AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Köttfärslimpa

Köttfärslimpa Till köttfärslimpa kan du använda nötfärs, blandfärs eller annan färs. Köttfärslimpan är smidigt, gott och enkelt att göra till många.
Gott är att linda köttfärslimpan med baconskivor och/eller krydda köttfärslimpan med olika kryddor: förslag är vitlök, fetaost och oregano; eller persilja, vitlök, rosmarin och oliver; eller tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja.
I lumpen la vi inlagda tärnade morötter och ärter i mitten av köttfärslimpan. Då blir det lite sjuttital.
Om färsen är för lös kan du tillsätt mer ströbröd eller mosade kokta potatisar eller havregryn.
Som tillbehör till köttfärslimpa kan du passa på att rosta potatis, rotfrukter och grönsaker i ugnen när den ändå är varm. Klassiskt till köttfärslimpa är annars svampsås, kokt potatis och grönsaker. Råris, quinoa eller kokt vete passar också.
Halva tomater kan baka i formen runt köttfärslimpan (salta och peppra dem).
Köttfärslimpan kan göras av samma recept som till köttbullar och biffar eller av bara köttfärs. Huvudsaken är att du färsen till en limpa istället.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 18)
4 port köttfärslimpa
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 1 tim
Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser:

  • 400 g blandfärs
  • 5 msk ströbröd
  • 0,5 gul lök
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 pkt bacon, valfritt

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Om du vill ha rostade grönsaker och potatis till så sätter du in dem innan köttfärslimpan.
  3. Blanda mjölk och ströbröd, hacka sedan lök och blanda ihop alla ingredienser till köttfärslimpan i en skål.
  4. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  5. Smörj en ugnsform med lite smör, margarin eller olivolja.
  6. Forma en limpa av köttfärsen och lägg i mitten av formen.
  7. Lägg ev. på baconskivor (skurna hälften så långa).
  8. Baka köttfärslimpan i 45 - 60 minuter (går snabbare i varmluftsugn).


 

Fler recept ur samma kategori som Köttfärslimpa:

Rökt lax med pepparrot och potatis
Rökt lax med pepparrot och potatis. Skivad rökt lax med kall pepparrotssås på matyoghurt och riven pepparrot serverad med kokt potatis.
Gott, nyttigt och enkelt att laga. Servera gärna med en grönsallad, citronklyfta samt lite klyftade tomater till.
Kycklingfile marinerad i chili, tandoori och mandel
Kycklingfile marinerad i chili, tandoori och mandel. En nordafrikansk och indisk touch på denna kycklingmarinad. Passar till couscoussallad med yoghurtsås eller raita; kokt basmatiris med jordnötssås och grönsallad; eller med hummus, marinerade bönor och råris. Eller valfria indiska tillbehör.
God också att serveras kall eller uppvärmd på buffé förslagsvis delade i tre delar.
Hjortskav
Hjortskav. En mustig gryta med strimlat hjortkött även kallad skav. Blir också god med annat viltkött som renskav eller älgskav.
Hjortskav kan du hitta fryst i välsorterade butiker. Ex. från Polarica. De har även fina frysta fina krav-märkta kantareller och lingon.
Istället för potatismos till kan man ha vanlig kokt potatis, pressad potatis, råris, bulgur eller pasta som tagliatelle.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Tacos, köttfärs i pitabröd med guacamole och bönor
Tacos, köttfärs i pitabröd med guacamole och bönor. I Mexiko serveras pitabröd med kött, guacamole, lök, tomat som tacos.
Spagetti med köttfärssås med curry
Spagetti eller pasta med köttfärssås smaksatt med curry. En omgjord klassiker med mer indisk touch av gurkmeja och curry. En riktig favorit.
Köttfärssås med grädde
Köttfärssås med grädde till pasta som spagetti, skruvar, tagliatelle eller penne.
Istället för chiliflakes kan du ta en halv spansk chilipeppar eller valfri sort efter smak.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Pasta med kantareller och mascarpone
Pasta med kantareller eller annan svamp med sås av mascarpone (färskost), parmesan, lök och vitlök. En god pasta på svampskörden. Vegetarisk.
Gott i är även bladspenat samt strimlad soltorkad tomat. Vill du ha kött i så kan du fräsa strimlade bitar av kyckling, fläskfilé eller oxfilé och blanda med pastan innan servering.
Ska du servera pastan till vegetarianer så tänk på att parmesanost och annan ost ej är vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. tofuline färskost istället för mascarpone. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Kålgryta med revbensspjäll
Kålgryta med revbensspjäll. En variant av får i kål men med revbensspjäll. God med kokt potatis.
Kan serveras som kålsoppa också men då är det gott att spä med lite mer vatten samt att plocka köttet från benen och tärna det. Koka sedan upp till servering.
Senapssås
Senapssås. Vit bechamelsås smaksatt med senap. Gott till bla stekt falukorv, stekt korv, kokt eller stekt fisk, stekta köttbullar eller stekt quornfilé.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kalvrullader
Kalvrullader fyllda med plommon, äpple och fläsk. Här med gräddsås, kokt potatis samt grönsaker och grönsallad.
Såsen har jag smaksatt med samma som fyllningen: katrinplommon, äpple och fläsk.
Räkna 4-6 stora eller 8 mindre kalvschnitzlar, ca 600 gram; eller kalvstek som du skär i skivor.
På bilden är kalvrulladerna serverade med rostad blomkål med parmesan, kokt broccoli, kokta morötter samt grönsallad med parmesan och cocktailtomater. Goda tillbehör till kalvrullader är saltgurka, lingon eller vinbärsgelé.
Du kan laga kalvrulladerna på kalvschnitzel eller kalvstek. Smidigast är kalvschnitzel som redan är utbankad och klar att fylla och rulla ihop.
Använd steksnöre att binda ihop kalvrulladerna med. Klipp bort dem innan servering. Använder du tandpetare så säg till gästerna att det är tandpetare i maten så att de ej sväljer en bit tandpetare och det händer en olycka.
Istället för grädde kan du använda Oatly Imat (som matlagningsgrädde) i såsen.

Gräddkokt Savoykål
Gräddkokt Savoykål är gott som sås, grönsak och tillbehör till det mesta. Mycket smak och tillbehör för pengarna. Gott med stark senap till rotmos, fläsklägg, kassler, rökt kalkon, fårfiol, julmat, marinerad tofu, grillad halloumi, stekt eller kokt fisk med mera.
Om du önskar kan du också ha i kokta Belugalinser samt några droppar tryffelolja för ett lyxigare tillbehör.
Ta olivolja istället för smör och sojagrädde istället för vanlig grädde om du äter vegan.
Fiskgratäng med räkor
Fiskgratäng med räkor och dill. En klassisk gratäng med fisk - här med torsk - gratinerad med räk- och dillstuvning samt riven ost.
Välj MSC-märkt vit fisk som torsk eller kolja. Annan fisk som lax fungerar också.
Gott med potatismos, pressad potatis, kokt potatis, ris eller pasta som tagliatelle.
Fiskgratäng funkar till vardags såväl som fest. Vintips till fiskgratängen är vitt vin. Gärna fatlagrat ex. av druvan Chardonnay från Australien.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Kladdkaka med vit choklad
Kladdkaka med bitar av vit choklad. Serveras som de är eller som en dessert med ex. vispad grädde gärna smaksatt med lite florsocker samt vaniljsocker.
Recept till en springform. Vill du baka en hel långpanna så ökar du receptet med 1/3.
Du behöver bakplåtspapper eller lite smör och ströbröd till formen.

Oxfile med pepparsås och klyftpotatis
Helstekt oxfilé med pepparsås, klyftpotatis med svarta oliver samt blandad sallad med avokado, cocktailtomat, svarta bönor och grönsallad.
Oxfilén marinerar du dagen innan över natten och steker sedan på låg temperatur i god tid till middagen.
Du kan också välja att bara marinera köttet någon timme och sedan steka det direkt enligt nedan om du ej har tid eller planering att marinera köttet över natten.
Blötlägg gärna bönor dagen innan över natten och koka dem enligt paketet. Gärna ett helt paket. Använd en del i salladen och spara resten ex. i frysen. Du kan också använda färdigkokta bönor från butik.
Istället för cocktailtomater i salladen kan du ta vanliga tomater och tärna dem i 1 cm tärningar.
Välj kravmärkta produkter - speciellt tomater - som ofta är godare. Välj kallpressad smakrik olivolja och vällagrad vinäger.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Istället för buljongtärning och vatten ta gärna riktig köttbuljong eller steksky från oxfilén.
Tacolasagne
Tacolasagne. En lasagne med köttfärs smaksatt med tex-mex eller tacokrydda, färsk koriander, lök, vitlök och chili varvad med Bechamelsås, riven mozzarella och lasagneplattor.
Servera gärna med grönsallad, cocktailtomater, tortillachips samt Mexikansk picklad rödlök och chilisalsa (sök recept här på receptfavoriter.se). Garnera ev. med lite färsk koriander.
Vill man ha mindre köttfärs eller spä till en större sats kan man ha i kokta svarta bönor och majs. Man kan också ersätta köttfärsen för en vegetarisk variant med quornfärs, sojafärs och/eller ta mer grönsaker som tärnad morot, bönor, majs och broccoli.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook