Klassiska saffransbröd

Klassiska saffransbröd, lussekatter eller lussebullar. Lussebullar är ett mjukt sött vetebröd smaksatt med saffran garnerat med russin.

Lussebullar är goda till jul, lucia, advent, fika och glögg.

Du kan halvera satsen om du vill och får då 16 stycken saffransbullar.

32 stora lussebullar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 50 gram jäst
  • 15 dl vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 gram saffran, 2 påsar x 0,5 gram
  • 200 gram smör
  • 2 dl strösocker eller vit sirap
  • 50 gram russin till garnering
  • 1 ägg till pensling

Tillagning

  1. Låt smöret blir rumsvarmt. Mikra det ev. dock utan att smälta det.
  2. Stöt saffran med någon msk socker i en mortel.
  3. Värm mjölk med saffranssockret till fingervarmt 38 grader.
  4. Smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt lite av den varma mjölken och blanda ut jästen så att den löser sig. Tillsätt sedan resten av mjölken.
  5. Tillsätt sedan mjukt smör, ägg, socker och salt.
  6. Tillsätt mjöl (spara någon halv dl till utbakning) och rör ihop till en deg som är klibbig men precis släpper från kanterna av bunken. Arbeta degen smidig i tio minuter med händerna eller fem minuter i degblandare.
  7. Låt saffransdegen jäsa övertäckt i 40 minuter. Degen ska jäsa till knappt sin dubbla storlek.
  8. Ta upp degen på mjölat bakbord.
  9. Dela degen på fyra delar och sedan varje del i 8 bitar. Rulla ut varje bit till en sträng och forma saffranskusar eller den form du vill ha. Använd gärna en bakhandduk och lägg den runt en skärbräda så får du bättre grepp att rulla ut längderna. Längderna ska vara ca 25 cm långa. Rulla ihop ändarna åt motsatt håll så att de ser ut som lussebullar.
  10. Lägg saffransbullarna på plåtar med bakplåtspapper eller smorda plåtar.
  11. Garnera med ett russin i varje virvels mitt.
  12. Låt saffransbullarna jäsa övertäckta i 30 min.
  13. De ska ha höjt sig och var mjuka och porösa.
  14. Sätt ugnen på 225 grader.
  15. Knäck ett ägg i en kopp, vispa ihop det och pensla saffransbullarna.
  16. Du kan också garnera med mandelspån eller pärlsocker.
  17. Grädda saffransbröden i mitten av ugnen i 8-10 minuter eller tills de har fin färg.
  18. Låt saffransbullarna svalna övertäckta med bakduk och njut.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer