Klaras Kalasgryta

Klaras Kalasgryta som är en härlig och mustig vintergryta som ska koka i många timmar men som bara blir godare av ett par dagar i kylen.
Calvadosen går att utesluta, men ha då gärna i en skvätt äppeljucie eller dylikt för att få rätt karaktär på grytan. Följande grytrecept räcker till ca 4 pers. Krydda köttgrytan efter tycke och smak. Vätskan ska täcka köttet. Serveras förslagsvis med råris, basmatiris, kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller kokt vete.

4 portioner kalasgryta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim 40 min
  • Klart på: 2 tim 55 min

Ingredienser

  • 600 g grytkött av nöt ex. högrev, kalopskött eller vilt
  • 1 paket bacon
  • 1 stor lök
  • 1 paprika
  • 1 morot
  • 10 små champinjoner
  • 1 knippe vårlök eller dylikt
  • 8 dl vatten eller buljong (ta ev. en grönsaksbuljongtärning och vatten)
  • 2 msk viltfond eller kalvfond
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 dl okokta röda linser
  • 0,5 dl calvados
  • 1 klyfta vitlök eller efter tycke
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 1 bit hel kanel
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svart- eller vitpeppar

Tillagning

  1. Rensa och tärna köttet i lagom stora delar, jag vill gärna ha lite större bitar, men det är valfritt.
  2. Skala och tärna löken, ej för smått.
  3. Strimla baconen.
  4. Slanta moroten.
  5. Bryn köttet (i lite olja eller smör) och salta och peppra det. Lägg över kött i en stor gryta.
  6. Stek baconen och lägg över i grytan.
  7. Stek löken och moroten så de mjuknar något, den behöver inte få färg.
  8. Blanda ihop allt i en stor gryta (gärna gjutjärn).
  9. Häll över vattnet eller buljongen, låt koka upp.
  10. Drag ner värmen så det precis sjuder. Tillsätt kryddorna, viltfonden och vitlöken.
  11. Grytan ska nu koka i ca 1 1/2 timme, men det är bra att förbereda resten av ingredienserna under tiden.
  12. Skär paprikan i 1 cm stora bitar, dela svampen. Strimla fint det gröna på vårlöken.
  13. När grytan kokat i ca 1 1/2 timme, häll i paprikan, champinjonerna, tomatpurén och calvadosen.
  14. Låt grytan koka ytterligare ca 1 timme, köttet ska börja kännas mört och falla sönder lite.
  15. Häll i linserna. Låt koka i ca 10 minuter - så linserna blir mjuka.
  16. Rör ut crème fraichen, och strö över vårlöken precis innan servering av kalasgrytan.
  17. Serveras förslagsvis med råris, basmatiris, kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller kokt vete.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer