Kladdkaka med Daim

Kladdkakebotten toppad med Daim och chokladkräm. En mycket fyllig och god chokladdessert som passar till fikat, buffén eller fest.

Daimkakan kan serveras som den är eller med en klick vispad grädde.

Till chokladtoppingen är en 55% choklad gott - finns ex. från Odense choklad. Men hittar du inte det kan du ta 70% choklad.

12 stora eller 16 mindre bitar kladdkaka med Daim

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 250 gram smör
  • 4 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,2 dl kakao
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 ägg
  • Daim och chokladkräm: 150 gram mörk choklad 55 % (ex från Odense)
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 80 gram färskost naturell
  • 2 paket dubbel-Daim
  • 0,5 dl skorpmjöl att bröa formen med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smör i en kastrull.
  3. Pensla en rund springform eller bakform (ca 25 cm diameter) med lite av smöret.
  4. Mät upp socker och vispa det med smöret i kastrullen tills sockret löst sig.
  5. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver i en stor bunke.
  6. Rör i smör och socker blandningen samt rör till en jämn smet.
  7. Rör i ett ägg i taget.
  8. Vänd runt några msk skorpmjöl i formen så att det fastnar i botten och på kanterna.
  9. Häll i chokladsmeten och skaka ut den.
  10. Grädda kladdkakebottnen i 14-15 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna.
  12. Daim och chokladkräm: Dela och skrapa ur fröna från vaniljstången och lägg i en kastrull med grädden. Tillsätt även stången.
  13. Koka upp grädden. Ta upp vaniljstången.
  14. Bryt chokladen i fina bitar eller hacka den grovt och lägg i en skål.
  15. Häll över den heta grädden och rör till en chokladkräm. Låt svalna till rumstemperatur.
  16. Rör i färskosten.
  17. Bryt eller hacka Daimen i grova bitar.
  18. Bred chokladkrämen i ett jämnt lager på kladdkakebottnen. Strö över Daimen.
  19. Kladdkaka med Daim är klar att serveras. Gott med vispad grädde samt garnerad med citronmeliss.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer