Klassisk midsommartårta

Introduktion och förberedelse

Klassisk midsommartårta toppad med svenska söta jordgubbar och vispad grädde; sockerkaksbottnar med vaniljkräm.

Blir jättegod med hembakta tårtbottnar och hemlagad vaniljkräm.

    Garnering

    • Du kan ha andra bär på - som förslagsvis blåbär som på bilden - eller blanda bär efter tillgång - hallon är gott.
    • Tårtan kan även garneras med små blad av citronmeliss eller mynta; ätliga blommor eller blomblad som ringblommor; samt grovt delade bitar av knäckflarn och riven vit choklad.

    Varianter

    Midsommartårta på midsommarbordet med svenska flaggor och extra blåbär samt citronmeliss.
    Midsommartårta på midsommarbordet med svenska flaggor och extra blåbär samt citronmeliss.

    1 midsommartårta, ca 12 portioner

    • Förberedelse: 1 tim
    • Tillagning: 20 min
    • Klart på: 1 tim 20 min

    Ingredienser

    • 150 gram smör
    • 2 dl socker
    • 2 stora ägg
    • 3 dl vetemjöl
    • 1,5 tsk bakpulver
    • 2 tsk vaniljsocker
    • Vaniljkräm: 1 dl grädde
    • 1 dl mjölk (standard)
    • 2 äggulor
    • 2 msk majsstärkelse, maizena
    • 1 msk socker
    • 2 tsk vaniljsocker
    • Garnering: 2 dl grädde
    • 1 liter jordgubbar samt gärna andra bär efter tycke ex. blåbär eller hallon
    • VALFRI EXTRA FYLLNING: 1 banan, mosad
    • 1 dl jordgubbssylt eller annan bärsylt som Drottningsylt, hallonsylt eller blåbärssylt

    Tillagning

    1. Baka sockerkaksbotten: Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
    2. Smörj och bröa en sockerkaksform. Till tårtbottnar tar du en rund form (25 centimeter i diameter) eller en avlång form (20 x 30 centimeter).
    3. Vispa smör och socker poröst i några minuter.
    4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
    5. Tillsätt ett ägg i taget till smör och sockerblandningen under kraftig omrörning.
    6. Vänd i mjölblandningen till en smet och häll i formen.
    7. Grädda sockerkaksbotten i cirka 35 minuter. Låt svalna.
    8. Gör vaniljkräm: Blanda allt - grädde, mjölk, äggulor, maizena, socker samt vaniljsocker i en kastrull och rör om.
    9. Värm försiktigt under omrörning tills krämen nästan börjar sjuda men inte koka. Då tjocknar vaniljkrämen. Ta den då av värmen och ställ i ett kallt vattenbad i diskhon eller häll över krämen i en skål (annars kan eftervärmen i kastrullen göra att vaniljkrämen blir för varm och spricker). Eller vispa vaniljvisp fast till en vaniljkräm.
    10. Vispa grädden hård.
    11. Skölj och rensa en till två liter jordgubbar. Dela de största jordgubbarna.
    12. Gör jordgubbstårtan: Dela sockerkakan till två bottnar.
    13. Fördela vaniljvispen på tårtbottnarna och lägg på varandra. Lägg i sylt om du önskar ha i det. Vidare passar mosad banan.
    14. Toppa med den vispade grädden och jordgubbar och gärna andra färska bär. Du kan spritsa ut grädde i fint mönster eller enbart breda ut den med en slickepott eller spatel.
    15. Dekorera gärna med blad av citronmeliss. Man kan även pudra över florsocker. Vidare passar svenska flaggor här och där i tårtan.
    E-mail
    Medel: 4.3 (36 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 230 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-03