AKTUELLT FRÅN KOCKEN
På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har...
Sök
Android

Köttfärslimpa

Köttfärslimpa Till köttfärslimpa kan du använda nötfärs, blandfärs eller annan färs. Köttfärslimpan är smidigt, gott och enkelt att göra till många.
Gott är att linda köttfärslimpan med baconskivor och/eller krydda köttfärslimpan med olika kryddor: förslag är vitlök, fetaost och oregano; eller persilja, vitlök, rosmarin och oliver; eller tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja.
I lumpen la vi inlagda tärnade morötter och ärter i mitten av köttfärslimpan. Då blir det lite sjuttital.
Om färsen är för lös kan du tillsätt mer ströbröd eller mosade kokta potatisar eller havregryn.
Som tillbehör till köttfärslimpa kan du passa på att rosta potatis, rotfrukter och grönsaker i ugnen när den ändå är varm. Klassiskt till köttfärslimpa är annars svampsås, kokt potatis och grönsaker. Råris, quinoa eller kokt vete passar också.
Halva tomater kan baka i formen runt köttfärslimpan (salta och peppra dem).
Köttfärslimpan kan göras av samma recept som till köttbullar och biffar eller av bara köttfärs. Huvudsaken är att du färsen till en limpa istället.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 18)
4 port köttfärslimpa
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 1 tim
Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser:

  • 400 g blandfärs
  • 5 msk ströbröd
  • 0,5 gul lök
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 pkt bacon, valfritt

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Om du vill ha rostade grönsaker och potatis till så sätter du in dem innan köttfärslimpan.
  3. Blanda mjölk och ströbröd, hacka sedan lök och blanda ihop alla ingredienser till köttfärslimpan i en skål.
  4. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  5. Smörj en ugnsform med lite smör, margarin eller olivolja.
  6. Forma en limpa av köttfärsen och lägg i mitten av formen.
  7. Lägg ev. på baconskivor (skurna hälften så långa).
  8. Baka köttfärslimpan i 45 - 60 minuter (går snabbare i varmluftsugn).


 

Fler recept ur samma kategori som Köttfärslimpa:

Spagetti med parmesan
Spagetti med parmesan. Här med extra allt men pastan blir också god på enklast vis med riven parmesan och smör eller olivolja, salt och peppar.
På bilden har lyxat till spagettin ordentligt med soltorkad hackad tomat, vitlök, chiliflakes, ruccola, basilika samt serverat med rostad vitlök, nybakt baguette och en tomatsallad med färsk basilika, olivolja och vinäger.
Ett annat alternativ är att ösa på med mer riven parmesan, smör och även ha i en skvätt grädde för en riktigt krämig pasta parmesan.
Helstekt kyckling med örter
Helstekt kyckling med örter. En helgrillad kyckling med massor av smak av timjan, rosmarin, salvia, bladpersilja samt vitlök, citron, lök och chili.
Laga gärna en skysås eller gräddsås på den goda skyn som blir av kycklingen. Förslagsvis kan du laga en sås med grädde, gelé och lite soja samt reda den med maizena. Vidare är rostad potatis och rotfrukter, hasselbackspotatis, potatismos, råris, tagliatelle goda tillbehör. En grönsallad eller tomatsallad passar också till.
Tagine gryta med lamm
Tagine gryta med lamm smaksatt med torkade plommon, mandlar och saffran. En marockansk gryta som kan serveras med couscous, harissa och yoghurtsås. Överbliven gryta kan frysas. Laga grytan i en tagine (en slags lergryta med lock från Marocko som finns i köksaffärer) eller en vanlig gryta med lock.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
God Italiensk Lasagne lasagnerecept
God Italiensk lasagne lasagnerecept med köttfärssås och bechamelsås. En enkel och klassisk italiensk lasagne. Du kan öka receptet med sås till en större form. Lasagne är perfekt att förbereda innan om du ska ha gäster.
Gott till lasagne är ex. tomatsallad, blandad sallad samt ett gott italienskt bröd.
Istället för torkade örter kan du ta färska.
Fyllda zucchinis med köttfärs
Fyllda zucchinis med köttfärs i ugn. Bakade zucchinihalvor med köttfärs, ris, tomatsås och ost.
Goda med grönsallad och skivade tomater. Gott till fyllda zucchinhalvor är också vitlöksbröd med oregano och parmesan.
Pasta med köttfärssås Bolognese
Pasta med köttfärssås. Köttfärssås Bolognese är en klassiker till spagetti, penne, tagliatelle och finns med många variationer. Bolognese är en ragu med köttfärs, lök, tomat och vitlök.
Andra vanliga extra ingredienser är stjälkselleri, rotselleri, rimmat fläsk, muskot, tabasco eller annat starkt.
Servera köttfärssåsen med riven ost av typ parmesan eller grano padano (som är billigare men samma typ).
Som kock brukade vi förkorta bolognese till bollo.
Vegetarisk köttfärssås får du med quornfärs. Quornfärssås blir mycket gott.
Du kan smaksätta köttfärssåsen med lite ketchup mot slutet.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Potatisgratäng med vitlök
Potatisgratäng med vitlök, mjölk och grädde. God som tillbehör till det mesta. Sås och potatis i ett.
Potatisgratäng kan förberedas innan och värmas till servering.
Stekt lax på asiatiskt vis
Stekt lax på asiatiskt vis med ris och spenat. Asiatisk sås smaksatt med Hoisinsås, ingefära, chili, vitlök och citron.
Hoisinsås är en smakrik kinesisk sås med svarta bönor och kryddor.
Istället för Hoisinsås kan man ta svart bönsås och tillsätta mer kryddor efter smak.
Såsen är också god att laga med annan stekt fisk.
Pastasallad med fullkornspasta
Italiensk pastasallad med fullkornspasta som här är med kall pasta med spenat, soltorkade tomater, salami, pesto, rödlök, cocktailtomater och pinjenötter.
Du kan variera ingredienser lite som du vill: olika slags pasta; olika grönsaker som rostad paprika, rostad vitlök, rostad zucchini, rödlök, fräst mangold, färsk ruccolla. Kött som parmaskinka. Örter som färsk basilika. Färsk chili. Riven parmesanost. Solrosfrön är gott istället för pinjenötter som är rätt dyra. Kall pasta har lägre gi än nykokt. Koka inte över pastan då höjs gi.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Älgstek
Älgstek i gryta. Klassisk älgstek med gräddsås och potatis. Här har jag valt att steka älgsteken i en stekgryta då den blir saftigare. Använd stektermometer. Bind gärna upp älgsteken med bomullssnöre.
Har du ingen stekgryta kan du använda en stekpåse och steka älgköttet på 175 grader med nedan ingredienser tills innertemperaturen är 74 grader. Älgstek kan bli rätt torr om du steker utan stekpåse men det går såklart också.
Här har jag använt en delad stor hel älgstek som då blir lagom stor att laga till 6-8 personer.
Förslag på tillbehör är förutom gräddsåsen: kokt potatis, morot, gratinerade gröna bönor (sök recept här på Receptfavoriter.se), sallad och gelé.
Vintips till älgsteken är ett rött fylligt vin ex. en Shiraz från Australien, Cabernet Sauvignon från Frankrike eller Pinotage från Sydafrika.
Istället för älgstek så kan du ta annan viltstek.
Köttbullar med nötfärs
Köttbullar med nötfärs. Klassiska köttbullar med färs av nötkött, lök, grädde och mjölk. Utan ströbröd (glutenfria).
Gott att smaksätta nötköttsbullarna med är ex. något av följande: 2 msk dijonsenap; 1 krm mald kryddpeppar (julköttbullar); 2 msk finhackad ansjovis; 1 tsk oregano och en klyfta vitlök. Vill du spä färsen till 1-2 portioner till så kan du ha i 2 dl mer mjölk och 2 dl ströbröd i smeten.
Kokta rödbetor
Kokta rödbetor. Nykokta färska rödbetor är enkelt, billigt, nyttigt och passar till det mesta.
En klassisk förrätt är varma nykokta rödbetor med smör och salt till förrätt. Eller prova att skiva kokta rödbetor och gratinera några minuter i en ugnsform med smulad getost över. Servera med gott bröd till.
Kokta rödbetor kan användas varma eller kalla till sallader, tillbehör, rödbetssallad samt inlagda rödbetor.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Saffranspannkaka
Saffranspannkaka som är en god dessert med sylt till. Hemgjord saffranspannkaka görs av risgrynsgröt med ägg som bakas i ugnen och får smak av saffran.
Pannkaka med smak av saffran serveras på Gotland med salmbärssylt men björnbärs-, hallon-, jordgubb- eller drottningsylt är också gott till saffranspannkakan.
Vidare kan man ha lättvispad grädde till.
Saffranspannkaka fungerar bra att göra av överbliven risgrynsgröt.
Stöt saffranen i lite av sockret i en mortel och häll och rör ut saffranen i en msk brännvin eller vodka för att få ut mest smak av saffranen.
Vårlök i ugn
Vårlök i ugn. Bakad vårlök är gott, enkelt och billigt tillbehör till det mesta speciellt grillat.
Blasten kan du spara till annat om du önskar.
Blir också gott med vanlig gul lök eller rödlök.
Bakad potatis med kycklingröra
Bakad potatis med kycklingröra. Röra med grillad kyckling, paprika, salladslök, majs, curry, ingefära, chili, vitlök och matyoghurt.
Gott till är en grönsallad. Förslagvis med strimlad isbergssallad, skivad rädisa och halverade cocktailtomater toppat med senapsdressing.
När du ändå har ugnen i gång kan du grilla kycklingen själv. Köp en färsk kyckling, gnid in med något krm salt, 2 msk olivolja, 1 msk citronjuice, 0,5 krm vitpeppar samt 1 krm rosmarin och grilla den under potatisen i ca en timme (samtidigt och lika lång tid som potatisen). Låt svalna något och plocka sedan kycklingköttet och tärna så mycket du ska ha. Ev. kyckingköttrester kan du tärna och frysa in till annat ex. kycklingpytt, kycklingsoppa, tacos eller baguettefyllning.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook