köttfärs istället för kalvfärs. Du kan ta nötfärs eller blandfärs (måste då genomstekas). Här har jag valt crème fraiche istället för grädde som är i originalreceptet.
Wallenbergare serveras vanligtvis med skirat smör, ärtor och potatismos men kan serveras som vilka biffar som helst samt valfria tillbehör.
Gott att variera smaken på Wallenbergare med är tahini sesampasta samt att panera wallenbergarna i panko japanskt ströbröd istället för vanligt ströbröd. Vidare är de stekta i olivolja istället för smör.
Lasagne med spenatplattor
Lasagne med spenatplattor, köttfärs- och tomatsås samt ostsås.
Till lasagne är det gott med en sallad. Förslag är tärnade tomater, kokta vita bönor, grönsallad, hackad rödlöd samt olivolja, vinäger, salt och peppar.
Med quornfärs eller sojafärs blir lasagnen vegetarisk.
Vårrullar med köttfärs
Vårrullar med köttfärs. Här med fläskfärs, blandfärs eller nötfärs.
Gott som tilltugg, förrätt eller lunch med sallad. På bilden grönsallad och thailändsk vitkålssallad (sök recept här på receptfavoriter.se).
Hittar du inte spring roll pastry eller vårrulleplattor kan du ersätta dem med dubbel filodeg skuren i rutor ca 19x19 cm.
Fyllningen kan varieras efter tycke. Gott är ex. att blanda hälften fläskfärs och hälften hackade räkor.
Färsk shiitake eller champinjoner, groddar, riven färsk ingefära, strimlad grönkål, ostronsås, bambuskott mer mera är också gott i vårrullar.
Spring roll pastry-blad hittar du i asiatiska affärer i frysen. Tina gärna i kylen över natten. Ev. överblivna blad kan frysas nån gång till. Vanligt är att det är 50 blad i ett paket.
Torkad svamp som chinese mushrooms hittar du i asiatiska affärer. Svenska torkade trattkantareller blir också gott.
Vårrullarna kan förberedas innan och styckfrysas när de är rullade direkt på brickan eller bakplåten. De kan sedan friteras direkt från frysen.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Kycklingrullader i tomatsås
Kycklingrullader i tomatsås. Fetaostfyllda kycklingrullader. Gott med ris och sallad till, matyoghurt som extra sås eller valfria tillbehör.
Tobbes brödkanter osötat fiberrikt bröd
Bröd i fyrkanter - brödkanter. Ett osötat och fiberrikt bröd som passar utmärkt som måltidsbröd.
Zucchinisoppa
Zucchinisoppa. God soppa på zucchini smaksatt med riven parmesan, vitlök, basilika, oregano och grädde.
Gott som förrätt, lunch eller lätt middag. Servera gärna med stekt tärnad zucchini och riven parmesan. Ett gott bröd eller varma mackor passar till.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Helstekt kyckling med örter
Helstekt kyckling med örter. En helgrillad kyckling med massor av smak av timjan, rosmarin, salvia, bladpersilja samt vitlök, citron, lök och chili.
Laga gärna en skysås eller gräddsås på den goda skyn som blir av kycklingen. Förslagsvis kan du laga en sås med grädde, gelé och lite soja samt reda den med maizena. Vidare är rostad potatis och rotfrukter, hasselbackspotatis, potatismos, råris, tagliatelle goda tillbehör. En grönsallad eller tomatsallad passar också till.
Gravad lax
Grava din egen lax. Att grava lax är inte svårt och blir mycket gott. Prova hemgjord gravad lax med gravlaxsås och kokt potatis eller dillstuvad potatis och citron.
Du kan sätta smak på gravningen genom lite sprit efter smak till ex. gin för gingravad lax. Var dock försiktig då enklast ofta är godast.
Servera gravlaxen skivad upplagd på fat till jul och midsommar med gravlaxsås (hovmästarsås) eller som lunch med kokt potatis, dill, citron och gravlaxsås eller dillstuvad potatis.
Ugnsstekt helstekt piggvar eller hälleflundra
Ugnsstekt helstekt piggvar eller hälleflundra. Gott att servera med skirat smör, riven pepparrot, citronklyfta, kokt potatis och gröna ärtor. Eller valfria tillbehör.
Välj en MSC-märkt fisk ev. odlad Norsk piggvar eller hälleflundra.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Entrecote med potatisgratäng
Entrecote med potatisgratäng, baconlindade haricots verts, bakad lök samt tomatsallad
Dryckestips är en ljus lager, veteöl eller ett rött fylligt vin ex. Chiraz från Australien.
Du kan såklart grilla entrecoten också istället för att steka den.
Vidare kan du välja annat kött som biff, kycklingfilé, lax eller qournfiléer (vegetariskt).
Limekladdkaka
Limekladdkaka. En god variant på kladdkaka med limesmak utan choklad eller kakao.
God med vispad grädde eller glass.
Välj gärna ekologisk lime då du ska använda skalet. Tvätta och borsta dock all lime noga med diskmedel och vatten.
Gott är också att ersätta en dl socker med 100 gram riven vit choklad.
Du behöver en rund form - förslagsvis en springform på 24 cm diameter.
Vill du ha en glutenfri limekladdkaka kan du ta Finmix istället för vetemjöl samt kokos istället för ströbröd.
Ugnsrostad potatis med paprika
Ugnsrostad potatis med paprika. Gott och enkelt tillbehör till det mesta, vardag, buffé som fest. Speciellt gott till grillad eller stekt mat.
Istället för delikatesspotatis kan du ta ex. Amandine, sparrispotatis eller skjölda och skrubbade färskpotatisar. Vanlig fast potatis i grova tärningar ca 3x3 cm funkar också (skölj potatistärningarna i durkslag och torka dem torra innan).
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook