Klappgröt trollgrön vispgröt

Klappgröt, trollgröt eller vispgröt som är en gammaldags gröt med mannagryn som kokas med saft och serveras som efterrätt eller mellanmål.
Hemkokt klappgröt är god med kall mjölk eller gräddmjölk (hälften mjölk - hälften grädde) samt sylt (drottningsylt, hallonsylt, blåbärssylt, jordgubbssylt), gele eller färska bär som blåbär, björnbär, hallon kan man servera till klappgröten.
Mannagrynen kokas med söt saft som hallonsaft, blåbärssaft (blir inte så snygg färg dock), lingondricka, björbärssaft, jordgubbssaft, svart vinbärs- eller blandsaft.
Mannagryn är små gryn från den innersta delen av vetet.

4 portioner klappgröt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 dl mannagryn
  • 2 dl lingonsylt eller koncentrerad saft som lingonsaft, hallonsaft, blandsaft, svart vinbärs- eller jordgubbssaft
  • 5 dl vatten
  • TILLBEHÖR: 4 dl kall mjölk eller gräddmjölk (hälften mjölk - hälften grädde)
  • 2 dl sylt (drottningsylt, hallonsylt, blåbärssylt, jordgubbssylt) eller färska bär som blåbär, björnbär eller hallon samt lite socker

Tillagning

  1. Blanda saft och vatten i en kastrull och koka upp.
  2. Vispa ner mannagrynen.
  3. Sänk värmen och låt klappgröten koka på svag värme i ca 5 minuter. Rör då och då så att klappgröten inte bränns.
  4. Häll över klappgröten i en bunke och ställ i kallt vatten i diskhon. Vispa gröten fluffig med elvisp 10 minuter.
  5. Servera klappgröten avsvalnad eller kall med mjölk eller gräddmjölk (hälften mjölk - hälften grädde). Några msk sylt (drottningsylt, hallonsylt, blåbärssylt, jordgubbssylt, svart vinbärssylt), gele eller färska bär som blåbär, björnbär eller hallon.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer