Kladdkaka med nötter eller brownies

En lite lyxigare kladdkaka variant med riktig choklad, honung och nötter som också kan bakas till brownies. Servera kladdkaka med yoghurtglass, vanlig vaniljglass, grädde smaksatt med likör eller vaniljyoghurt.

Söt sherry eller kaffe samt likör eller avec passar bra till kladdkaka. Brownie eller brownies är amerikansk variant av kladdkaka men då bakar du kladdkakan ca 10 minuter extra i ugnen så kakan blir lite fastare.

10 portioner kladdkaka med nötter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 250 gram smör
  • 240 gram mörk choklad (helst 70% kakao)
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 dl flytande honung
  • 4 ägg
  • 2 dl valnötter
  • 2 dl skållade mandlar
  • 2,5 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en form (cirka en halv ugnsplåt, 25 x 35 cm eller en rund springform) med lite smör.
  3. Tärna smör och bryt choklad i en bunke samt rör under försiktig uppvärmning i mikro eller över vattenbad ut med honung till slät massa.
  4. Krossa eller hacka nötterna och blanda i dem.
  5. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke och sikta helst ner det (då slipper du klumpar) under omrörning ner i chokladsmeten.
  6. Vänd i ett ägg i taget till chokladsmeten under omrörning.
  7. Baka kladdkakan i 25 till 35 minuter beroende på hur kladdig du vill ha kakan. Testa med toppen på en kniv.
  8. Ta ut kladdkakan och låt den svalna och sedan stelna i kylen minst några timmar.
  9. Servera kladdkakan kall eller ljummen som den är till fika eller till dessert med en eller två kulor glass eller vispad grädde.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer