Köttfärslåda

Köttfärslåda med potatis och grädde. En potatisgratäng med fräst köttfärsröra - sås, potatis och kött - allt i ett. Gott och enkelt att dubblera och laga till flera. Barnvänligt - inga konstiga kryddor och grönsaker ;) Servera gärna med sallad som grönsallad och tomatsallad.

Köttfärslådan kan också lagas med pasta. Koka då pasta som ex. penne nästan klar och ersätt potatisen i receptet. Köttfärslådan kan också lagas med överbliven kokt potatis eller kall pasta - då blir tiden i ugnen kortare - lägg då på osten direkt och låt då gratängen koka upp i mitten samt få fin färg. Om du vill kan du smaksätta köttfärsröran med chiliflakes, oregano och basilika. Vidare kan man ha i grönsaker som svamp, paprika, aubergine osv. För en vegetarisk variant så blir det gott med quorn- eller sojafärs istället för köttfärs. Eller ta bara ett lager inlagda soltorkade tomater i olja.

6 portioner köttfärslåda

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 600 gram köttfärs, nötfärs eller blandfärs
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 burk krossade tomater
  • 1 dl chilisås (ketchupvarianten)
  • 1,6 kg potatis, fast sort
  • 1 msk smör
  • 4 dl grädde
  • 2 dl röd mjölk
  • 50 gram riven ost som mozzarella, pizza eller gratängost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och hacka lök samt pressa vitlök.
  3. Fräs lök och vitlök samt köttfärsen i olivolja i en stekgryta eller stekpanna. Rör då och då samt hacka sönder till en röra. Salta och peppra. Stek tills köttet fått stekyta och är brunt här och där.
  4. Tillsätt krossade tomater och chilisås. Låt puttra på svag värme medan du förbereder potatisen. Smaka av köttfärsröran med salt och peppar.
  5. Skala potatisen.
  6. Skiva den tunt för hand, med en mandolin eller i en matberedare.
  7. Smörj en stor ugnsform med smör.
  8. Bred ut ett lager av hälften av den skivade potatisen. Strö över något krm salt och peppar.
  9. Bred på köttfärsröran och lägg på resten av potatisen.
  10. Häll på grädde och fyll på med lite mjölk så att det nästan täcker potatisen.
  11. Sätt in i nedre delen av ugnen och grädda tills potatisen är mjuk ca 50 minuter. Om den börjar brännas på toppen så täck med lite folie.
  12. Ta ut köttfärsgratängen och strö över riven ost.
  13. Sätt ugnen på max värme och grädda några minuter tills osten smält och fått fin färg.
  14. Servera gärna köttfärsgratängen med sallad som grönsallad och tomatsallad.
E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer