Köttfärsfyllda auberginer

Köttfärsfyllda auberginer eller äggplantor. Bakade auberginer som är urgröpta och fyllda med köttfärsröra och aubergine toppat med gratängsås och riven ost samt parmesan. Garnera ev. med färsk basilika.
Gott med en grönsallad till ex. babyspenat, tärnad tomat och tärnad paprika samt dressing. Vidare kan man ha klyftpotatis till om man är riktigt hungrig.
Smidigt att förbereda och ha i kylen. Sedan är det bara att gratinera och värma till servering.
Om man vill kan man bara gratinera med ost och parmesan.
Vegetarisk variant får du med sojafärs (vegan) eller quornfärs. Det finns vegan riven ost mozzarella style att gratinera med.

4 portioner köttfärsfyllda auberginer

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 stora auberginer
  • 4 msk olivolja
  • 500 gram nötfärs
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 morot
  • 1 tsk socker
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 dl rött vin
  • 1 burk passerade tomater
  • Vit sås: 40 gram smör
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 4 dl standard mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm riven muskot
  • 30 gram riven ost som mozzarella
  • 2 msk riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär bort blomfästet på auberginerna.
  3. Dela auberginerna på längden i halvor. Skär några snitt ner i fruktköttet dock ej genom skalet.
  4. Lägg dem i en ugnsfast form eller panna och pensla dem med två msk olivolja.
  5. Baka dem i 25 minuter i mitten av ugnen.
  6. Köttfärsfyllning: Fräs köttfärsen i olivolja så att den får färg. Hacka sönder den med en stekspade. Salta och peppra.
  7. Skala och hacka lök och vitlök samt tillsätt till köttfärsen.
  8. Strimla selleri och tillsätt den.
  9. Skala och riv morot samt tillsätt den.
  10. Tillsätt socker och tomatpuré och fräs någon minut.
  11. Tillsätt rött vin och passerade tomater.
  12. Låt koka på medelvärme.
  13. Ta ut och lägg upp auberginerna på en tallrik att svalna något.
  14. Vit sås: Fräs mjölet i smöret och rör ut klumpar.
  15. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning.
  16. Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning i minst fem minuter (gärna 10 minuter). Det ska vara en tjock vit sås.
  17. Smaksätt bechamelsåsen med muskot, salt och peppar.
  18. Gröp ur en del av fruktköttet i mitten på auberginerna och hacka det samt blanda det med köttfärsröran.
  19. Lägg tillbaka de urgröpta auberginerna i formen.
  20. Fördela köttfärsröran i auberginerna.
  21. Toppa med vit sås, riven ost och riven parmesan.
  22. Gratinera i 10 minuter tills auberginerna fått fin färg och är genomvarma.
  23. Servera med önskade tillbehör som ex. sallad och klyftpotatis.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer