AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Köttfärsbiffar med vitlök, fetaost och oregano

Köttfärsbiffar med vitlök, fetaost och oregano Köttfärsbiffar med vitlök, fetaost och oregano. Lite grekisk touch på dessa goda köttfärsbiffar. Till köttfärsbiff kan du använda blandfärs, oxfärs, lammfärs, älgfärs, viltfärs, fläskfärs eller tom kycklingfärs.
Om färsen till biffarna är för lös kan du tillsätta mer ströbröd eller lite potatismjöl för att binda ihop biffarna.
Ett förslag är att passa på att laga tillbehör som rosta potatis, rotfrukter och grönsaker i ugnen när den ändå är varm. Servera gärna en tomatsallad och tzatziki till dessa grekiska köttfärsbiffar. Strö gärna över lite smulad fetaost också.
Denna färs blir också goda som köttbullar eller köttfärslimpa.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 14)
4 port grekiska köttfärsbiffar med vitlök, fetaost

Ingredienser:

  • 400 g blandfärs
  • 5 msk ströbröd; eller 2 mosade kokta potatisar; eller 1 dl havregryn
  • En halv finhackad gul lök (eller riven)
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk socker
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt och något krm vitpeppar
  • 1-2 klyfta vitlök
  • 75 gram fetaost
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • Olivolja att steka köttfärsbiffarna i

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Om du vill ha rostade grönsaker och potatis till så sätter du in dem 40 minuter innan biffarna.
  2. Blanda mjölk och ströbröd, hacka sedan lök och blanda ihop alla ingredienser till köttfärssmeten i en skål.
  3. Skala och pressa i vitlöken. Smula fetosten så smått du kan och tillsätt den. Tillsätt oreganon. Blanda ihop färsen men blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  4. Värm en stekpanna med lite olivolja. Stek ett litet smakprov. Kanske behövs mer av någon krydda?
  5. Forma biffarna i storlek som ishockeypuckar.
  6. Bryn några i taget i en stekpanna i olivolja.
  7. Lägg över efterhand i en ugnsform. När du brynt alla köttfärsbiffar låter du dem gå klart i ugnen i ca 10-15 minuter.
  8. Ta ut och servera köttfärsbiffarna med ex. rostad klyftpotatis, tomatsallad och tzatziki. Strö gärna lite smulad fetaost över också.


 

Fler recept ur samma kategori som Köttfärsbiffar med vitlök, fetaost och oregano:

Grekisk linssoppa Faki
Grekisk linssoppa sk Faki. God, mättande, billig och nyttig soppa med linser från Grekland.
Självklart kan du ha i andra grönsaker i linssoppan som selleri, persilja, blomkål, broccoli, färska tomater osv som du önskar.
Du kan också smaksätta linssoppan med lite curry, spiskummin samt chili om du gillar det.
Om du vill kan du ha en eller två grönsaksbuljongtärningar.
Du kan ta en klick grekisk yoghurt och ringla över lite extra olivolja vid serveringen om du önskar.
Skordalia grekisk vitlökssås
Skordalia - en vitlökssås från Grekland. En sås med rejält med vitlök samt brödsmulor och mandel och olivolja.
God till det mesta som grillat, ugnstekt fisk, grönsaker mm. Passar på buffe och till vitlöksälskare.
Vitlök är mycket nyttigt och innehåller flera aktiva ämnen som är bra för vår kropp.
Såsen var (och är) för grekerna ett sätt att ta tillvara gammalt trist bröd. Istället för att slänga det mixar man ut det med vinäger, olivolja, vitlök och mandel.
Sallad med tomater, fetaost och machésallad
Sallad med tomater, fetaost och machésallad i dressing på balsamvinäger, honung och olivolja. Gott som tillbehör till det mesta.
Du kan halvera recept för 4-5 portioner om du önskar.
Du kan också ha annan grön sallad i som ruccola osv.
Se alla recept ur kategorin Grekisk mat
Pasta med köttfärssås Bolognese
Pasta med köttfärssås. Köttfärssås Bolognese är en klassiker till spagetti, penne, tagliatelle och finns med många variationer. Bolognese är en ragu med köttfärs, lök, tomat och vitlök.
Andra vanliga extra ingredienser är stjälkselleri, rotselleri, rimmat fläsk, muskot, tabasco eller annat starkt.
Servera köttfärssåsen med riven ost av typ parmesan eller grano padano (som är billigare men samma typ).
Som kock brukade vi förkorta bolognese till bollo.
Vegetarisk köttfärssås får du med quornfärs. Quornfärssås blir mycket gott.
Du kan smaksätta köttfärssåsen med lite ketchup mot slutet.
Pasta med kantareller och mascarpone
Pasta med kantareller eller annan svamp med sås av mascarpone (färskost), parmesan, lök och vitlök. En god pasta på svampskörden. Vegetarisk.
Gott i är även bladspenat samt strimlad soltorkad tomat. Vill du ha kött i så kan du fräsa strimlade bitar av kyckling, fläskfilé eller oxfilé och blanda med pastan innan servering.
Kräftpasta
Kräftpasta. Pasta med kräftstjärtar, chili, vitlök, olivolja, riven ost och spenat.
God pasta på kräftstjärtar i lag eller om du skalar överblivna kräftor från kräftkalaset.
Vintips till kräftpastan blir ett fylligt vitt vin ex. Gewurtztraminer från Alsace.
Vill du har mer såsighet tillsätt: 2 dl grädde, creme fraiche eller 1 pkt 400 gram krossade tomater (valfritt)
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Klassisk grillad hamburgare
Grillad hamburgare. Alla tips du behöver vad gäller grillning och tillbehör till hamburgare.
Malet nötkött är vanligast till hamburgare. Två tredjedelar nötfärs och resten fläskfärs fungerar också. Vanlig blandfärs är dock ej att rekommendera.
Hamburgare är ömtåliga så vänd dem inte onödigt många gånger. Låt första sidan bli brun (cirka 4 minuter) vänd den sedan en gång. Höj gallret om burgaren blir bränd innan den nått den stekgrad du önskar. När steksaft börjar tränga upp så är köttet medium. Grillar du längre blir hamburgaren helt genomstekt och till slut torrt.
Köp gärna kött från ekologiska gårdar.
Med en ananasskiva mellan så får du hawaiburgare.
Servera hamburgarna gärna med pommes eller rostad potatis som potatisklyftor eller rostad färskpotatis. Vidare är coleslaw gott till.
Biff à la Lindström köttfärsbiff
Biff à la Lindström. En köttfärsbiff smaksatt med inlagda rödbetor, gurka och kapris.
Det sägs att kapten Henrik Lindström som växte upp i Ryssland tog med sig receptet i mitten på 1800-talet till menyn på Hotell Witt i Kalmar. I Ryssland är ju inlagda rödbetor och gurkor vanliga. Och passar utmärkt som smaksättning i köttfärsbiffar.
Som tillbehör till Biff à la Lindström passar klyftpotatis; eller råstekt potatis; eller kokt potatis; eller potatismos. Här har jag gjort en yoghurt- och morotstzatziki till. Då finriver du 1-2 morötter och blandar med matyoghurt, 0,5 pressad vitlök, 1 krm curry (valfritt), 1 krm gurkmeja, 1 msk vinäger, 1 msk olivolja samt salt och peppar.
Vidare passar en skysås eller steksås samt en blandad sallad till. En enkel skysås kan du göra genom att tillsätta lite extra smör i pannan efter du stekt biffarna (är det mycket bränt så skölj ur pannan innan och tillsätt istället lite köttbuljongtärning mot slutet), rör sedan ut någon msk mjöl i smöret och tillsätt någon dl vatten. Rör ihop och låt koka ihop till en skysås och smaka av med lite soja, gelé, salt och svartpeppar. Sila gärna skysåsen innan du häller den över biffarna vid servering.
Moussaka grekisk gratäng med äggplanta aubergine
Grekisk Moussaka, här en byvariant med köttfärs, aubergine, potatis och tomat toppat med vit sås och bakad i ugnen. Gott med en frisk sallad till. Många gillar muskot i den vita såsen.
Gör gärna köttfärssåsen dagen innan så blir moussakan ännu godare. Man kan lägga ihop hela moussakan också innan och ställa i kylen samt sedan baka moussakan när det är dags.
Aubergineskivorna kan stekas innan i olivolja samt potatisen kan kokas hel med skal sedan skalas och skivas kokt. Då går moussakan mycket snabbare (ca 20 min) att grädda i ugnen då moussakan endast behöver få färg och bli genomvarm.
Se alla recept ur kategorin Köttfärs
Grillat kycklingspett med spenatrisotto
Grillat kycklingspett med spenatrisotto och inlagd paprika samt grönsallad på babyspenat och cocktailtomat.
Ceasarsallad med parmesan
Ceasarsallad med parmesan. En vegetarisk variant på ceasarsallad med riven parmesan och ceasardressing utan sardeller och bacon.
Om du vill kan du steka eller grilla skivor av halloumi till ceasarsalladen. Gott är också hackad soltorkad tomat i dressingen. Vidare kan man ha kokta små halverade potatisar samt fetaost i salladen.
Vill du ha en vegansk variant kan du välja äggfri majonnäs och blanda med pressad vitlök, hackad kapris och riven parmesan.
Kladdig chokladkaka enkla kladdkakan
Kladdig chokladkaka. En enkel kladdkaka du rör ihop direkt i kastrullen. Enklare kan det inte bli att baka kladdkaka.
Några minuter att röra ihop, en kvart att baka sedan 2 timmar i kylen för att stelna.
Hemgjord kladdkaka är gott som dessert med lättvispad grädde. Du kan enkelt smaksätta grädden med någon halv tsk vaniljsocker i grädden eller någon msk sprit som apelsin eller mandellikör. Vaniljglass passar också till kladdkaka.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Prinskorv med pasta
Prinskorv med pasta, lök, ketchup, vitlök och chili. En god och enkel pasta som passar vuxna som barn till vardagslunch eller middag.
Som pasta kan du välja vad du gillar - förslag är spagetti, penne, gnocchi, skruvar eller makaroner.
Vill du ha en snäll (barnvänlig) pasta så utesluter du chili och vitlök. Ev. kan du servera dem först och sedan blanda i lite pressad vitlök och chiliflakes.
Frittata med spenat
Frittata med spenat, ruccola, salladslök och parmesanost. Spenatfrittata eller rucculafrittata är gott som lätt lunch, middag eller på buffé (räcker då till 6 portioner).
Du kan steka klart frittatan på låg värme på spisen också istället för att ställa in den i ugnen (vilket jag tycker är lättare då den ej bränns i botten så lätt).
Istället för parmesan kan man ta fetaost eller pecorino.
Stekt ris fried rice
Stekt ris eller fried rice. Stekt ris är gott som tillbehör till asiatisk mat som kinamat eller thaimat.
Stekt ris är en perfek resträtt att göra om du har ris över i kylen.
Du kan pimpa ditt stekta ris som du vill men vanligtvis har man i stekt ägg, ärtor och vitlök. Här är ett förslag med majs, vitlök, chili, gurkmeja och lite annat gott.
Gott i är också 1 tsk curry eller garam masala.
Tillsätter du tärnad tofu, champinjoner, grillade kycklingbitar, tärnad skinka eller annat matigt på slutet så blir stekt ris mer en hel rätt - en rispytt.
Andra goda grönsaker som passar i stekt ris är svamp, kinakål, böngroddar, strimlad vitkål eller rödkål och bambuskott.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook