Kavring grovt mörkt bröd

Kavring är ett grovt bröd med skållad rågmjöl och smak av kummin, anis och fänkål. Hembakt kavring blir inte lika mörk som köpt kavring som är färgad. Vill du ha mörk kavring kan du tillsätta 1 tsk koloritsoja (eller efter tycke) i degen.
Kavring passar att skiva i tunna skivor och servera med pålägg som smör till sill, ost, förrätter, lax, smörgåstårtor, landgångar mm.

3 kavringar grovt mörkt bröd

  • Förberedelse: 17 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 18 tim

Ingredienser

  • Skållning dag 1: 8 dl vatten
  • 8 dl grovt rågmjöl
  • 1 msk mald kummin
  • 1 msk mald anis
  • 1 msk mald fänkål
  • Dag 2: 50 gram smör
  • 4 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 msk salt
  • 1 msk ättiksprit
  • 1,5 dl mörk sirap
  • 12 dl grovt rågmjöl
  • 1 liter vetemjöl special

Tillagning

  1. Dag 1 - skållning: Mal kryddor och mät upp vatten i en gryta. Koka upp vatten och kryddor.
  2. Häll över rågmjölet i en bunke och rör om. Eller rör i mjölet i kastrullen om den är stor nog. Blanda väl.
  3. Täck över degen och ställ över natten i rumstemperatur. Eller i minst 12 timmar.
  4. Dag 2: Smält smör i en kastrull. Tillsätt vattnet. Värm till fingervarmt 37 grader.
  5. Smula ner jästen i en stor degbunke. Häll det ljumma vattnet med smöret över jästen och rör om så att jästen löser sig.
  6. Blanda i det skållade rågmjölet och rör i övrig ingredienser som salt, ättika, sirap och grovt rågmjöl. Blanda till en ganska lös deg och låt jäsa under bakduk i ca 4 timmar.
  7. Tillsätt sedan 1 liter av vetemjölet (spara resten till utbaket) och blanda och knåda degen till kavringen väl i ca 5-10 minuter.
  8. Låt jäsa under bakduk i en timme till.
  9. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre delar.
  10. Forma tre limpor och lägg i tre smorda och mjölade avlånga brödformar, ca 1,5 litersformar.
  11. Låt kavringarna jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
  12. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
  13. Ställ formarna på ett galler och täck över med ett bakplåtspapper och täck med en plåt om du vill ha fasta och platta kantiga kavringar.
  14. Sätt in och grädda i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 175 grader. Grädda i ca en timme.
  15. Ta ut bröden och stjälp upp dem på galler. Pensla ev. kavringarna med smält smör.
  16. Förvara helst kavringarna inlindade i bakduk i kylen. Det går såklart bra att ha i plastpåse med. Kavringarna går också utmärkt att frysa.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer