Knäckbitar, knäck i fyrkanter

Knäckbitar i fyrkanter. Knäckbitar kan också doppas i smält mörk eller ljus choklad.

ca 500 gram knäckbitar, ca 40 stycken

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 3 msk smör
  • 100 gram sötmandel

Tillagning

  1. Skålla och skala mandeln. Hacka mandeln grovt eller fint som du vill.
  2. Blanda alla ingredienser utom nötter i en järngryta, stekpanna eller tjockbottnad kastrull.
  3. Koka upp och rör då och då. Koka ca 5 minuter. Knäcksmeten ska vara 125 grader - använd stektermometer. Gör vattenprovet dvs droppa några droppar knäck i en kopp kallt vatten. Går det att forma kulor så är den klar.
  4. Sätt till mandeln och häll omedelbart upp knäcken på smörpapper eller en lätt smord eller oljad plåt.
  5. Låt knäcken svalna något sedan kan du skära den medan den ännu är varm med en smord kniv i fyrkantiga bitar. Du kan också låta den stelna och bryta isär knäcken i lagom bitar.
  6. Låt dem stelna.
  7. KNÄCKBITAR DOPPADE I CHOKLAD: Smält ca 150 gram choklad i mikron eller vattenbad. Temperera gärna chokladen innan så håller den sig blank och smälter inte på fingrarna. Så här gör du när du tempererar choklad. Bryt eller hacka chokladen. Värm halva mängden till 48 - 50°C. Rör ner resten av chokladen. Rör tills temperaturen är 27 - 28°C. Värm därefter upp den till 31 grader. Nu kan du doppa knäckbitarna och lägga upp på smörpapper eller liknande att stelna. Ställ ej i kylen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer