Klassisk midsommartårta

Klassisk midsommartårta med sockerkaksbottnar, vaniljkräm, grädde och färska jordgubbar.
Istället för att baka egna sockerkaksbottnar till midsommartårtan kan du köpa färdiga bottnar. Likaså kan du vispa vaniljvisp till vaniljkräm om du vill.
Du kan ha andra bär på eller blanda bär efter tillgång. Ex. jordgubbar, hallon och blåbär.

1 midsommartårta, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 2 dl socker
  • 2 stora ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Vaniljkräm: 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk (standard)
  • 2 äggulor
  • 2 msk majsstärkelse, maizena
  • 1 msk socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Garnering: 2 dl grädde
  • 1 liter jordgubbar

Tillagning

  1. Baka sockerkaksbotten: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en sockerkaksform. Till tårtbottnar tar du en rund form (25 centimeter i diameter) eller en avlång form (20 x 30 centimeter).
  3. Vispa smör och socker poröst i några minuter.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
  5. Tillsätt ett ägg i taget till smör och sockerblandningen under kraftig omrörning.
  6. Vänd i mjölblandningen till en smet och häll i formen.
  7. Grädda sockerkaksbotten i cirka 35 minuter. Låt svalna.
  8. Gör vaniljkräm: Blanda allt - grädde, mjölk, äggulor, maizena, socker samt vaniljsocker i en kastrull och rör om.
  9. Värm försiktigt under omrörning tills krämen nästan börjar sjuda men inte koka. Då tjocknar vaniljkrämen. Ta den då av värmen och ställ i ett kallt vattenbad i diskhon eller häll över krämen i en skål (annars kan eftervärmen i kastrullen göra att vaniljkrämen blir för varm och spricker). Eller vispa vaniljvisp fast till en vaniljkräm.
  10. Vispa grädden hård.
  11. Skölj och rensa en till två liter jordgubbar. Dela de största jordgubbarna.
  12. Gör jordgubbstårtan: Dela sockerkakan till två bottnar.
  13. Fördela vaniljvispen på tårtbottnarna och lägg på varandra.
  14. Toppa med grädde och jordgubbar.
  15. Dekorera ev. jordgubbstårtan med blad av citronmeliss samt pudra över florsocker.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer