AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Köttfärsbiffar med vitlök, fetaost och oregano

Köttfärsbiffar med vitlök, fetaost och oregano Köttfärsbiffar med vitlök, fetaost och oregano. Lite grekisk touch på dessa goda köttfärsbiffar. Till köttfärsbiff kan du använda blandfärs, oxfärs, lammfärs, älgfärs, viltfärs, fläskfärs eller tom kycklingfärs.
Om färsen till biffarna är för lös kan du tillsätta mer ströbröd eller lite potatismjöl för att binda ihop biffarna.
Ett förslag är att passa på att laga tillbehör som rosta potatis, rotfrukter och grönsaker i ugnen när den ändå är varm. Servera gärna en tomatsallad och tzatziki till dessa grekiska köttfärsbiffar. Strö gärna över lite smulad fetaost också.
Denna färs blir också goda som köttbullar eller köttfärslimpa.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 14)
4 port grekiska köttfärsbiffar med vitlök, fetaost

Ingredienser:

  • 400 g blandfärs
  • 5 msk ströbröd; eller 2 mosade kokta potatisar; eller 1 dl havregryn
  • En halv finhackad gul lök (eller riven)
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk socker
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt och något krm vitpeppar
  • 1-2 klyfta vitlök
  • 75 gram fetaost
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • Olivolja att steka köttfärsbiffarna i

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Om du vill ha rostade grönsaker och potatis till så sätter du in dem 40 minuter innan biffarna.
  2. Blanda mjölk och ströbröd, hacka sedan lök och blanda ihop alla ingredienser till köttfärssmeten i en skål.
  3. Skala och pressa i vitlöken. Smula fetosten så smått du kan och tillsätt den. Tillsätt oreganon. Blanda ihop färsen men blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  4. Värm en stekpanna med lite olivolja. Stek ett litet smakprov. Kanske behövs mer av någon krydda?
  5. Forma biffarna i storlek som ishockeypuckar.
  6. Bryn några i taget i en stekpanna i olivolja.
  7. Lägg över efterhand i en ugnsform. När du brynt alla köttfärsbiffar låter du dem gå klart i ugnen i ca 10-15 minuter.
  8. Ta ut och servera köttfärsbiffarna med ex. rostad klyftpotatis, tomatsallad och tzatziki. Strö gärna lite smulad fetaost över också.


 

Fler recept ur samma kategori som Köttfärsbiffar med vitlök, fetaost och oregano:

Moussaka grekisk gratäng med äggplanta aubergine
Grekisk Moussaka, här en byvariant med köttfärs, aubergine, potatis och tomat toppat med vit sås och bakad i ugnen. Gott med en frisk sallad till. Många gillar muskot i den vita såsen.
Gör gärna köttfärssåsen dagen innan så blir moussakan ännu godare. Man kan lägga ihop hela moussakan också innan och ställa i kylen samt sedan baka moussakan när det är dags.
Aubergineskivorna kan stekas innan i olivolja samt potatisen kan kokas hel med skal sedan skalas och skivas kokt. Då går moussakan mycket snabbare (ca 20 min) att grädda i ugnen då moussakan endast behöver få färg och bli genomvarm.
Skordalia grekisk vitlökssås
Skordalia - en vitlökssås från Grekland. En sås med rejält med vitlök samt brödsmulor och mandel och olivolja.
God till det mesta som grillat, ugnstekt fisk, grönsaker mm. Passar på buffe och till vitlöksälskare.
Vitlök är mycket nyttigt och innehåller flera aktiva ämnen som är bra för vår kropp.
Såsen var (och är) för grekerna ett sätt att ta tillvara gammalt trist bröd. Istället för att slänga det mixar man ut det med vinäger, olivolja, vitlök och mandel.
Sallad med tomater, fetaost och machésallad
Sallad med tomater, fetaost och machésallad i dressing på balsamvinäger, honung och olivolja. Gott som tillbehör till det mesta.
Du kan halvera recept för 4-5 portioner om du önskar.
Du kan också ha annan grön sallad i som ruccola osv.
Se alla recept ur kategorin Grekisk mat
Dansk fläskstek
Dansk fläskstek med gräddsås, rödkål, rostad potatis och rotfrukter, brysselkål och pickles. Klassisk dansk fläskstek kan du göra på fläsksida med svålen kvar. Annars går det bra med karré, ribbestek, benfri kotlett eller skinkfransyska så länge svålen är kvar. Du kan fråga i charken då dessa sällan säljs med svål längre. Be om en Dansk Fläskstek. Det är viktigt att det finns ca 8 mm fettrand under svålen.
Hemlagad fläskstek kan också serveras med kokt potatis ex. kan du koka små potatisar och sedan steka dem i lite smör samt någon halv tsk socker.
Du kan också rosta rotfrukter och potatis i pannan med fläsksteken som på bilden.
Detta recept har bla fått inspiration från http://speckspeckspeck.blogspot.com
Vegetarisk pastasallad med soltorkad tomat
Vegetarisk pastasallad med soltorkad tomat, fetaost, rödlök, dijondressing, paprika, sallad, cocktailtomater och riven parmesan.
Majs, gröna ärtor och finriven morot är också gott i.
Lammkotletter med vitlök och rosmarin
Lammkotletter med vitlök och rosmarin. Här med klyftpotatis, tomatsås, yoghurtsås med fetaost, marinerade vita stora bönor och avokado- och tomatsallad.
Klyftpotatis kan du byta mot potatisgratäng och såserna mot rödvinssås som också passar till lammkotletterna.
Skippar du potatisen och serverar lite mer bönor och sallad till så blir rätten GI eller LCHF.
Stora vita bönor är godast om du kokar dem själv. Koka gärna ett helt paket bönor enligt paket innan och spara resten i frysen uppdelat i fryspåsar. Använder du färdigkokta bönor så skölj dem noga först.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Enchiladas eller fajitas fyllda tortillarullar med köttfärs
Enchiladas eller fajitas fyllda tortillarullar med köttfärs. Enchiladas är mexikanska tortillas fyllda med kryddig köttfärsröra.
Nachos är gott att servera till tortillarullar.
Grönsaker som skivad rödlök, röd paprika, isbergssallad, hackade tomater, gurka, majs, svarta bönor är gott i tortillas.
Salsa, guacamole och matlagningsyoghurt (eller gräddfil) är goda såser till. Man kan också fylla med kokt ris för att spä ut det hela och få lite mer mat.
Köttfärslimpa
Till köttfärslimpa kan du använda nötfärs, blandfärs eller annan färs. Köttfärslimpan är smidigt, gott och enkelt att göra till många.
Gott är att linda köttfärslimpan med baconskivor och/eller krydda köttfärslimpan med olika kryddor: förslag är vitlök, fetaost och oregano; eller persilja, vitlök, rosmarin och oliver; eller tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja.
I lumpen la vi inlagda tärnade morötter och ärter i mitten av köttfärslimpan. Då blir det lite sjuttital.
Om färsen är för lös kan du tillsätt mer ströbröd eller lite potatismjöl för att binda ihop den.
Som tillbehör till köttfärslimpa kan du passa på att rosta potatis, rotfrukter och grönsaker i ugnen när den ändå är varm. Klassiskt till köttfärslimpa är annars svampsås, kokt potatis och grönsaker. Råris, quinoa eller kokt vete passar också.
Halva tomater kan baka i formen runt köttfärslimpan (salta och peppra dem).
Köttfärslimpan kan göras av samma recept som till köttbullar och biffar eller av bara köttfärs. Huvudsaken är att du färsen till en limpa istället.
Järpar med gräddsås
Järpar med gräddsås. Järparna serveras med rårörda lingon, pressgurka och potatismos.
Förutom gräddsås är järpar gott med potatismos, inlagd gurka och lingon.
Kokta grönsaker som ärtor, brysselkål, broccoli, blomkål, gröna bönor och morötter passar också till järpar.
Skippar du potatismoset och serverar med kokta bönor och valfria kokta grönsaker så blir rätten GI eller LCHF.
Tillsätter du finhackad persilja blir det persiljejärpar.
Garnera ev. med hackad persilja.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Fylld lax med pesto
Fylld lax toppad med pesto, rostad potatis och pestosås med yoghurt. Gott med machesallad, tomat och riven zucchini.
Här är laxen ugnsbakad men det går också bra att grilla laxen med skinnsidan nedåt och sedan sätta på locket och grilla klart på lägre värme. Om laxen ej har skinn så kan du grilla dem fastklämda i ett fiskhalster och pensla med pesto på slutet.
Melon med kanelkeso
Melon med lite salt keso smaksatt med kanel och flytande honung samt valnötter. En god och nyttig efterrätt.
Välj en söt och mogen melon. Lukta på melonen vid köp - den ska lukta sött.
Ceasardressing utan sardeller eller ansjovis
Ceasardressing utan sardeller eller ansjovis. En variant på klassisk ceasardressing men utan sardeller eller ansjovis som vanligtvis ger smak åt såsen.
En god dressing eller kall sås med kapris (valfritt), vitlök, parmesan, dijonsenap, citron och
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Grillad eller stekt kycklingfile med potatis- och äppelsallad
Grillad eller stekt kycklingfilé med potatis- och äppelsallad samt stekta tomathalvor och grönsallad.
Du kan marinera kycklingen några minuter i olivolja, en pressad klyfta vitlök, 2 krm ingefära, 1 krm rosmarin samt 1 tsk kinesisk soja om du önskar.
Grillad kalventrecote med pepparrotssås
Grillad kalventrecote med pepparrotssås, rostad klyftpotatis, kokt morot, ruccola och tärnad tomat.
Istället för kalventrecote kan du grilla vanlig entrecote, ryggbiff, fläskfilé, fläskkarré, kycklingfilé eller halloumiost.
Du kan också steka köttet i en grillpanna istället för på utegrillen.
Älgkebab
Älgkebab i pitabröd med vitlökssås, chilisås, sallad, tomat, gurka och rödlök.
Gott att laga på strimlat älgkött som fransyska eller innanlår eller älgskav.
Älgkebaben kan lagas i stekpanna, i ugn, på utegrill eller i wok.
Laga gärna egen chilisås med rostad chili till kebaben (sök recept här på receptfavoriter.se)

Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook