Knäckbitar, knäck i fyrkanter

Knäckbitar i fyrkanter. Knäckbitar kan också doppas i smält mörk eller ljus choklad.

ca 500 gram knäckbitar, ca 40 stycken

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 3 msk smör
  • 100 gram sötmandel

Tillagning

  1. Skålla och skala mandeln. Hacka mandeln grovt eller fint som du vill.
  2. Blanda alla ingredienser utom nötter i en järngryta, stekpanna eller tjockbottnad kastrull.
  3. Koka upp och rör då och då. Koka ca 5 minuter. Knäcksmeten ska vara 125 grader - använd stektermometer. Gör vattenprovet dvs droppa några droppar knäck i en kopp kallt vatten. Går det att forma kulor så är den klar.
  4. Sätt till mandeln och häll omedelbart upp knäcken på smörpapper eller en lätt smord eller oljad plåt.
  5. Låt knäcken svalna något sedan kan du skära den medan den ännu är varm med en smord kniv i fyrkantiga bitar. Du kan också låta den stelna och bryta isär knäcken i lagom bitar.
  6. Låt dem stelna.
  7. KNÄCKBITAR DOPPADE I CHOKLAD: Smält ca 150 gram choklad i mikron eller vattenbad. Temperera gärna chokladen innan så håller den sig blank och smälter inte på fingrarna. Så här gör du när du tempererar choklad. Bryt eller hacka chokladen. Värm halva mängden till 48 - 50°C. Rör ner resten av chokladen. Rör tills temperaturen är 27 - 28°C. Värm därefter upp den till 31 grader. Nu kan du doppa knäckbitarna och lägga upp på smörpapper eller liknande att stelna. Ställ ej i kylen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer