Kinesisk coleslaw

Här har jag hittat på en coleslaw med kinesiska smaker - en slags kinesisk kålsallad. Passar som grönsakstillbehör till buffé, grillat och fest. Kål är riktigt billigt och gott. Så detta är ett perfekt tillbehör att dubblera receptet på om du behöver grönsakstillbehör till många personer. Kan förberedas flera dagar innan och förvaras i kylen. Vid servering så lägger du upp lite i taget på fat eller skål samt garnerar.
Lagar du till många så är ett tips att använda en matberedare att strimla kålen med.
Kålsalladen får smak av soja, söt hoisinsås, sesamolja, svart kinesisk vinäger samt ostronsås.
Du kan ta rödkål, vitkål, spetskål, salladskål eller blanda.
Kålsalladen kan garneras som på bilden med rostade cashewnötter, rostad lök samt strimlad salladslök. Andra alternativ är rostade sesamfrön, jordnötter, solrosfrön eller pumpafrön. Gröna groddar kan man också garnera med.
Vill du dryga ut kålsalladen så kan du ta i sköljda kokta adzukibönor, gröna sojabönor, vita bönor, gröna linser, strimlad morot, strimlad rättika, skivat äpple med mera.
Du hittar soja, hoisinsås med mera i välsorterade butiker eller asiatisk matbutik.

6 portioner Kinesisk coleslaw

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 900 gram rödkål ca 0,5 huvud
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl ljus soja
  • 3 msk mörk soja
  • 2 msk ostronsås
  • 2 msk hoisinsås
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk Sriracha chilisås
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk matolja som solrosolja
  • 1 tsk sesamolja
  • Att garnera med: 1 dl cashewnötter
  • 1 dl rostad lök
  • 2 salladslökar

Tillagning

  1. Strimla rödkålen så fint du kan.
  2. Lägg i en skål och massera in saltet några minuter tills kålen är mjuk. Vill du inte få mörkröda händer så använd plasthandskar eller fryspåsar på händerna om du lagar med rödkål.
  3. Tillsätt och smaka av med ljus soja, mörk soja, ostronsås, hoisinsås, socker, chilisås, matolja, sesamolja samt svartpeppar.
  4. Kan serveras direkt men blir godare om den får stå att marinera i kylen några timmar eller över natten. Kan förberedas i god tid.
  5. Vid servering så garnerar du med grovt krossade rostade cashewnötter, rostad lök samt strimlad salladslök.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer