Klenäter klenor

Klenäter eller klenor. Recept på hemgjorda klenäter eller klenor.
Klenäter är kakor som friteras i kokosfett och vänds i strösocker. Inte så svårt egentligen men mycket goda.
Ha alltid ett lock redo att lägga över och kväva frityrfettet om olyckan och elden är framme. Försök aldrig att släcka hett brinnande frityrfett med vatten.
Istället för citronskal kan du smaksätta klenäterna med 6 stötta kardemummakärnor. Man kan också ha i 1 msk brännvin eller 1 msk konjak.

50 st klenäter

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 4 äggulor
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 krm salt
  • 1 tsk citronskal
  • 40 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 krm ättiksprit 12%
  • 1 msk vatten
  • 750 gram kokosfett
  • 3 dl strösocker att vända klenäterna i

Tillagning

  1. Smält smör och låt svalna till fingertemperatur.
  2. Rör ihop gulor, socker och salt i en skål.
  3. Tillsätt under omrörning citron eller kardemummakärnor, smält smör, ättiksprit och vatten (eller brännvin eller konjak).
  4. Tillsätt mjölet och blanda ihop till en deg. Låt vila i kylen i minst en timme.
  5. Kavla ut degen tunt och skär i 2 cm smala remsor/längder. Gärna med sporre efter linjal. Skär sedan på snedden i bitar som är 10 cm långa. Skär sedan ett snitt i mitten på varje bit. Vik genom hålet in den nedre änden och drag den helt genom och tillbaka till utgångsläget. Då snurrar sig liksom klenäter runt sig själv. Lägg upp på en bricka tills du har gjort alla.
  6. Förbered en tallrik med hushållspapper samt en tallrik med strösocker (att vända klenäterna i när du friterat dem).
  7. Dags att fritera. Värm kokosfettet till 180 grader. Du kan göra ett prov genom att testfritera lite av smeten först. Det ska bubbla om det du friterar. Friteringstiden är ca 3 minuter. Fritera klenäterna på varje sida ca 1,5 minuter vardera tills de är vackert bruna. Vänd med hålslev eller gafflar.
  8. Lägg upp klenäterna med en hålslev eller två gafflar. Lägg dem på ett fat med hushållspapper så att en del fett kan rinna av.
  9. Vänd klenäterna i strösocker medan de är varma.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer