Kladdig chokladkaka

Baka en enkel och god chokladkaka som är kladdig i mitten som en kladdkaka. Chokladkakan kan du smaksätta med den choklad du gillar.
Servera kladdig chokladkaka till fika, som dessert eller på buffe med lättvispad grädde (ta i lite vaniljsocker i grädden) eller en kula vaniljglass. Pudra gärna över lite florsocker också. Då kan du pudra mönster genom att täcka kakan med ex. ugnsgaller eller pappersmallar.
Variera smak på din hembakta chokladkaka genom att välja din favoritchoklad som ex. mörk choklad 70%, mjölkchoklad, mintchoklad, nougat, nötter eller liknande.
Kladdig chokladkaka passar både till vardag och fest.
Vintips till kladdig chokladkaka är ett sött dessertvin ex. söt sherry, Commanderia eller en De Bortoli 8 years old (starkvin av portvinstyp).

12 portioner kladdig chokladkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 gram choklad av valfri sort ex mörk choklad 70%, mjölkchoklad, mintchoklad, nougat, nötter eller liknande

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en stor kastrull.
  3. Lyft av kastrullen från plattan. Rör eller vispa ner socker och sedan ägg och blanda i någon minut.
  4. Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat.
  5. Bryt eller hacka chokladen i bitar och tillsätt den samt blanda. Det gör inget om det är lite stora bitar med.
  6. Häll chokladsmeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  7. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
  8. Kladdkakan ska vara låg med hård yta och kladdig mitten.
  9. Låt kladdkakan kallna i ca 1-2 timmar innan servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer