Knäckrecept, knäck, julgodis

Knäck är kanske det godaste julgodiset. En kola med nötter. Här ett klassiskt knäckrecept med smör och hackad mandel.
Du kan använda mandel med skal eller skållad mandel.
Använd en stektermometer för att kolla temperaturen. Det är viktigt att knäcken kommer upp över 121 grader annars blir den lös (även om det också är gott). Desto varmare den blir desto hårdare blir knäcken sedan när den svalnar. Mellan 121-130 grader brukar bli lagom. Runt 145 så får du en hård men god knäck lik Dajm.
Med skållad mandel: koka upp vatten och skålla mandlarna i 2 minuter. Häll av vattnet, lägg i handduk och gnugga av skalen.
Istället för mandel kan du ha jordnötter, valnötter, pecannötter, hasselnötter eller pistachnötter i knäcken.

80 små knäckformar

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 25 min

Ingredienser

 • 2 dl socker
 • 2 dl ljus sirap
 • 2 dl grädde
 • 50 g smör
 • 2 dl hackad mandel
 • 0,5 tsk bakpulver (valfritt)
 • 80 knäckformar eller strutar

Tillagning

 1. Hacka mandeln. Skålla och skala den ev. innan. Se ovan.
 2. Blanda alla ingredienser förutom nötterna i järngryta eller tjockbottnad kastrull.
 3. Koka under omrörning i början tills att sockret löst sig och smöret smält.
 4. Låt knäcksmeten koka tills den når 121 grader (använd stektermometer) och du kan göra kulprovet. Dvs häll några droppar knäcksmet i en kopp kallt vatten. Kan du forma knäcken till små kulor med fingrarna så är den klar.
 5. Rör ev. i en halv tsk bakpulver i knäcken precis när den är klar så blir den porösare vilket kan vara gott.
 6. Blanda ner nötterna och portionera omedelbart ut knäck i små knäckformar eller strutar med hjälp av en matsked. Fyller du små strutar av smörpapper kan du ställa dem stadigt i socker så att inte knäcken rinner ut. Stick sen en tandpetare i varje att hålla i.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer