Gratinerad aubergine med köttfärs

Introduktion och förberedelse

Gratinerade halverade auberginer fyllda med köttfärssås toppad med Bechamelsås samt ost som mozzarella och parmesan.

Serveringsförslag

Gott med grönsallad. Jag hade även klyftpotatis till men jag var hungrig.

Kan förberedas

Laga gärna i god tid och ha övertäckt i kylen i formen och värm sedan till servering. Blir bara godare när den får stå och få smak.

Garnering

Garnera gärna med grovhackad basilika, riven parmesan, nymald svartpeppar samt örtsalt.

Halverade auberginer blir mycket goda att fylla med köttfärsröra och gratinera med vit sås, mozzarella och parmesan.
Halverade auberginer blir mycket goda att fylla med köttfärsröra och gratinera med vit sås, mozzarella och parmesan.

4 portioner gratinerad aubergine

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 2 stora auberginer eller äggplantor
  • 4 msk olivolja
  • 500 gram nötfärs
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk oregano
  • 2 krm rosmarin
  • 6 blad färsk basilika
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 dl vatten
  • 1 tärning köttbuljong
  • 1 burk passerade tomater
  • BECHAMELSÅS: 40 gram smör
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 4 dl standard mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 30 gram riven ost som mozzarella
  • 2 msk riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skär bort blomfästet på auberginerna.
  3. Dela auberginerna på längden i halvor. Skär några snitt ner i fruktköttet dock ej genom skalet.
  4. Lägg dem i en ugnsfast form eller panna och pensla dem med två msk olivolja.
  5. Baka dem i 40 minuter i mitten av ugnen.
  6. KÖTTFÄRSFYLLNING: Fräs köttfärsen i olivolja så att den får färg. Hacka sönder den med en stekspade. Salta och peppra.
  7. Skala och hacka lök och vitlök samt tillsätt till köttfärsen.
  8. Tillsätt socker, tomatpuré, oregano, rosmarin, grovhackad färsk basilika samt chiliflakes och fräs någon minut.
  9. Tillsätt vatten, köttbuljongtärning och passerade tomater.
  10. Låt koka på medelvärme i 20 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
  11. Ta ut och lägg upp auberginerna på en tallrik att svalna något.
  12. BECHAMELSÅS: Fräs mjölet i smöret och rör ut klumpar.
  13. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
  14. Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning i minst fem minuter. Det ska vara en tjock vit sås.
  15. Smaksätt bechamelsåsen med salt.
  16. Gröp ur lite i mitten på auberginerna och hacka det samt blanda det med köttfärsröran.
  17. Lägg tillbaka de urgröpta auberginerna i formen.
  18. Fördela köttfärsröran i auberginerna.
  19. Toppa med vit sås, riven ost och riven parmesan.
  20. Gratinera i 15 minuter tills auberginerna fått fin färg och är genomvarma.
  21. Servera med önskade tillbehör som ex. sallad och klyftpotatis.
E-mail
Medel: 3.7 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 643 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-03-24

Tillbehör och liknande recept: