Knäck eller julknäck

Knäck till godis - julknäck till julgodis. Gör din egen knäck. Här har jag mandlar i knäcken men det är valfritt.
Använd en stektermometer för att kolla temperaturen.

Det är viktigt att knäcken kommer upp över 121 grader annars blir den lös (även om det också är gott). Desto varmare den blir desto hårdare blir knäcken sedan när den svalnar. Mellan 121-130 grader brukar bli lagom. Runt 145 så får du en hård men god knäck lik Dajm.

Vill du ha en lite mer porös knäck kan du röra ut en halv tsk bakpulver precis innan du häller upp knäcken i formarna.

ca 80 små knäckformar

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mandel
  • 1 msk smör

Tillagning

  1. Koka ihop sirap, socker och grädde till 121 grader. Det tar ca 30 minuter. Använd en stektermometer och gör ett knäckprov.
  2. Knäckprov: droppa lite knäck i kallt vatten, kan du forma en kula är knäcken klar.
  3. Hacka mandeln. Skålla den ev. först - se nedan.
  4. Rör i smör och mandel på slutet. Låt temperaturen gå upp till 121 grader.
  5. Förbered småformar, papperspaket eller en långpanna med bakpapper att hälla knäcken i när den kokat klart. En sked är smidigt att använda och skeda knäck i formarna med. OBS akta fingrarna då knäck är mycket hett.
  6. Ett alternativ är att hälla ut knäcken på bakplåtspapper, låta det svalna men inte helt. Skär små rutor ca 2x2 cm stora och rulla små kulor när knäcken ännu är ljummen och formbar. Lägg ev. sedan kulorna i småformar.
  7. Med skållad mandel: koka upp vatten och skålla mandlarna i 2 minuter. Häll av vattnet, lägg i handduk och gnugga av skalen.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer